Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Fersking på dypt vann

Thomas Karlsen tar et oppgjør med vannskrekken og prøver en kajakk for første gang. En gang må jo være den første.

Kajakkpadler

ÅRE(T) RUNDT: Her utfordrer Thomas Karlsen vannskrekken og tar en runde i Drammensfjorden. Kajakkpadling er en helårsaktivitet, selv om de fleste tar sine første padletak i sommerhalvåret.

Foto: Elin Hansson / DNT

Kilde: Fjell og Vidde, nr. 5/2014

– Og nå skal jeg bare stikke åra i vannet og padle? spør kajakkferskingen Thomas Karlsen.

Stemmen dirrer. Han får et bekreftende nikk fra instruktøren og en skubb i bakenden. Så er han på dypt vann for første gang i en kajakk.

Lærer å padle rett fram, svinge og rygge

Kajakk så kult ut. Derfor ville jeg prøve det.

Thomas Karlsen

Thomas hadde for inntil et år siden vannskrekk. Da tok han tak og ble med på svømmekurs. Nå tar han steget videre og setter seg ned i en kajakk.

– Jeg føler vel at det neste skrittet må være å bli sikker i farkoster til vanns. Kajakk så kult ut. Derfor ville jeg prøve det, forklarer 35-åringen.

Dette sa han mens han ennå sto på land. Nybegynnerne startet med et lite teorikurs utenfor DNT Drammen og Omegns kajakkhus. Der fikk alle tilpasset kajakksetet og beinstøttene, samt tørrpadlet litt og lært det mest basale. Deretter bar de kajakkene ned til flytebrygga og en etter en sjøsatte dem.

Nå skal de lære seg å padle rett fram, svinge, rygge og lage åttetall. Men den første utfordringen for Thomas er å komme seg bort til de andre som ligger samlet og venter på ham.

Ingen skam å snu

– Hvordan snur man denne greia, kauker han over skulderen.

Kent Martin Gundersen gliser og smetter ned i kajakken som en vannoter i en bekk. Instruktøren manøvrerer seg lekende lett bort til nybegynneren og viser litt.

Kajakkpadlere

LANG REKKE: På nybegynnerkurs er det effektivt å samles i flåte for å få instruksjoner. Thomas er nr. fire fra venstre.

Foto: Elin Hansson / DNT

– Du må bruke venstre åre for å komme deg mot høyre. Det er viktig å se i den retningen du har tenkt deg. Da hjelper kroppen til med vekta i riktig retning, forklarer kajakk-eksperten.

De åtte kajakkene duver nedover Drammensfjorden. De skal padle langs land hele veien og ikke krysse over på den andre siden. Røde, gule, oransje og grønne, sprer kajakkene seg som et fargerikt smykke i det oljeblå vannet. Over dem samler skyene seg i grå dotter, og det begynner å blåse.

Kent Martin viser hvordan de skal snu. En etter en vender de om og begynner å padle mot vinden. Thomas jobber med årene og går i sikk sakk oppover fjorden.

Så sjener han skarpt mot venstre og inn i en fiskebåt som ligger til kai langs fjorden.

– Det var da som pokker, brummer han og dytter ifra båten med åra.

En av de andre kursdeltakerne padler bort for å hjelpe. Thomas smiler et stramt smil til takk og kommer seg ut i løypa igjen. Svetteperlene pipler fram under den hvite ullua.

Noen frivillige som ikke er redde for å bli våte?

Etter at de har padlet litt fram og tilbake, lært seg å bremse og snu, samler Thomas og de andre kursdeltakerne seg rundt Kent Martin.

– Nå skal jeg vise dere kameratredning. Har vi noen frivillige som ikke er redde for å bli våte, sier han og ler.

Reidun Nilsen vifter med åra og kaster den strikkede ullua bort til datteren Mari Risnes, før hun padler bort til instruktøren. Hun får noen kjappe instruksjoner, så vipper hun kajakken rundt.

Det er stille i den fargekledde flokken et sekund. Så popper det røde sitteunderlaget hennes opp ved siden av kajakken og snart etter et vått hode. Gruppa jubler, mens hun klamrer seg til baugen på Kent Martins kajakk. Hodet helt i tuppen, mens beina og armene holder fast på hver sin side.

Kajakkinstruktøren viser hvordan man kan tømme kajakken for vann, og hvordan man kan hjelpe den i vannet opp i kajakken igjen.

– Må alle gjøre det der, hvisker Thomas til sidemann.

– Nei, jeg tror det er frivillig, humrer han til svar.

Kaos på fjorden

Gruppa skal øve på å komme seg ut av kajakken på egen hånd. Det blåser hardt, og Thomas jobber voldsomt med kajakken. Først dunker han bort i en båt, så en til. Han er rød i ansiktet av anstrengelse. Når han nærmer seg odden hvor de skal øve, kjører han farkosten nærmest opp på land før han spretter ut.

Jeg fikk rett og slett noia nå på slutten. Jeg skjena inn i den ene båten etter den andre.

Thomas Karlsen

– Det der, det vil jeg rett og slett ikke være med på. Jeg er for sliten, peser han mens han drar kajakken opp. Han ser på de andre som vipper seg over en etter en.

– Jeg fikk rett og slett noia nå på slutten. Jeg skjena inn i den ene båten etter den andre. Det føltes som om jeg padla i sirkel. Jeg fikk litt panikk, for når kajakken ikke var i bevegelse, så var den liksom litt urolig og da følte jeg at jeg kom til å velte. Og det hadde jeg i hvert fall ikke lyst til.

– Var du redd?

– Ja, litt. Jeg føler meg tryggere i vannet nå. Og så hadde vi jo redningsvester på. Men hva skjer hvis du tipper rundt. Får du kajakken over deg da? Sitter du fast?

Han rister på hodet. Det er tydelig at nå var det nok. Han drypper av saltvann og svette.

Thomas Karlsen i kajakk

FOKUSERT: Midt i Drammenselva drar Thomas Karlsen seg fremover mens han holder godt fast i kajakkåra.

Foto: Elin Hansson / DNT

– Nei, dette friluftslivet er ikke for alle.

– Hva mener du?

– Du må være i en viss fysisk form for at det skal være gøy. Det er litt lettere å spenne på seg et par fjellsko og gå en tur.

– Jeg skal ikke si at jeg aldri kommer til å padle i kajakk igjen. Men jeg kommer ikke til å løpe herfra og kjøpe en kajakk, for å si det sånn, sier han og ler.

Slik kommer du i gang-tips:

Sittestilling: Sitt slik at du får god bevegelighet i hele overkroppen. Vurder om du trenger støtte til hele fotsålen (inkl. hæl) eller om du klarer deg med pedaler som bare tåballene hviler på. Både sete og pedaler kan oftest byttes eller endres hvis du finner behov for det etter hvert, noe kanskje de fleste gjør. Glatt eller polstret sete er også et tema man må finne ut av selv. Glatt sete gjør det lettere å rotere «riktig» med overkroppen.

Åreteknikk: Ved å bruke skuldre, buk- og sidemuskulatur får du mest effektiv padling. Hold armen i en stor vinkel (nesten rett arm). Den hånda som er i lufta under padletaket «bokser» du fram foran hals/hake. Padle mest mulig med overkroppen og minst mulig med armene. Så må du lære deg ulike padleteknikker for rygging, svinging, flytte kajakken sideveis osv. I tillegg kommer ulike typer støttetak for å holde balansen.

Kurs: Er du helt fersk, som Thomas, bør du bli med på et kurs. Det er viktig å kunne kameratredning og selvredning når du ferdes i kajakk.

Les også:

Thomas Karlsen sitter i kajakken ved brygga

Spent og klar!

Foto: Elin Hansson / DNT
Thomas Karlsen padler i Drammenselva

På tur i Drammenselva.

Foto: Elin Hansson / DNT