Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Her er våre turhelter!

Også i 2014 ble vi inspirert til å komme oss ut på tur. Her er noen av dem som inspirerte!

Havva Cukurkaya

TURLEDEREN: Havva Cukurkaya ville ikke sitte inne om vinteren, så hun kjøpte seg et par ski. Alle innvandrere bør få et grunnleggende friluftslivskurs, mener hun.

Foto: Privat

Kilde: Intervjuet med Havva Cukurkaya stod på trykk i Fjell og Vidde nr. 4/2014

Våre turhelter er mennesker som har rørt oss og fått oss til å tro enda sterkere på at alles drømmeturer kan bli virkelige.

For ett år siden skrev vi om Villmarksjenta Maria Grøntjernet, om barna i tv-serien Villmarksbarna og om Marius Nergård Pettersen som gikk lange turer utenfor storbyen.

De er alle fremdeles med på UT.no-redaksjonens liste over inspirerende turfolk, men i år trekker vi også frem noen nye inspirerende bekjentskaper:

1. Ildsjelen Havva Cukurkaya

Havva Cukurkaya har stor suksess med å rekruttere flerkulturelle til turer og uteaktiviteter. Hun er leder for flerkulturelle prosjekter i DNT Drammen og Omegn. I år ble hun nominert til Friluftslivets ildsjelpris for dette pionerarbeidet.

– Mange innvandrerkvinner sitter hjemme og ser ut på været. De syns Norge er trist og kjedelig, og blir psykisk og fysisk syke, forteller Havva Cukurkaya.

Havva Cukurkaya fra Drammen er en av kandidatene til Friluftslivets ildsjelpris som deles ut på fastivalen "Friluftsliv for alle" i slutten av august 2014. Avstemning på UT.no.

ILDSJELEN: NRKs reportasje med Havva Cukurkaya i forbindelse med kåringen «Friluftslivets ildsjel». Reporter Kari Toft.


– Hvorfor begynte du å gå på tur?

– Jeg kom til Norge som 13-åring, men følte ikke tilhørighet til norsk natur eller det norske samfunnet. Etter at jeg giftet meg, flyttet mannen min og jeg tilbake til Tyrkia for å lære mer om vår egen kultur. Vi bodde i en stor by med en million innbyggere i åtte år, men jeg snakket om og savnet Norge hele tiden. Vet du hva jeg savnet mest? Naturen, ro og orden. Savnet ble så stort at vi vendte tilbake til Norge, med ønske om mye større deltakelse i samfunnet og naturen.

Vi gledet oss til vinteren og til å gå på ski, og ta igjen alt vi gikk glipp av mens vi bodde i Tyrkia.

Havva Cukurkaya

– Hva skjedde da dere kom tilbake?

– Søsteren min, som allerede var turleder i DNT Drammen og Omegn, tok meg med ut på tur. Slik kom jeg i kontakt med Turistforeningen. Vi kjøpte spann og bærplukkere, plukket sopp og brukte helgene ute. Vi gledet oss til vinteren og til å gå på ski, og ta igjen alt vi gikk glipp av mens vi bodde i Tyrkia.

– Hvordan har du brukt naturgleden?

– Jeg har smittet familien med entusiasme, vært masse på tur og tatt med ungene på arrangement med Barnas Turlag. Jeg har også opprettet en turgruppe for kvinner. Målet mitt er å gi kvinnene grunnleggende tur- og naturforståelse. Jeg tror minoriteter blir lettere integrert i det norske samfunnet når de kjenner norsk natur og norske tradisjoner. Turistforeningen kan gjøre en viktig jobb som brobygger.

– Hvem er med deg ut?

– Fordi jeg har flerkulturell bakgrunn er jeg stadig i kontakt andre flerkulturelle kvinner, både gjennom privatpersoner, foreninger og etater. Jeg griper også sjansen når jeg står i kø i butikken og «verver» turfølge. En gang møtte jeg en afghansk kvinne med fire barn som aldri hadde vært på tur, selv etter 11 år i Norge. Da jeg snakket med henne, fortalte hun om sitt sterke ønske om å bruke naturen, men at hun ikke hadde gjort det på grunn av redsel og lite kunnskap. Hun og barna er nå faste deltakere på våre aktiviteter. Hun elsker det og er også med på dugnad.

– Du lærer kvinnene og deres familier å være ute. Bruker de erfaringene sine?

– I høst hadde jeg en vidunderlig opplevelse. På en av de smale stiene ved Fjell utenfor Drammen, møtte jeg en av damene mine. Før var hun livredd for skogen. Nå blusset hun under hijaben og sa at hun nøt stillheten ute. Det var et fint øyeblikk.

Havvas tre gode råd:

  1. Inviter med naboen, venner eller kollegaer med på tur.
  2. Ikke gi opp om de takker nei første gangen.
  3. Ikke alle har turutstyr. Hjelp til med klær og sko.

2. Optimisten Tom Ivar

I høst var det en ustoppelig bergenser som sjarmerte og inspirerte både tv-seerne og oss i UT.no-redaksjonen.

Tom Ivar Netteland ble alvorlig skadet i en sykkelulykke for 17 år siden. Han fikk både hodeskader som ødela korttidshukommelsen og han fikk flere brudd som gjør at han fremdeles sliter med balanse og koordinasjon.

Tom Ivar Netteland og Alexander Gamme på tur i Drømmeturen.

OPTIMISTEN: Er du hemmet? spør Alexsander Gamme. Tom Ivar Netteland svarer på sitt optimistiske vis.

Han har bøker fulle av skriblerier for å huske, han halter kraftig på den ene foten, alt går ikke så lett og raskt som det gjorde en gang.

Likevel er det livsglede, latter og positivitet som fyller livet hans.

Livet er for kort til å være sur og grinete.

Tom Ivar Netteland

– Livet er for kort til å være sur og grinete, hvorfor skal man ikke skru på sjarmen og være blid og smile til hverdagen. Livet mitt er bare fryd og gammen, sa Tom Ivar i til UT.no tidligere i år.

Tom Ivar Netteland fikk oppfylt sin store drøm og inspirerte mange til å fokusere på det positive, da han dro på Drømmetur med Cecilie Skog og Aleksander Gamme til Lofoten.

Da Tom Ivar klatret oppover Svolværgeita, med en ristende «rockefot» i sluddbyger og kuling viste han oss at det nytter å drømme og jobbe for det du drømmer om. For Tom Ivar var det en luftig topp med utsikt som var drømmen, for deg er det kanskje noe helt annet, men la deg inspirere til å tro at det går an – og til å aldri gi opp.

3. Sprellemennene Wegge

Brødrene Inge, Markus og Håkon Wegge trosset advarsler og store utfordringer. De dro til Bjørnøya for å surfe, og det ble det kinofilm av. Det skal egentlig ikke være mulig å dra på tur til Bjørnøya. Men har man en drøm, så har man en drøm.

– Det er kanskje derfor vi måtte dit. Fordi det er det aller, aller vanskeligste stedet å komme seg til, fortalte Inge Wegge til UT.no.

Lars Monsen har også en gang vært på sin første langtur.

Inge Wegge

Brødrene elsker å være på tur. De leker på brett til vanns og til fjells, på slakk line, på longboard, på ski og stort sett over alt. I En naturlig helaften på NRK i romjulen ble vi også kjent med lillesøster Katrine.

På tur med Inge, Markus, Håkon og Katrine Wegge.

MORO PÅ TUR: En dag i Katrine, Håkon, Markus og Inges liv, på Saltfjellet.

NRK viste i romjulen en tv-versjon av kinofilmen Bjørnøya:

Vi er sikre på at vi kommer til å se mer til Wegge-søsknene i 2015.

Andre inspirerende turfolk

Listen over inspirerte turfolk er lang. Her er noen av dem:

Hvem inspirerer deg? Bruk gjerne kommentarfeltet under!