Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Her finner du Norges eldste fjell

Skal du finne det eldste fjellet i Norge må du vende nesen mot nord.

Øystein Jansen

Geolog Øystein Jansen har reist langt nord for å finne Norges eldste fjell. Her er han på Napp i Lofoten.

Foto: Trond Lillealtern / NRK

Bli med på en reise nesten tre milliarder år tilbake i tid. Så gamle fjell finner du bare langt nord i landet vårt!

Geolog Øystein Jansen har jaktet på Norges eldste fjell. Han er fascinert av historien om hvordan Norge har blitt til og hvorfor landskapet er som det er.

Bratt, gammelt og fantastisk i Lofoten

I Lofoten stiger fjellene rett opp av havet. De er bratte og skarpe. Jansen sier at forklaringen er at fjellene her har sluppet unna innlandsisens krefter.

VIDEO:

Video Reine i Lofoten

Da isen skurte over Norge brøt den ned toppene og gjorde fjellene slakere. Men Lofoten var ikke dekket av innlandsisen. Her er det mindre breer som har gravd i landskapet og spisset fjelltoppene fra sidene.

Reine i Lofoten: Her kan du se hvordan isen har jobbet seg frem i landskapet og gravd ut toppene. «Alpefjellene» stikker rett opp fra havet og er et eventyr for geologi-interesserte.

Innerst i fjorden har isen gravd nesten tvers gjennom landskapet. Retningen på fjorden ble bestemt for millioner av år siden. Men aller innerst ligger et knallhardt fjell igjen.

Tar du turen over og til yttersiden vil du underveis kunne finne merker i fjellet. Dette er spor av isen. På yttersiden ligger den fineste stranden du kan tenke deg. Her har bølgene vasket bort massene, bare lys, fin sand ligger igjen.

Fjellene i Lofoten er opp til 2850 millioner år gamle, men de eldst fjellene i Norge er de ikke...

Stripete og nest eldst i Troms

Drar du lenger nord finner du nemlig enda eldre fjell. Landets nest eldste finner du på Ringvassøy utenfor Tromsø.

VIDEO:

Video Ringvassøy - Norges nest eldste fjell

Ringvassøy: På denne øya utenfor Tromsø finner du spesielle, hvite fjelltopper med mørke bånd i fjellveggen. Nordfjellet er Norges nest eldste fjell.

Det ble til for omtrent 2880 millioner år siden.

En gang var det hvite fjellet glødende masser ti til femten kilometer under jorden. Massene stivnet og ble lyse fjell. 500 millioner år senere sprakk det hvite fjellet opp og mørkere smeltemasser strømmet ut.

I dag ser du derfor de mørke båndene i det lyset fjellet.

Nordfjellet ligger i bratt og flott turterreng sør på Ringvassøy utenfor Tromsø. Du vet du er ved Norges nest eldste fjell når du ser et mørkt kryss på en lys fjellvegg.

Aller eldst i Finnmark!

For å finne Norges aller eldste fjell må du helt nord i Norge og nesten til den russiske grense.

Det eldste fjellet i Norge ligger i Finnmark. Her i Øst-Finnmark er du i et slags ur-Norge. Landskapet er 2500 millioner år gammelt.

Og blant de gamle er fjellet Humpen aller eldst. Det ligger i Jardfjord, øst for Kirkenes. Fjellet er det eldste som er funnet i Norge og ble til for 2900 millioner år siden.

Flere kilometer med fjell lå over det vi ser i dag. Det er er skrelt vekk slik at humpegneisen som ble til langt under overflaten, har kommet frem i dagen.

VIDEO:

Video Hopen - Norges eldste fjell

Finn veien: Vil du ha Norges eldste fjell under føttene? Fra Kirkenes må du dra øst mot Russland. Kjør inn på vestsiden av Jarfjorden. Humpen ligger midt mellom fjorden og Ropelvvatnet og er ikke mer enn 155 meter høy.

Se hele programmet på NRK TV.