Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Slik padler du kajakk i mørket

Høsten står for døren. Ettermiddagene blir mørkere, og det blir vanskeligere å få unna kajakkturer etter jobb. Hadde det ikke vært fint å padle i mørket?

Nattpadling

BITT AV BASILLEN: Har du prøvd det en gang, så blir det garantert flere! Legg merke til hodelanterne, og hvordan reflekser reflekterer lys fra blitz. Foto: Lars Verket

Foto: Lars Verket

Med litt planlegging og opplæring er det fullt mulig å padle i mørket, og plutselig har du utvidet sesongen en hel del.

UT.no gir deg lys i mørket

Måne

SJELDEN HELT MØRKT: Månen og andre lyskilder gjør at det svært sjelden blir helt bekmørkt. Foto: Lars Verket

Foto: Lars Verket
Fyrlykt

VEIVISER: Fyrene hjelper oss å holde orden på hvor vi er om natten. Foto: Lars Verket

Foto: Lars Verket
Solnedgang

KUNST: Rett før solnedgang lager ofte solen herlige kunstverk på skyene. Foto: Lars Verket

Foto: Lars Verket

Padling i mørket er faktisk svært undervurdert. Sjelden kommer du tettere på stillheten, og fullmånesafari i kajakk kan være helt magisk!

For å oppleve dette må du ta noen forholdsregler, og du må ha litt kajakkerfaring før du setter i gang. På samme måte som det er greit å starte med orientering i dagslys før du gyver løs på nattorientering.

Les også: 10 tips som gjør padleturen enda bedre!

Les også: Familien Hanssveen/Almestad prøver seg som myke trafikanter

Gjør deg selv synlig

Om sommeren får vi ofte høre at vi er lite synlige i kajakk. Argumentet om synlighet blir enda mer gyldig i skumringen/mørket.

Vi er pliktig til å ha lanterne. Minimum lanterneføring i kajakk er lommelykt (jfr. Sjøveisregel 25, d, ii). Denne skal være for hånden, og «skal vises i så god tid at sammenstøt forebygges».

Det finnes flere former for lanterner med rundtlysende hvitt lys på markedet. Husk at synligheten øker jo høyere du fester lyskilden. Undertegnede har hatt stor glede av en lanterne som festes med magnet på sydvest/skyggelue. Dermed blir du ikke blendet av eget lys, og lyset har maksimal rekkevidde. Resultatet er god synlighet. Lanterne kan også festes på en stang på sugekopp bak padleren.

Reflekser på tøy, vest, åre og kajakk kan også anbefales! Bruk reflekstape som sitter selv om den blir våt.

Lys = Sikkerhet

Synligheten er en vesentlig del av sikkerheten. Derfor er det viktig å tenke gjennom flere forhold. Har du lanternen på deg, bør du ha en eller annen form for lys på kajakken også. Hvis du kommer bort fra kajakken, er det en fordel at den også synes. Dessuten holder det ikke at lyset virker NÅ, det må også virke over tid. Derfor er ekstra lyskilde og batterier en selvfølge!

Batterienes levetid økes betraktelig ved at lyset settes i blinkmodus. Dette øker også synligheten drastisk. Noen oppfatter dette som nød, men i et svar fra Sjøfartsdirektoratet kan de ikke finne noe i Sjøveisreglene som underbygger dette.

Padling med flere: I en gruppe kan det også være fint om deltagerne har på seg små lyskilder av forskjellig farge på kajakk/vest. På den måten kan man se forskjell på folk. For å ha oversikten over en gruppe i mørket utdeles det løpende nr. fra 1 til alle i gruppen. Med jevne mellomrom kan gruppen samles om første padler, og så starter denne med å rope «1»! Så svarer «2"», «3» osv. fortløpende. Da er det enkelt å oppdage om noen mangler.

VHF-radio er også nyttig under mørkepadling, særlig på steder med havner. Havneradioen bruker kanal 12, og lytting på denne gir ofte hint om hva slags trafikk som er på vei ut og inn av havnen. Hvis det skulle dukke opp en båt er det også mulig å nå denne på nødkanal 16. Et VHF-sertifikat kan anbefales, men du kan klare deg godt uten hvis du følger forholdsreglene i denne artikkelen.

Navigasjon i mørket

I mørket blir det meste annerledes. Avstandsbedømmelse er vanskelig, og du ser bare konturene av landskapet. Begynn derfor med mørkepadling i et område du er kjent. Er det mange trange passasjer kan en hodelykt med litt rekkevidde være til hjelp. Fyr og fyrlykter vil du etterhvert også ha glede av, og du kan benytte sektorene disse har til å velge riktig kurs.

Kompass, kart og klokke er også nyttige hjelpemidler. Ved hjelp av kurs og klokke kan du finne ut avstanden du padler. Prøv i dagslys først, og finn ut hvor langt du padler på for eksempel et kvarter eller fem minutter.

GPS er i ferd med å bli allemannseie. Det er selvsagt et flott hjelpemiddel, men det er viktig at du også har kunnskaper om kart og kompass. Teknologiske dippedutter har det med å svikte når en trenger dem mest...

Magisk fullmånesafari

Noen synes kanskje at mørkepadling høres litt rart ut. Hva skal en se på da? Nå blir det sjelden helt mørkt. De fleste steder er det lys på land, og månen og stjernene gjør det mulig å se omriss av land og øyer.

Landskapet fremtrer annerledes på natta, og det er en helt spesiell opplevelse og være ute i naturen i mørket. Jeg elsker å dra på fullmånesafari. Ofte er det fint vær når fullmånen kommer, og flere kajakker i flåte som ser månen komme opp av havet er magisk...

Les også: Kajakkperler på Sørlandskysten (10 fantastiske teltplasser)

Les også: Fra fyr til fyr på Sørlandskysten

Kle deg etter vanntemperaturen

Den største trusselen mot oss padlere er nedkjøling. Utover høsten blir det kaldere og kaldere i vannet, og hvis du skal nyte sesongene gjennom året er en tørrdrakt en kjempeinvestering. Da har du det varmt og godt, og kan være i vannet lenge uten å være i livsfare.

Tommelfingerregelen om temperatur og kajakk er: Kle deg etter vanntemperaturen!

Da er det bare å skape lys i mørket med padlingen! God tur!

Nett-tv: Lars Verket på luksuscruise i havkajakk langs sørlandskysten