Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Thaibudeia i fjellheimen

Daeng flyttet fra den thailandske millionbyen Khorat for å bli budeie og turistvertinne i Rondane.

Faktor: Daeng – thaibudeie i Rondane

MANGE TRADISJONER: Daeng har måttet lære mye om norsk tradisjonskost for å være budeie på Haverdalseter turisthytte.

Foto: NRK
Daeng i bunad

BUDEIA I BUNAD: Daeng feirer 17.mai i bunad i Rondane.

Foto: Knut Ståle Sætrom / Privat

Daeng flyttet fra et vanlig storbyliv til den norske fjellheimen for å drive turisthytten Haverdalseter i Rondane, og for å være gårdskone i Dovre.

– Det går veldig bra og jeg trives godt. Jeg er veldig glad i norske fjell og koser meg på Haverdalsæter, sier Daeng.

Dagene går med til matlaging, servering, husstell og barnepass. Det er travelt å jobbe på turisthytte, men innimellom strevet får hun likevel tid å gå noen turer i fjellet.

Budeie

TRAVELT: Det er en slitsom tilværelse å drive en turisthytte. Daeng forlot storbylivet i Thailand til fordel for gårdslivet i Rondane.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Fra storbyliv til budeie

Haverdalseter turisthytte

HAVERDALSETER: Turisthytten ligger i fint landskap i Rondane.

Daeng og svigerfamilien på Haverdalseter

SVIGERFAMILIEN: Daeng og mannen overtok Haverdalseter turisthytte fra hans foreldre.

Foto: Knut Ståle Sætrom / Privat

Wareekorn Sætrom, eller Daeng som hun kaller seg, er oppvokst i byen Khorat øst i Thailand. Der levde hun et vanlig storbyliv og hadde en utfordrende jobb som førskolelærer.

– Livet på Haverdalseter er et veldig forskjellig liv fra storbyen. På fjellet er det stille og man kan slappe av og kose seg i frisk luft. Jeg liker også å gå turer men det er ikke alltid jeg får tid til det, forteller hun.

– Men jeg savner Thailand av og til, det er så varmt og godt der i forhold til Norge, ler hun.

Driver Haverdalseter turisthytte

I 2004 giftet hun seg med gårdsbrukeren Knut Ståle Sætrom fra Dovreskogen. De overtok driften av driften av den tradisjonsrike Haverdalseter turisthytte i Rondane etter foreldrene hans.

– Jeg har jobbet her i 6 år både sommer og vinter. 16. juli ble vi også foreldre til en gutt så nå er det travelt, forteller hun.

Daeng og svigerfar

DAENG OG SVIGERFAR: Daeng og mannen tok over driften etter hans foreldre.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Lære seg mattradisjoner

Tradisjonell norsk kost

NORSK KOST: Daeng har lært seg å lage tradisjonell norsk mat på Haverdalseter

Foto: Knut Ståle Sætrom / Privat
Daeng, thaibudeia i Rondane

THAIBUDEIE: Daeng trives godt på gården som budeie, selv om det er travelt.

Foto: Knut Ståle Sætrom / Privat

I tillegg til å være turistvertinne, må Daeng sette seg inn i alle sider ved seterdriften og lære seg arbeidsoppgavene til en god gammeldags budeie.

– Jeg har lært å lage god tradisjonell norsk kost. Det er svigermoren min som har lært meg å lage maten, forteller hun.

– Jeg lager både kjøttkaker og rømmegrøt, skinkestek, fisk og vanlig tradisjonsrik norsk mat. Rømmegrøten var det vanskeligste å lære seg, forteller Daeng.

Får laget thai-mat

Det blir ikke bare servert husmannskost på Havedalseter. Daeng får også brukt noen av kokkekunnskapene sine fra det thailandske kjøkken.

– Jeg lager thai-mat. Da bruker jeg norsk rømme og blandet med thai-mat, både kylling og grønnsaker, forteller hun.

– Det er veldig godt! Jeg lager thai-kyllinggryte og det liker folk godt, forteller hun.

Daeng lager thai-mat på Haverdalseter

LAGER THAI-MAT: Daeng får også brukt kunnskapene sine fra det thailandske kjøkken på Haverdalseter.

Foto: Knut Ståle Sætrom / Privat