Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Lag løvetannsuppe og andre vårlige delikatesser

Når bekkene risler og bladene spretter er det tid for vårlige smaker.

Løvetann på Selbustrand

UGRESS ELLER MAT? Lag noe godt av vårens ville vekster. Foto: Brit Ingunn Wennberg

Foto: Brit Ingunn Wennberg
vår

YRENDE: Våren byr på så mangt av nytt liv. www.colorbox.com

Foto: www.colorbox.com
Humle på løvetann

LØVETANN: Ikke la humle være den eneste som smaker på løvetann! Både blomst og blad kan brukes i matlaging. Foto:Gunnar Morsund/NRK

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Våren møter både øye og munn frisk og grønn. Prøv noe godt fra naturen.

Her er oppskrifter med løvetann, bjørkeblad, brennesle og granskudd.

Suppe av løvetannblomster

  • 2 ss smør
  • 1 liten finhakket løk
  • 2 ss hvetemel
  • 7 dl melk
  • 1 ts salt og et dryss pepper
  • litt revet muskat
  • 100 g løvetannblomster (hold av litt til pynt)
  • Ev. fløte og rømme

Smelt smøret, ha i løken og la den surre seg myk uten å ta farge. Tilsett melet og rør det godt inn.

Varm opp 3/4 av melken og rør den gradvis inn i melblandingen. Pass på at det ikke blir klumper.

Ha i salt, pepper og muskat. La det koke i 10-15 minutter. Tilsett blomstene, untatt det som skal til pynt.

Ha i resten av melken og rør godt. La småkoke videre i 10-15 minutter. Hvis du ønsker en ekstra rik suppe, røres inn litt fløte eller rømme like før du tar kjelen av varmen.

Pynt med et ørlite dryss av det friske gule fra blomstene over hver tallerken før servering.

(Oppskrift fra «Matsprell i naturens verden» NRK Aktivum 2006)

Løvetannsalat

  • Løvetannblader
  • 1 ss eddik
  • 1 ss solsikke/oliven olje
  • Litt pepper
  • Gressløk

Fjerner stilken og brekk av det hvite bladanlegget. Skyll bladene godt.

Bland edikk, olje, krydder og mos litt gressløk oppi en liten skål. Denne blandingen heller du som dressing over løvetannbladene.

Prøv også Sonja Lee sin løvetannsalat med krutonger og egg.

(Oppskrift fra Den Norske Turistforening)

Saft av bjørkeblad

Bjørk som spirer

DELIKATESSE: Ferske små museører på bjørka kan bli både saft og is. Foto: Hermod Paulsen

Foto: Hermod Paulsen
Bjørkeblad

PLUKK: Så lenge bladene er gjennomskinnelige og myke er de gode til matlaging. Prøv bjørkebladiskrem! Foto: Arne Hjelmtvedt, Nordre Toten

Foto: Arne Hjelmtvedt, Nordre Toten
  • 150-200g friske, unge bjørkeblad (eller 50g tørket blad)
  • 1 kg sukker
  • 25-30 g sitronsyre eller vinsyre
  • 1 liter kokende vann

Bland bjørkeblader, sukker og syre i et stål eller plastkar. Hell over kokende vann og rør til sukkeret er oppløst.

La stå 3-4 dager på kjølig sted og trekke. Sil og hell på flasker. Nå har du et konsentrat som kan brukes i flere oppskrifter.

Bør oppbevares i fryseren, holdbarheten er normalt kun to uker i kjøleskap. Blander du bjørkekonsentrat med vann 1:6, får du en vidunderlig villdrikk, godt likt av store og små.

Du kan lage «museøresjampanje» ved å blande med farris.

Bjørkebladiskrem

  • 3 eggeplommer
  • 1 ts sukker
  • 3 dl kremfløte
  • 1-1,5 dl bjørkekonsentrat

Pisk egg og sukker til eggedosis, Tilsett 3 dl pisket kremfløte. Rør inn bjørkekonsentratet. Frys iskremen. Den blir aldeles skjønn!

(Oppskriftene er fra «Matsprell i naturens verden» NRK Aktivum 2006)

Neslesuppe

Godt for ganen - brenneslesuppe

BRENNENDE: Det brenneslesuppe brenner bare om suppa er for varm! Foto: Egil Torheim/NRK

Foto: Egil Torheim / NRK
Brennesle-suppe

MATGLEDE: Bruk våren til sanking og lag middag av det naturen byr på. Foto: Egil Torheim/NRK

Foto: Egil Torheim / NRK
Granskudd

SØTT: Granskudd gir deilig sirup. Foto: Jahn Throndsen

Foto: Jahn Throndsen
  • Ca 1 liter brennesleblader
  • 6-7 ss rapsolje
  • Vann
  • Hønsebuljong eller buljongterning
  • Maizena
  • Kremfløte
  • Salt og pepper
  • Olivenolje

Grovhakk brennesleblader (cirka 1 liter - vanskelig å måle, men nøyaktig mål er ikke så viktig).

På forhånd har du varmet opp rapsoljen eller annen smaksnøytral olje i en kasserolle. Ha bladene oppi kasserollen. Kvern pepper over.

Tilsett 1/2 kopp vann og 2,5 dl hønsebuljong eller en buljongterning. La dette koke i fem minutter.

Sil over i en annen kasserolle og jevn med maizena og 1/2 dl. kremfløte. Smak til med pepper og maldonsalt, og helt til slutt noen dråper olivenolje over suppen.

Granskuddsirup

  • 3 deler granskudd
  • 2 deler sukker
  • vann

Legg granskuddene i en kjele og hell på vann til det dekker. La skuddene koke over middels varme i 15 minutter.

Sil fra væsken og rør inn sukkeret, kok over svak varme inntil passe sirupsaktig konsistens.

Bruk sirupen på pannekaker, i krydderkakebakst og i brød, eller til å søte saus eller dram.

Bruk de grønne, tette, myke skuddene. Husk å ikke plukke toppskuddene, det ødelegger treet.

(Oppskrift fra «Matsprell i naturens verden» NRK Aktivum 2006)