Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Fra fyr til fyr på Sørlandskysten

Bli med på en reise fra fyr til fyr - det er garantert en ferie du vil huske lenge!

Store Torungen fyr

FYRFERIE: En sommernatt på Store Torungen fyr er garantert uforglemmelig. På mange av fyrene langs Sørlandskysten kan du overnatte.

Foto: Lars Verket
Lars Verket

LARS VERKET: Har selv padlet fra fyr til fyr på Sørlandskysten og gir deg sine beste tips.

Foto: Lars Verket

Langs kysten av Agder finner du hele 20 fyr, og på nesten halvparten kan du overnatte.

I sommersesongen er det også ofte et vertskap som ønsker deg velkommen, enten du padler, ror eller kjører båt.

Lars Verket har padlet fra fyr til fyr langs Sørlandskysten og gir deg her sine beste tips for turen.

Velger du kajakk tar du vare på langsomheten og rytmen som preger fyrene. De står der hele året, og kaster sine lysstreif ut mot horisonten om natten.

Overnatt på et fyr

De fleste fyrene ble etablert mellom 1830-1890, og viste vei for sjøfarende langs kysten. I dag er alle fyrene automatisert og avbemannet, men i fyrenes storhetstid var altså 20 fyr langs Agderkysten bemannet!

I dag er mange av fyrene vernet. Kystverket står for driften av fyrlykt, mens forskjellige organisasjoner står for drifting og vedlikehold av overnattingstilbud ved en del av fyrene.

Langs Agderkysten kan du overnatte på nesten halvparten av fyrene for en billig penge!

Start i øst ved Risør

Vi begynner i øst, fordi kysten er "snillest" og mest brukt her. Utenfor Risør finner du Stangholmen fyr. Fyret er restaurant og konsertscene om sommeren, men har ikke overnatting.

På vei videre mot sør-vest må du forbi Sildodden. Denne korte strekningen er beryktet for mange forlis, og den kan være seriøs ved mye vind.

Lyngør fyr

LYNGØR FYR: Blir tilgjengelig for alle fra 2011.

Foto: Lars Verket

Lyngør, Tromøya og Arendal

Så kommer du til Lyngør fyr. Dette fyret er i dag sommerbolig for Kystverket, men blir tilgjengelig for allmennheten fra 2011. Da er det Aust-Agder Turistforening som vil være ansvarlig for dette tilbudet.

I Lyngør er det faktisk en del helårsboliger og butikk, så bruk litt tid i området før du padler videre mot sør-vest.

Da kommer du etterhvert til Møkkalasset fyr nord for Tromøya utenfor Arendal. Møkkalasset fyr er fredet, nedlagt og slukket. Det fungerer derfor bare som dagmerke, og har ingen overnatting.

På andre siden av Tromøya finner du tre fyr utenfor Arendal.

  • Sandvikodden fyr på fastlandet. Fyret er nedlagt og erstattet av fyrlykt like foran fyret. Selve fyret er i privat eie, og ikke tilgjengelig for allmennheten.
  • På to øyer utenfor ligger Store og Lille Torungen fyr.
  • Lille Torungen leies ut til selskaper, mens du på Store Torungen har overnattingsmulighet drevet av Aust-Agder Turistforening.

Til Grimstad og Homborsund fyr

På vei mot neste fyr med overnattingsmulighet passeres Grimstad by og Rivingen fyr. Dette er også tatt over av private, og erstattet av fyrlykt utenfor.

Etter passering av Homborside kommer du til Homborsund fyr. Denne passeringen er utsatt, så vær obs ved østlige vinder!

Homborsund fyr drives av flere organisasjoner, og er sommeråpent med vertskap. Et herlig sted! Syd for fyret er det mange fine øyer du kan padle mellom.

Homborsund

HOMBORSUND: Et flott sted. Syd for fyret er det mange flotte øyer å padle til.

Foto: Lars Verket

Lillesand, Saltholmen og Blindleia

Herfra er det ikke langt til Lillesand og Saltholmen fyr. Det eies og drives av Lillesand Seilforening. Her er det også sommeråpent med vertskap, og du kan overnatte før du tar fatt på den berømte Blindleia videre mot Kristiansand.

I juli er det mye trafikk gjennom Blindleia, så på fine dager kan du vurdere å gå lengre ut hvis du gjør denne reisen i kajakk.

Etter at du har padlet Blindleia kommer du til Kvåsefjorden. Fjorden er beryktet for høye bølger og strømmer ved vind fra syd-sydvest. I kajakk kan du padle under broen til Ulvøysund, og så følge fjorden inn et stykke før du passerer. Likevel kommer du ikke helt klar av den.

Ha respekt for denne kryssingen!

Saltholmen

SALTHOLMEN: Hyggelig vertskap som tar i mot. Her kan du også overnatte.

Foto: Lars Verket

Kristiansand og Grønningen fyr

På andre siden venter det deg en flott overnattingsmulighet på Grønningen fyr. Her er det Bragdøya Kystlag som står for vertskapet i sommersesongen.

Kristiansand har også to andre fyr: Odderøya fyr og Oksøy fyr. Odderøya ligger på en øy med bro utenfor Kristiansand. De som har vært i Bendiksbukta under Quart-festivalen har vært på Odderøya.

På motsatt side av konsertscenen ligger Odderøya fyr. Hvis du vil ta beina fatt - så er det mange fine turstier på øya. Odderøya har også flotte bademuligheter, klatring (både naturlig og boltet), buldring og flere geocacher.

For å markere innseilingen til Kristiansand ligger Oksøy fyr ovenfor Grønningen fyr. Oksøy er hovedstasjon for Kystverket og fuglereservat. Her er det ingen overnatting for allmennheten.

Odderøya

ODDERØYA: Hit kan du gå fra Kristiansand. Fine turstier, bademuligheter og klatremuligheter.

Foto: Lars Verket

Songvår fyr og Ny-Hellesund

Likevel skal du ikke langt vest-sør-vest før Songvår fyr dukker opp. Her er det Songvår fyrs venner som står for driften og vertskapet i sommersesongen.

De er svært aktive, og har gjort fyret til et veldig trivelig sted med flere småhus for overnatting. Her er det også mulig å se tre generasjoner fyr, selv om bare grunnmuren står igjen av det første.

Strekningen ut til Songvår fyr kan være utsatt, men ved mye vind og bølger er det fine og skjermede teltplasser i Ny-Hellesund.

Ryvingen fyr: lengst syd i landet!

Videre mot vest passeres Tånes. Rundt denne odden kan det også være utsatt, men det er heldigvis bare et kort stykke. Så er du inne i Mandal, og utenfor Mandal ligger det to fyr: Ryvingen og Hatholmen.

Ryvingen fyr er Norges sydligste. Mange tror jo det er Lindesnes fyr som ligger lengst syd, men det er på fastlandet.

Det er Mandal som har flest "lengst syd" i Norge. Her finner du både sydligste øy, skvalpeskjær, uthavn, øy med bebyggelse og kirke.

I tillegg til å være sydligste fyr, er Ryvingen en skikkelig perle. Fotturen opp til den store hvite pyramidevarden kan anbefales.

Herfra har du utsikt over store deler av Mandals skjærgård, og bort til Hatholmen fyr.

Mandal, Sjøsanden og Lindesnes

Lindesnes fyr

LINDESNES FYR: Er det sydligste fastlandsfyret i Norge, og det desidert eldste og det sydligste fastlandfyret i Norge.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK
Markøy fyr

FYRFERIE: Markøy fyr er «tvillingfyret» til Lista fyr.

Foto: Lars Verket

Hatholmen fyr finner du på andre siden av Mandal og Sjøsanden - en nydelig sandstrand med camping. Også Hatholmen har mulighet for overnatting, så i Mandal er du sikret både på fastlandet og på fyrene!

Etter Mandal blir det en røffere skjærgård, og Lindesnes er beryktet. Ytterst ligger Lindesnes fyr, og på gode dager er det enkelt å komme i land ved fyret helt ytterst i havgapet. På dårlige dager kan du padle gjennom den nye kanalen ved Spangereid, men da får du ikke overnattet på fyret.

Fyret er det sydligste fastlandsfyret i Norge, og det desidert eldste. Det ble tent allerede i 1656, men flammen brant under ett år. Så var det mørkt helt frem til 1725, da Lindesnes og Markøy fyr ble tent som tvillingfyr.

Sammen markerte disse to fyrene Norges sydspiss helt frem til Markøy ble lagt ned i 1844. Mange er ikke klar over at Lindesnes fyr har en tvilling, men denne kan ses fra Lindesnes fyr.

Et besøk på Markøy fyr er en opplevelse, men fyret er vanskelig tilgjengelig. Det må ha vært et blodslit å drifte fyret på Markøy.

Lindesnes fyr har en leilighet til utleie, men denne må bestilles på forhånd. Markøy fyr har ikke noe annet enn fyret å by på, men det er mulig å sette opp et telt i nærheten av det gamle fyret. Da får du i såfall en natt du sent vil glemme!

Farsund, Listalandet og forfatterens favoritt!

Utenfor Farsund finner du Søndre Katland fyr. Det er dessverre ikke fredet, og er i sterkt forfall. En venneforening prøver å snu trenden, og de tar sikkert i mot hjelp og støtteerklæringer. Dette er et av favorittfyrene til forfatteren, og vi får håpe at flere ser verdien i å bevare Søndre Katland fyr!

Videre mot vest må du passere Listalandet, og det er ingen spøk i kajakk. Nesten helt ytterst ligger Lista fyr, og her er det også leiligheter til utleie. Fyret er vanskelig tilgjengelig fra havet på grunn av rullestein, og med kajakk må du gå fra nærmeste havn.

I mål på Varnes fyr ved Flekkefjord

Det siste fyret langs Agderkysten finner du nord for Lista fyr. Det heter Varnes fyr, og her er det bare ruiner igjen.

Fyret ble erstattet av en fyrlykt i 1950. Herfra er det kort vei til Flekkefjord og buss tilbake til Risør. For å unngå Listalandet er det mulig å padle inn ved Farsund, og så opp Framvaren.

Herfra er det en kort trilletur over ved Listeid. Da kommer du ned rett øst for Varnes fyr. Da går du glipp av Lista fyr, men slipper utsattheten rundt Listalandet.

Lars Verket

KAJAKK: Lars Verket anbefaler turen fra fyr til fyr i kajakk, da tar du vare på roen og rytmen som preger fyrene.

Foto: Lars Verket

Forslag til en kortere fyr-til-fyr-tur

En padletur fra fyr til fyr langs hele Agderkysten tar litt tid, så derfor kommer her et forslag på en litt kortere versjon.

  • Start i Arendal, og ta første natt på Store Torungen fyr.
  • Neste dag padler du til Homborsund/Saltholmen, før du fortsetter til Grønningen.
  • Herfra tar du en bytur innom Kristiansand, før ferden går videre til Songvår.
  • Siste overnatting tar du på Ryvingen/Hatholmen før bussen frakter deg tilbake til Arendal.

Dette turforslaget går fint å gjennomføre på en uke, selv med et par dager værfast. En slik ferieuke vil du garantert huske, og kanskje bli fristet til å ta hele Agderkysten neste år?

Fyrlisten

Oversikt over fyrene - fra øst til vest. Årstallet angir når det ble tent første gang, og linken går til fyrets eventuelle hjemmeside:

Hvis du etter dette har lyst til å lære mer om fyrene våre, så anbefales nettstedet fyr.no. Det tilhører Norsk Fyrhistorisk Forening.