Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Sommernatt på Hårteigen

Stevnemøte med Kongen av Hardangervidda.

Natt på Hårteigen

HÅRTEIGEN: Natten har senket seg over Hardangervidda. Foto: Eirik Lindebjerg/NRK

Foto: Eirik Lindebjerg / NRK
Hårteigen myrull

LANDEMERKE: Hårteigens karakteristiske form setter sitt preg på Hardangervidda uansett hvor man er. Foto: Eirik Lindebjerg/NRK

Foto: Eirik Lindebjerg / NRK
Solnedgang fra Hårteigen

SOMMERDRØM: Solnedgangen fra Hårteigen har blitt sammenlignet med Kilimanjaros. Foto: Eirik Lindebjerg/NRK

Foto: Eirik Lindebjerg / NRK
Soloppgang på Hårteigen

MORGEN: De første solstrålene treffer toppen av Hårteigen i firetiden. Foto: Eirik Lindebjerg/NRK

Foto: Eirik Lindebjerg / NRK
Vading

VADING: Forfriskende på varme sommerdager på vidda. Foto: Eirik Lindebjerg/NRK

Foto: Eirik Lindebjerg / NRK
Bading i Veig

ISKALDT: Selv om det er varmt i luften, er vannet fortsatt kaldt. Tina klarer likevel ikke å dy seg. Foto: Eirik Lindebjerg/NRK

Foto: Eirik Lindebjerg / NRK
Mot Hårteigen

GODT SYNLIG: På vei mot målet. Foto: Eirik Lindebjerg/NRK

Foto: Eirik Lindebjerg / NRK

Det er sommer, det er hett og vi er midt på Hardangervidda. Foran oss står en grå koloss, stolt og alene.

– Er det mulig å komme seg opp, spør Tina. Den høyreiste ser tiltrekkende ut, men langt fra lett å erobre for en natt.

Isolert og majestetisk

Veiviseren på vidda. Kongen av Hardangervidda. Det stolte fjellet har mange kallenavn. «Den grå teigen» ble den kalt på norrønt; Hårteigen. Bar og utilgjengelig, men merkelig flat på toppen.

Fjellet ligger midt på Hardangervidda, mellom Litlos og Torehytten . Nesten alle vandrere på Hardangervidda har fått et glimt av det, enten i silhuetten bak de endeløse viddene på østsiden, eller som kneisende øverst på den mer kuperte vestvidda. De bratte fjellveggene omkranser hele fjellet, og det er bare mulig å komme opp ett sted dersom man vil unngå klatring.

Slik finner du frem:

  1. Toppen kan nås fra hyttene Torehytten, Litlos, Hadlaskard.
  2. Ruten til topps tar av der stien mellom Litlos og Torehytten passerer kloss i fjellet på østsiden.
  3. Man følger et bratt og markert skar opp i fjellveggen.
  4. Øverst i skaret går ruten ut på en hylle til høyre. Her er det lagt ut tau.
  5. Oppe på topplatået ligger toppvarden helt i sørenden.

Utfordringer på turen:

Hårteigen er under gode forhold mulig å bestige av de fleste som er vant til litt klyving. Likvel bør en være obs på en del farer.

  • Snøfonnen i skaret er bratt, og kan dersom den er stor by på problemer. Ikke gå for langt opp på denne uten å være trygg på fotfestet.
  • Klyvingen opp på hyllen er bratt. Vær forsiktig dersom det er glatt. Ha godt fotfeste og balanse, og ikke stol blindt på de opphengte tauene.
  • Vel oppe, merk deg hvor stien går ned igjen. Dersom tåken blir tett kan det nemlig være en utfordring å finne veien ned.

Noe for enhver smak

Vårt utgangspunkt for turen til topps var Hadlaskard . Her møter Søre Nordmannslepet nye turstier, og gamle stølsperler ligger spredt rundt turisthytten. Hytten er et knutepunkt på vestvidda, og det merkes. Her var småbarnsfamilier kommet fra Hjølmo, en far med datter kom over fra Litlos, mens en gjeng dansker hadde snublet seg fra Sandhaug i dongeri. Området passer for alle. Hardangervidda Nasjonalpark er Norges største og har plass til både et rikt dyreliv, stillhet og ukeslange turer.

Turforslag:

Ærekrenkelse?

Stien er bratt. Vi har fulle sekker. Vann, telt, mat og stormkjøkken. Alt som skal til for å kolonisere fjellet. Slitne og varme når vi topplatået, og vi går på Norges tak. I alle retninger ses endeløse vidder og fjell. Vi smiler begge to. Planene om å overnatte på toppen er i ferd med å lykkes, der skyene forsvinner og vinden stilner helt.

De gamle gjeterne ville helst ikke opp på toppen. I ærefrykt. Er det ærekrenkelse eller tilbedelse å overnatte der? Når stillheten senker seg over Hardangervidda og solen er på vei mot Eidfjord får vi svaret. Det storslagne skuet Hårteigen velsigner oss med, gjør oss både begeistret og takknemlig.

Gammel sjarmør

Hårteigen er gammel og grå. 400 millioner år, for å være presis. Fjellet er en rest fra den kaledonske fjellkjedefoldningen. Norge og Grønland kolliderte. Havbunn ble skjøvet fra Møre til Hardangervidda. Sporene, Hårteigen, Hardangerjøkulen og Hallingskarvet, preger fortsatt fjell-Norge.

En natt i himmelen

Hårteigen er i godt humør denne sommernatten. Teltet som er blitt slått opp like ved toppvarden ser ikke ut til å sjenere ham. Kanskje er det Tinas tilstedeværelse som får ham til å sette inn sjarmoffensiven. Himmelen blir malt oransje. Hardangervidda er rosa. Gaustadtoppen hilser oss i øst. Folgefonna i vest. Slektningene Jøkulen og Hallingskarvet er her også.

Det er noe eget når solen går opp og ned i nord. Vi får med oss begge deler.

Det er sommernatt over Hardangervidda, og den skal man som kjent ikke sove bort.