Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Slik tok de et friår i naturen

Skulle du gjerne hatt ferie hele året? Christin Oldebråten og Bjørn Tjomsland har hatt «et eventyrlig år». – Flere bør ta ut litt «pensjonisttid» mens de er unge og spreke.

Christin Oldebråten, Nila (5) og Bjørn Tjomsland

TI TIPS: For et år siden var Christin, Bjørn og Nila her på fjellet ved Vang i Valdres – langt fra jobb og hverdagsliv. Nå deler de ti tips til hvordan du kan ta deg et friår.

Foto: privat

De fleste av oss vil gjerne leve ut drømmene våre – om å ta et skikkelig friår. Men hvordan får man til noe slikt?

I fjor høst kunne UT.no fortelle historien om en ganske så vanlig liten familie som stakk til fjells for å bli der i et år. Etter årevis med planlegging leide de ut huset i Oslo og leide ei hytte utenfor allfarvei i Vang i Valdres.

Et eventyrlig år

BARE VÆRE: For Christin har friåret fra jobb betydd tid til å bare være til stede her og nå ute i naturen.

Foto: Bjørn Tjomsland

Seteren til hvor Eventyrlig år-familien bodde

HYTTE PÅ ÅREMÅL: Familien leier en gammel seterhytte på åremål og brukte den som hjem mens rekkehuset i Oslo var leid ut i et år.

Foto: Christin Oldebråten/Bjørn Tjomsland

– Vi har vært mye ute på tur, men det vi har gjort er ikke ekstremt på noen måte, mener paret som valgte å ha dattera i barnehage noen dager i uka for at hun skulle få være med jevnaldrende.

Nå er det tilbake på jobb i byen og deler sin oppskrift på hvordan vi andre kan planlegge oss til å ta et års avbrekk fra hverdagen.

1. Du må ha et sterkt ønske

Drømmer du om å ta en pause fra jobb og hverdagsliv bør du spørre deg selv: Hva ville jeg gjort om jeg kunne velge helt fritt?

– Ikke alle har en drøm om å gjøre helt andre ting enn de gjør. Noen er fornøyd der de er – de lever drømmen. Guttedrømmen min har alltid vært å leve ei stund i ei fangsthytte på Svalbard eller på ei øde øy, forteller Bjørn.

Men skal man ta et friår må man ikke nødvendigvis leve ut den mest ambisiøse drømmen. Da dattera Nila ble født bestemte Christin og Bjørn seg for at de skulle ta seg skikkelig langfri om noen år. De ville gi henne en opplevelse for livet. Og de ville gi seg selv tid og rom til å reflektere over livet og leke seg på tur.

For mange skylder på ungene når tar seg et annerledes år:

– Vi har opplevd det motsatte: Nila har blitt kjent med nye mennesker og lært at det er lett å få nye venner. Unger er fleksible som bare det. Jeg tror det er vi voksne som må slutte å lage oss unnskyldninger, sier Christin.

2. Spar penger!

Hjemme rekkehus på Ellingsrud i Oslo spiser familien middag. Det siste året har de leid det ut og det er sparsommelig med fancy utstyr, kunst og andre kostbare ting her. Når seksåringen Nila stikker inn i stua for å se på barne-tv tar Christin fatet hennes og spiser opp restene. Det er andre bud:

– Hva kan vi spare penger på? Ikke kast mat, si opp alle abonnement og medlemskap som du ikke trenger. Bort med samlemanien – selg og gi bort ting. Det er deilig når det er bedre plass, sier Christin.

Paret lagde en spareplan flere år før de visste hvordan friåret skulle bli, og de gikk gjennom utgiftene sine for å redusere der det monner mest som transport og strøm, bank- og låneavtaler.

– Skal man ta et friår må man ha penger til å gjøre det. Jeg kjøpte en hårtrimmer og sluttet å gå til frisøren. Sparing er gøy når det er noe du virkelig har lyst til å gjøre, mener Bjørn.

Bjørn og Christin bor i rekkehus i en prisklasse som gjør at de har råd til å sette penger av til drømmene sine. Og så gjelder det å legge et overkommelig ambisjonsnivå.

Det fjellelskende paret bestemte seg for å velge noe litt mer overkommelig enn fangsthytte på Svalbard, men de eier ikke hytte selv. Å leie en gammel seter i Valdres ble løsningen for familien. Å leie ei hytte på åremål trenger ikke koste mer enn 25 000 kroner.

– Husk at man sparer mye ved å bo i hytte sammenlignet med rekkehus i byen.

Jente på telttur

NYE OPPLEVELSER: For Nila har friåret borte fra Oslo betydd mange nye venner og opplevelser utenom det vanlige.

Foto: Christin Oldebråten/Bjørn Tjomsland

3. Finne tidspunkt

Et eventyrlig år

BARN INGEN HINDRING: – Unger er fleksible som bare det. Nila har blitt kjent med nye mennesker og lært at det er lett å få nye venner. Jeg tror det er vi voksne som må slutte å lage oss unnskyldninger. Da Nila møtte igjen vennene sine på Ellingsrud tok det én time før de lekte sammen som før, sier Christin.

Foto: Christin Oldebråten

Passer det egentlig noensinne å ta seg langfri? Det er lett å tenke seg at følelsene sier at det passer fra i morgen av, mens fornuften sier at det aldri går.

– Det gjelder å finne et tidsvindu og å ta seg et pensjonistår mens man enda er ung og frisk, mener Bjørn og forklarer at det finnes noen punkter i livet hvor det er lettere enn andre.

– Vi gjorde dette siste året før Nila begynte på skolen. Neste tidsvindu er gjerne ikke før barna er ferdig på videregående. Andre tidsvindu er før man får er før man får barn.

Han påpeker at karrieren ikke nødvendigvis har vondt av en pause med nye perspektiver, og arbeidsgiver har kanskje godt av litt endringer. Bjørn og Christin mener det er lurt å vise arbeidsgiver hvor viktig friårsprosjektet er for deg, og la det synes at du kan komme tilbake med mer krefter og driv.

Et annet tips er å be om permisjon i to halvår i stedet for tolv måneder i strekk. Det koster mindre om gangen og kan gi skattefordeler fordi du har to år med mindre inntekt.

Bjørn Tjomsland og Nila på vei fra barnehagen med pulk i solnedgang

SKITURER: Bjørn elsker skiturer i Jotunheimen og har tatt flere turer med venner i løpet av friåret. Tre dager i uka gikk Nila i barnehage og da var det ofte godt å få sitte på hjem om ettermiddagene.

Foto: Christin Oldebråten

4. Invester i utstyr over tid

– Utstyr krever mye: Kjøp kvalitet i god tid på forhånd og bygg deg opp over tid. Jeg kan heller jobbe og ha et normalt liv i tre år for å ha råd til tur i et år, mener Bjørn.

Gjør du som ham og Christin kan man dermed også planlegge hva slags utstyr du trenger over tid.

– Men man trenger ikke kjøpe nytt utstyr for å få til et slikt år. Jeg begynte året med gaffateip i rumpa på gortexbuksa.

Vindtrekk er et «must» som alle bør sette på ønskelista og paret snakker varmt om randoneeski.

– Folk er for bundet av oppkjørte løyper. Kjøp utstyr som gjør at du kan ferdes i vinterfjellet – da kan du bruke hytter som ligger lenger unna og er billigere, forklarer Bjørn.

Nila på sommerskitur

SOMMERSKITUR: Nila og storesøster Vilde har blitt drevne på ski i løpet av året, og langt mer fysisk aktivitet enn de opplever en vanlig skoleuke.

Foto: Bjørn Tjomsland/Christin Oldebråten

5. Planlegg hva og hvordan

Hva vil du gjøre? Hvem skal få viljen sin når? Hvor mye rekker man egentlig?

– Vi lagde et excel-ark over hva vil gjøre og hang opp en tidslinje på veggen. Ikke lag for detaljerte planer – uke til uke holder i massevis. Og så er det greit å tenke på hva som kan gå galt og ta høyde for det.

Christin og Bjørn la opp til ukentlige planleggingsmøter og månedlige evalueringer. De oppdaget at tida går fort også når man har fri, spesielt om man bor enkelt. Matlaging, husarbeid, transport og reising tar tid, og når nan har funnet et rolig tempo er det godt å slippe stress for å rekke alle planene.

– Og forresten: Drit i potteplantene – fri deg fra mulige bekymringer, sier Christin som mener det er bedre å kvitte seg eller plassere bort planter og husdyr enn å måtte ta hensyn eller bekymre seg for dem.

6. Bli kjent med folk der du er

Man bruker en del penger på et slikt år, men tenk på hva det gir deg. Bli kjent med folk på stedene du er på. Det gir andre perspektiver på livet.

– Vi var med på sauesanking i fjellet. Det var godt med turer med mening, og så ble vi godt kjent med de vi hjalp, forteller paret som også inviterte til vaffelsøndag på setra si og lot gjestene få teste ski og turutstyr.

– Vi ble overrasket over hvor lett vi ble kjent med folk. Vi har bidratt i lokalsamfunnet med snømåking og servering i selskaper.

Ved å hjelpe andre, ha dattera i barnehage og få nye venner i Vang i Valdres kunne også Christin og Bjørn be folk i bygda om å få vaske klær hos dem og låne hytter andre steder.

7. Ha noen backup-planer

Det er aldri slik at alt går etter planen. Om da ikke planen er å bare ta ting som de kommer. Men uansett om man har en åpen eller detaljert plan er det godt å ha noen muligheter i bakhånd.

– Vår plan var å ha hytta som «basecamp» og reise til steder det var fint vær, men vi har vært heldige med været dette året og har egentlig ikke hatt behov for å reise andre steder.

På det mørkeste og kaldeste i vinter tok de turen til varmere strøk i noen uker. Planen var Månefjellene i Uganda, men det ble i stedet strandliv på Seychellene.

Det kan være lurt å teste ut planen og stedet man vil til i kortere ferier før man kaster seg ut i friåret. Men det er heller ingen skam å snu, mener paret:

– Det er bedre å prøve enn å la det være. Skulle alt bli feil så er det ikke verre enn at man flytter tilbake.

Christin Oldebråten bader i foss

GYLNE ØYEBLIKK: – Jeg trengte dette året for å lære mer om hva jeg trenger for å ha det bra. Jeg er svært inspirert av Randi Skaug og boka 'Finn Kongefølelsen'. Den handler om å gjøre hver dag til en god dag, og være bevisst på hva og hvordan man tenker for å få til nettopp det, sier Christin.

Foto: Christin Oldebråten/Bjørn Tjomsland

8. Ta HELT fri

– Vi bestemte oss for ikke å bruke året på å tenke på hva vi skulle etter dette.

Tanker om karriere ble lagt på is, og først da de kom tilbake til Oslo bestemte Christin seg for å finne ny jobb.

– Det er mange måter å leve drømmen på. Vi kunne kjøpt oss en gård eller valgt å flytte til Valdres for godt, men det var ikke noe for oss. Det vesentlige var å ikke jobbe der – å ta fri.

Det betyr også at de takket nei til betalte oppdrag og jobber. Å hjelpe andre skulle ikke bli en jobb – hverdagen handlet om turer, og ikke om inntekt og karriere.

9. Før og etter eventyret

– Det er uvant å sitte så mye stille igjen selv om jeg trener mye, sier Bjørn der han sitter på kjøkkenet etter en lang arbeidsdag. For begge de to voksne er overgangen til jobb og byhverdag stor, mens dattera Nila har hatt det lettere som fersk førsteklassing.

Både før, under og etter friåret har det vært viktig for familien å være ute for å stresse ned. De har overnattet ute midt i uka og dratt på turer i helgene for å leve med drømmen mer enn det ene friåret.

– Det finnes tusenvis av steder å gå tur. Alle trenger ikke gå Besseggen, sier Christin som er opptatt av å gi kroppen motstand og hodet rom til å tenke også etter at friåret er over.

Christin Oldebråten på skitur

UTSTYR: Bjørn og Christin understreker at godt utstyr er viktigere enn mye utstyr. Randonee-skiene har vært viktige for deres turer og i sekken har de alltid en vindsekk for sikkerheten og kosens skyld.

Foto: Bjørn Tjomsland

10. Lærdom for livet

Christin har funnet ut at for å få energioverskudd trenger hun å mestre og være til stede her og nå. Og akkurat nå sitter hun ved bordet på kjøkkenet etter å ha servert en middag så kjapp at hun har tid til å fortelle UT.no sine lesere om sine erfaringer.

– Jeg trengte dette året for å lære hva som skal til for å ha det bra, forteller Christin som er opptatt av at vi alle bør spørre oss selv:

– Hva trenger jeg for å ha det bra?

Hun mener det er viktig å ta kontroll over dagen og gi seg selv tid til å tenke. I løpet friåret sank stressnivået og familien sov bedre enn før og etter friåret.

Nå handler livet igjen om jobb og karriere, men også om å ta med erfaringene fra det eventyrlige friåret videre både inn i hverdagen og ut på tur i nærmiljøet. De fortsetter å drømme og å samle på gylne øyeblikk.

Lappen de hadde hengende på hytta under det eventyrlige året henger nå i rekkehuset: «Til stede her og nå.»