Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Fem tips for deg som vil oppfylle drømmen om nordlyset!

Dersom din drøm er å danse med «Aurora» er det hit du bør dra!

Nordlys over Pasvik

I Pasvik er du (nesten) garantert nordlys på vintertur. Her er været kaldt og stabilt og du skal ha uflaks om du ikke får en vakker dans over hodet.

Foto: Randulf Valle

Hva gjør du om du har en stor drøm og bare noen dager til å oppfylle den? Når drømmen er væravhengig og du må gamble...?

Dersom din drøm heter Aurora og ikke er en som holder løfter og møtetidspunkter, som danser når hun selv finner det for godt og som stikker like fort som hun dukker opp - da er det hit du bør reise.

Til kalde, stille, værsikre Pasvik! Selv når det stormer på kysten kan den store himmelen over Pasvik være klar for å gi deg en forestilling du aldri vil glemme.

Kaldt, kaldere, kaldest

Å planlegge en tur for å se nordlyset er litt som å spille lotto. Variablene er ikke tall på små kuler, men om mulig enda mindre forutsigbare: Solaktivitet + skyfri himmel!

Du kan imidlertid øke sjansene for gevinst betraktelig - ganske enkelt.

  1. Reis nordover! Stort sett hele Nord-Norge ligger midt i det som kalles nordlysbeltet eller nordlysovalen. Svalbard ligger egentlig litt for langt nord, men her kan du også se nordlys om dagen fordi himmelen er mørkere.
  2. Sett av så mange dager som du kan. I Nord-Norge vil du ofte kunne se nordlys når det er klare netter, men når kommer de klare nettene...?
  3. Vær ute rundt midnatt. Best sjanse har du mellom 18.00 og 01.00. Selv om himmelen er overskyet kan det fort endre seg. Sprekker skyene opp kan du være heldig selv om ikke forholdene egentlig var perfekte.
  4. Velg "værsikkert". Indre strøk har ofte mer stabilt vær enn ytre strøk. Det kan være gruelig kaldt, men det er når kulda holder seg og nettene er stjerneklare at du kan oppleve det magiske lyset danse.
  5. Unngå forurensing. I denne sammenheng er det andre lys som forurenser. Ut i naturen, bort fra bebygde strøk. Mørkt må det være!

Se nordlyset danse på Varangerhimmelen. Opptakene er gjort i Pasvik og Kirkenes i 2011.

Nordlys i grenseland

Reiser du til Pasvik får du treff på alle punktene! Her er det lite nedbør og stabilt klima. Det er kaldt og klart de fleste nettene hele vinteren. I tillegg er mulighetene for vakre turer fantastiske.

I øvre Pasvik nasjonalpark kan du gli rolig på ski i lettgått terreng mellom gamle furutrær i urskogen. Du kan høre ugla tute og finne en koie med sengeplass til to. Fyre med knitrende ved inne og gå nordlysvakt for å følge med på himmelen ute.

Stillheten. Kulden. Aurora borealis. Og deg.

Den store drømmen

Therese Kragstad har drømt om å se nordlyset siden hun var lita jente. Selv på tv-skjermen har lyset sett magisk ut.

Sammen med Cecilie Skog, Aleksander Gamme og samboeren til Therese, Robert Bakke gikk turen til Pasvik. Til villmarka på grensen til Russland og Finland. Her møtes de tre landene - og området er vernet på alle sider av grensen.

Her går urskogen fra den russiske taigaen inn i Norge. Her fikk Therese endelig oppfyllt drømmen om å se og oppleve nordlyset ute i den store, kalde vinternatten.

Klipp fra programmet Drømmeturen der Cecilie Skog og Aleksander Gamme tar med vanlige folk på helt spesielle turer. I denne episoden er det Therese og Robert som får oppfylt drømmen om å se Nordlyset.

Therese har drømt om å se nordlys siden hun var liten. Her skjer det endelig!

Fire fine vinterturer i Pasvik

Det er lett å gå på tur i Pasvik - når du først har kommet deg dit! Terrenget er flatt og fint.

Flere fine koier ligger åpne for alle om du vil overnatte inne. Dagsetappene kan du tilpasse til vær og form. Det tyngste kan være iskalde dager og mye løssnø.

Her er forslag til fire turer som du kan gå som i turforslaget eller kombinere som det passer deg.