Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Topptur til Finnkonnakken i Bodø

Finnkonnakken er et utmerket turmål for dags- eller kveldsturer, med lett tilgjengelighet og god utsikt.

Fjelltur

Enkel topptur med fantastisk utsikt. Foto: Per-Arne Skjelvik

Foto: Per-Arne Skjelvik

Er du ikke kommet helt i form, men er klar for en nokså lett topptur er Finnkonnakken en fin tur.

En tur for både barn og voksne

Internasjonal tur til Finnkonnakken

Dette bildet er fra en internasjonal tur til Finnkonnakken i Bodø. Foto: Tor Magne Andreassen

Foto: Tor Magne Andreassen

Fjellet ligger 518 moh, og byr på terreng og landskap som passer bra for barnefamilier. Fra toppen kan du se utover Vestfjorden, til Kjerringøy og innover Mistfjordens sidearmer.

I boken «På tur i Bodø» som er utgitt av Bodø og Omegns Turistforening, finner man blant annet beskrivelsen av Finnkonnakken og andre dagsturer fra fjære til fjell i Bodø kommune.

Slik kommer du deg dit

Fra Bodø kjører du riksvei 834 mot Kjerringøy. Et bra utgangspunkt for turen er parkeringsplassen mellom Nordlivatn og Svartvatn, ca 25 km fra sentrum.

Fra Nordlivatn:

En god sti starter ved parkeringsplassen, følger bru over elva mellom de to vatna og går langs østsiden av Nordlivatn inn til den idylliske gården, Stordalen. Fra gården svinger stien mot nordøst opp til Dyrlivatnet, og videre langs ryggen over Dyrlia og Stordalsfjellet opp til Finnkonnakken. Derfra er det god utsikt ut Vestfjorden, over til Kjerringøy og innover Mistfjorden med dens sidearmer.

Fra Svartvatn:

En alternativ vei opp følger sti fra riksvei 834 ca 200 m nord for Svartvatn og opp til Finnkonnakken. Eventuelt kan man ta denne veien ned for å få litt variasjon. Hvis du vil forlenge turen, kan du fra Finnkonnakken krysse Bagdalen og gå over til Bagnesfjellet.

Fra Skarvatnet:

En annen, fin måte å forlenge turen på, er å starte fra Skarvatnet. Derfra går du til utløpet av Steigtindvatnet, over brua og følger så stien opp til Kvitheia og høyde 318. Her krysser du dalen, kommer opp på Dyrlia og følger stien til toppen.

Ned kan du eventuelt gå på vestsiden av toppen og sørover Stordalsfjellet, langs vestsiden av Innervatnet og Dyrlivatnet. I sørenden av Dyrlivatnet treffer du på stien til Nordlivatnet som du kan følge tilbake til riksveien. Gå så veien tilbake til p-plassen ved Skarvatnet.

Gården Stordalen

Gården Stordalen ligger idyllisk til ved Husvatnet og Nordlivatnet, med utsikt blant annet mot Steigtind.

Gården ble trolig ryddet rundt 1750, og var med unntak av en kortere periode bebodd frem til 1979. Da flyttet de tre brødrene Gunvald, Harald og Øyvind Hansen ned til Festvåg. To av brødrene var blinde. Likevel klarte de å ta seg fra den øde beliggende gården og ned til bygda. De tok seg også greit opp til hytta som hører til gården og som ligger ved Dyrlivatnet, selv om veien dit er både bratt og steinete.

  • Turen er også lagt inn på ut.no/kart av en UT-leser.

Andre turforslag:

UT.no på facebook