Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

På jakt etter storfisken? Her er utstyrstips!

Havfiske kan like gjerne drives på grunt vann tett opp til land, som på store dyp ute på havet. Men utstyret må være i orden!

Svein Atle Olaussen med torsk på 18,8 kilo

FISKELYKKE: Torsk på 18,8 kilo til Svein Atle Olaussen. Tydelig lykke! Foto: Thomas Hellum/NRK

Foto: Thomas Hellum / NRK

Når du fisker i sjøen er mulighetene for fangst gode og du vet aldri hvilken av de mange artene som har nappet agnet ditt.

Vissheten om at de virkelig store fiskene svømmer der nede et sted gjør havfiske ekstra spennende.

Havfiskestang

Penn havfiskestang

HAVFISKESTANG: Den må være krafitigere og stivere enn vanlige fiskestenger.

Løse snører er billige og greie på grunt vann, men det mest praktiske er uansett å bruke en havfiskestang med tilhørende snelle.

  • Vanlige kastestenger (haspelstenger) fungerer dårlig på dypere vann fordi de ikke tåler tyngre søkker/pilker.
  • Stanga er for myk og haspelsnella er vanligvis både for svak og har for stor utveksling. Sats derfor på skikkelig havfiske/båtfiske utstyr.
Napp

NAPP: På havet kan du få skikkelig stor fiske og da må utstyret tåle vekten! Foto: Nils Arne Sæbø

Foto: Nils Arne Sæbø

Helge Søfteland

FANGST! En stor fisk gjør en ekte fisker veldig lykkelig! Foto: NRK

Foto: NRK
Havfiskesnelle

SNELLE: Må være kraftig om den skal tåle den store fangsten!

Jonas fisk

STOR TORSK: Jonas (8) og torsken er like store! Fangsten veide hele 17 kilo. Foto: Kristian Vevelstad

Foto: Kristian Vevelstad
torsk

DRØMMEN: Å få en stor og feit torsk med skjegg på kroken! Foto: Joachim S. Müller/Flickr.com

Foto: Joachim S. Müller / Flickr.com
Seifangst på fisketur

MIDDAG! En, to, tre, mange fine sei på rad og rekke! Foto: Tregde Feriesenter/Flickr.com

Foto: Tregde Feriesenter / Flickr.com
Multifilament

MULTIFILAMENTSENE: Tynnere og strekker seg minimalt i forhold til vanlid sene.

Havfiskestenger kalles også ofte båtstenger. De er forholdsvis stive og kraftige slik at de tåler tunge søkker og pilker.

Stengene klassifiseres etter et system, IGFA, som sier noe om hvor kraftig fiske de er beregnet for. Systemet graderes i lb (pund) og henviser til bruddstyrken på snøret, men sier egentlig mest om hvor kraftig og myk/stiv stanga er.

Til "normalt" havfiske i Norge vil en stang klassifisert som 20-30 pund være passelig. Stenger i samme klasse kan likevel ha ulike egenskaper, spesielt når det gjelder hvor myke de er.

Generelt anbefaler man myke stenger til agnfiske (for bedre å kjenne napp) og stivere stenger til pilking. Men det finnes mange stenger som egner seg godt til begge deler.

Sneller

Havfiske er synonymt med kraftige multiplikatorsneller. Hvor kraftig snelle du skal kjøpe avhenger av hvilket fiske du skal bedrive.

En viktig egenskap er hvor mye sene snella rommer. Men nye senetyper (se nedenfor) gjør at du kan gå ned i dimensjon, og dermed få plass til mer snøre. Dermed kan du greie deg med en mindre snelle.

  • Fordelen med en stor snelle er at du får mer kraft på innsvevinga, en ikke uvesentlig fordel når du fisker en hel dag.
  • En del mindre multiplikatorsneller er beregnet for bruk med kastesluker.

Under vanlig havfiske kaster du ikke med stanga. Det er derfor ikke nødvendig med kastebrems på snella. Det du trenger er en brems til å kjøre fisken med. Bremsen justeres vanligvis med en spak eller med et hjul innenfor sveiva.

Noen sneller har snøreførere, som gjør at du slipper å styre sena med tommelen under innsveiving. Snørerførere er imidlertid et svakt punkt, så vær forsiktig med å kjøpe en rimelig snelle med snørefører.

Sene

Skal du fiske på dypt vann er det nye multifilament snørene absolutt det beste. Fordelen med disse er at de er tynnere (ved samme bruddstyrke) og at de strekker seg minimalt. Et snøre som ikke strekker seg kalles også "stumt", og gjør det lettere å kjenne napp på store dyp.

Multifilament snøre kan være følsomt for slitasje når du drar det over kanter på bunnen, så derfor bruker man vanlig nylonsene på de nederste meterne der krokene er festet.

Dersom du passer på at nylonsena har litt mindre bruddstyrke en multifilamentsnøret, sikrer du deg også at du ikke mister mye av hovedsnøret når du setter deg fast. Vanlig nylonsene duger også fint dersom du ikke skal fiske på store dyp.

Generelt er det en fordel å ha så tynt snøre som mulig fordi det skjærer sjøen bedre og står mer rett ned når du driver med båten.

  • Dimensjoner rundt 0.30 (bruddstyrke på ca. 25 kg) holder vanligvis i massevis til vanlig havfiske.
  • Du kan dra opp en fisk på 50 kg på et snøre som har bruddstyrke 25 kg dersom du bare er litt forsiktig.
  • Vær oppmerksom på at multifilament er mye glattere en vanlig sene og trenger spesielle knuter.