Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Mørketidsidyll i kajakk

Vinter og mørketid opplevd fra en kajakk gir en helt spesiell følelse som er veldig annerledes enn sommer-padling.

NRK

Padletur i mørketid

Mørketidspadling

Padletur i mørketid

7 bilder

  Mørketida henger fortsatt over deler av Norge. De fleste padlerne har kajakken lagret gjennom vinteren. Men noen bruker nettopp årstida til å søke de fine padle-opplevelsene.

  Mørk og kald tradisjon

  Mørketidspadling har blitt en tradisjon for flere av medlemmene i Bodø Kajakklubb. Ribbefettet hviler fortsatt rundt livet og juletreet er nylig kasta ut når de ivrigste padlerne legger ut på årets første overnattingstur med kajakk i midten av januar.

  – Det å padle i mørketiden gir en helt spesiell opplevelse. Kanskje ikke helt rettferdig å kalle det mørketid med det spesielle lyset som kan forekomme, inklusive stjernehimmel og nordlys.

  Det sier Stian Solhaug og Lasse Tjønnøy, to erfarne padlere som bruker kajakken hele året.

  Stian Solhaug, Brian Morsund og Lasse Tjønnøy

  Stian Solheim, Brian Morsund og Lasse Tjønnøy ute på vinterpadling i Bodø.

  Foto: Lasse Tjønnøy

  Vinterpadling er ikke risikofritt

  Vinterpadling er langt mer risikofylt enn sommerpadling. Dette er ikke noe en bør gjøre alene, med mindre man er en erfaren padler. Det er kaldt, mørkt og været kan endre seg raskt, sier Tjønnøy og Solhaug.

  – Vinterpadling er forbundet med forholdsvis stor risiko dersom man ikke tar nødvendige forholdsregler, og slike turer må planlegges godt. Kritiske elementer ved padling generelt er utstyr og gruppesamhold. Dette blir i enda større grad vesentlig på vinteren. Bekledning og tilgang til mat og drikke påvirker marginene i så stor grad at manglende fokus på dette vil absolutt være avgjørende for sikkerheten til padleren.

  I mørket er man usynlig ute på det åpne havet der båtene trafikkerer. Det er viktig å ha med seg riktig utstyr.

  • Vanntett lykt sånn at båter ser deg
  • Gode, varme klær og tørrdrakt
  • Gjerne refleks
  • Varm drikke
  • Kommunikasjonsutstyr
  • Sjekk alltid værmeldinga

  Skjerping av ferdigheter

  De ivrigste padlerne har flere mål enn bare å oppleve idyll når de setter seg i kajakken. Mørketidspadling handler også om å trene på ferdigheter for å mestre padling under vinterlige forhold.

  Padling i mørketida

  Lyset i mørketida er full av kontraster.

  Foto: Lasse Tjønnøy

  I mørket får en utfordret padleferdighetene fordi blant annet bølgene kommer raskere på enn i dagslys. Det gir en spesiell mestringsfølelse. Ved å padle i mørket og på vinteren endrer en det som mange tenker på som halvårsidrett til helårsidrett, sier de to erfarne padlerne.