Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Slik bygger du en fuglekasse

Nå må fuglekassene henges opp. Snart kommer småfuglene hjem fra syden.

Spurv i fuglekassa

KJEKK HOBBY: Følg med på fuglelivet - dag for dag.

Foto: Roald Krekling

BOLIG TIL SALGS: Meisekasse ledig for småfugler. Flott bolig med gjennomgående gode kvaliteter i etablert villaområde. Må sees! TIL LEIE: Stor enebolig tilleie for stær. Naturskjønne omgivelser og kort vei til alle fasiliteter.

Kjøttmeis

KJØTTMEIS: Svært vanlig syn i de fleste nabolag.

Foto: Roar Hansen
Blåmeis

BLÅMEIS: Lille speil på bilen der - hvem er vakrest i naturen her?

Foto: FELIX KAESTLE / AP
Svarthvit fluesnapper

SVARTHVIT FLUESNAPPER: En av de enkleste artene å få i kunstige fuglekasser.

Foto: Arne Venstad
Blåmeisunger

HJEMME HOS: Blåmeisunger skriker etter mat.

Foto: Pål Tegnander / NRK
Svartspett

SVARTSPETT: Heldig er den som kan bygge selv!

Foto: Geir Sagen
Svartspett

SVARTSPETT: Heldig er den som kan bygge selv!

Foto: Geir Sagen

Hakkespettene lager sine egne boliger i trærne, og blant de andre fuglene er det hard konkurranse om å finne et ledig hakkespetthull.

I boligområder er kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper de vanligste leieboerne i småfuglkasser. Flere fugler kan finne seg en bolig hvis vi hjelper dem med husbyggingen.

Oppskrift på en bolig

  1. DETTE ER LETT: Du trenger kun et uhøvlede bord, 12-15 x 150 cm. Bruk samme bord til både vegger, tak og bunn. Det er kjekt for barn å delta i byggingen, men bitene kan med fordel være kappet på forhånd.
  2. MÅL: Bordene til taket og de fire veggene skal alle være 25 cm lange. I tillegg trenger du en bunn 12-15 cm x 8 cm. Og en kloss til å holde taket på plass på 12-15 cm x 7 cm.
  3. Spikre (eller skru) sammen veggene og bunnen, med den uhøvlede siden inn (da har fuglene noe å klatre på).
  4. Kassen bør beises på utsiden for å tåle vær og vind (ikke på innsiden). Legg evt. papp på taket. Pass på at taket kan åpnes slik at kassa kan kontrolleres i løpet av hekkesesongen. Fest en kloss på undersiden av takbordet, slik at klossen passer med toppen av kassen (holder taket på plass). Alternativ: Spikre taket på plass, men bor litt tykkere spikerhull i kassen på forhånd. Da sitter spikrene løst og taket kan løftes rett opp.
  5. HULLET: Størrelsen på hullet i kassen avgjør hvem som flytter inn. Kjøttmeis og svarthvit fluesnapper vil ha et hull med diameter 3,2 cm, mens blåmeisen vil ha diameter på 2,8 cm. Stæren trenger et større hull; diameter 5 cm.

Les mer: Fugler og fuglekasser (miljolare.no)

VIDEO: Fuglen Jonathan overvåkes fra barnehagen

Slik henger du kassen opp

  1. Det bør være minimum 30-40 meter avstand mellom fuglekasser.
  2. Meisekassene kan henges 1,5-2 meter over bakken, mens stærekassene bør henge minst to meter oppe på trestammen. Heng dem opp med streng. Denne må sjekkes og eventuelt slakkes ut hvert år, slik at den ikke skader treet.
  3. Heng kassen helst i le for vinden, og slik at solen ikke skinner direkte på kassen.
  4. Heng kassen slik at det er lett å komme til den for rengjøring på høsten, men helst slik at de er i skjul for forbipasserende.
  • VIKTIG: La fuglene få fred under reirbygging og egglegging. Vil du kikke ned i kassen, så ikke bruk for lang tid. Ikke rør reir, egg, unger eller voksne fugler!

VIDEO: Lær å henge opp fuglekasse

NRK Nett-tv: Ut i naturen om fuglekasser (2007)