Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Til topps på Herbernheia, 458 moh

Toppen ligger i Bymarka. Naturreservatet og området er vernet mot aktiviteter som for eksempel skogsdift.

Høst i Herbernheia

VERNET OMRÅDE: Turgåere som ferdes her må være ekstra varsomme med vegetasjon og dyreliv.

Foto: Per Hugdal
Bymarka med Gråkallen, Herbernheia og Geitfjellet sett fra Svartdalen i Strindmarka

Bymarka med Gråkallen, Herbednheia og Geitfjellet sett fra Svartdalen i Strindmarka.

Foto: Arne Venstad

Når du først er på Herbernheia, anbefales også et besøk på Flakkheia. Gå ut på flyene lengst nord og vest, der er det flott utsyn mot de nordvestlige delene av marka.

Det er flere stier til toppen fra Gamle Bynesveg. En annen mulighet er å ta av fra vegen mellom Damhaugen og Tømmerdalen.

Utsikt fra toppen

Fra Herbernheia er det flott utsikt mot Fosen i nord og mot Hemnekjølen og Trollheimen i vest og sør-vest. Rett sør ligger Gråkallen, i øst Geitfjellet og i nord rett nedenfor toppen ligger Herberndammen.

Fra Fjellseter

På Herbernheia

Til Herbernheia kan du gå opp fra enten Fjellseter eller Trolla.

Foto: Per Hugdal

Fra Fjellseter går turen i vekslende terreng og landskap. Den går på vekselvis veg, sti og kjøreveg. Den siste etappen fra Gamle Bynesveg er på sti som kan være bløt.

En fin tur til Herbernheia er å gå stien fra Fjellseter til Kopperdammen og videre til Tømmerdalstorvet. Derifra går du vestover langs Gamle Bynesveg forbi Tømmerdal Vestre fram til parkeringsplassen ved enden av kjørevegen. En sti tar av fra Gamle Bynesveg drøye 200 meter etter parkeringsplassen. Den fører til Herberndammen, og derifra kan en gå opp til toppen av Herbernheia fra nordsida. Fra vegen er det ca 1,5 km.

En annen sti tar av fra vegen ca 800 meter fra parkeringsplassen der vegen kommer ut på myra nordøst for Svahylla. Den fører direkte opp til toppen. Fra vegen er det ca 1 km til toppen.

Begge disse stiene kan stedvis være bløte og litt utydelige. Følger du med på kartet, skal det ikke være ikke vanskelig å finne fram.

Fra Trolla

På vei opp mot Herbernheia i Bymarka

En hund på vei opp mot Hebernheia i Bymarka på vinterstid.

Foto: Anne Berit Lund

Fra Trolla via Nedre Tømmedalen går stien i fine og vekslende omgivelser med kulturlandskap, skog, myr og vann. I starten går den på veg og god sti, den siste delen på varierende underlag og også over en del myrpartier.

Følg vegen/stien fra Trollahaugen forbi Lykkjdammen, Damhaugen og Holstdammen. Der vegen mot Nordre Tømmerdalen tar av, følges den over bekken.Ta så av stien til venstre.

Etter knappe 100 meter tar det så av en sti opp til høyre. Den går opp til demningen ved Herberndammen. Her i fra kan du følge en litt dårlig sti på østsida av Herberndammen, så sørover opp i søkket mellom Herberndammen og Flakkheia og opp til toppen.

Fra Trollahaugen er distansen knappe 5 km.

Tips til turen:

  • Fra Fjellseter: variert underlag, du går på vekselvis veg, sti og kjøreveg.
  • Fra Trolla: vekslende omgivelser med kulturlandskap, skog, myr og vann
  • Vanntett skotøy, ihvertfall hvis du vil gå fra Trolla

Transport

Buss: Buss nr 10 eller buss nr 11 til Trolla
Det er parkeringsmuligheter ved Tømmerdalen og langs Fjellsetervegen