Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Nå kan du laste ned GPS-spor fra UT.no

For turfolk blir UT.no et bedre og bedre verktøy. Se hvordan du kan bruke kartet til å planlegge turer og drømme deg til fjells!

Kartene på UT.no

SLIK SER TUREN UT: På UT.no er fem forskjellige kart tilgjengelige. Fra venstre ser du Bing-kartet fra Microsoft, Kartverket sitt papirkart, flyfoto fra Norge i Bilder, UT.no sitt nye digitale turkart og Kartverkets digitale kart. Du bytter kart øverst i høyre hjørne på kartsidene.

Foto: UT.no
GPX-fil og høydekurve på turforslag fra UT.no

GPS-SPOR: På sidene for hvert av de snart 5000 turforslagene på UT.no kan du laste ned en GPX-fil til GPSen. Du finner den like under turforslagets kart og over høydeprofilen.

Foto: UT.no
Avstandsmåling på UT.no-kartet

HVOR LANGT? På kartet kan du klikke på «måling» i menyen til venstre og gjøre en luftmåling med flere punkter og svinger på kartet.

Foto: UT.no

Kart på nett er i en rivende utvikling. Slik er det også her på UT.no. Hver måned ruller nye funksjoner og versjoner av turplanleggeren ut på den vide verdensveven.

I de siste versjonene har vi jobbet mye med å lage et digitalt turkart som er laget for turfolk, og ikke for først å fremst for byråkrater eller bilister. Dermed er stiene viktigere enn bilveier, terrenget er lettere å lese og eiendomsgrenser forstyrrer ikke.

Ta med deg kartet på tur

For ihuga turfolk er nok likevel nedlastning til GPS den mest etterlengtede nyheten. Har du en GPS kan du nå laste ned tusenvis av turforslag og posisjonen til alle hyttene som er registrert på UT.no.

Du kan også skrive ut kartet du trenger og ta det med som papirkart. Eller du kan åpne kartet for turen i UT.no-appen mens du har god dekning og dermed mellomlagres kartet i appen. Ta uansett med kart om du skal ut på langtur – ikke stol på mobiltelefonen aleine.

Det er også mulig å gjøre avstandsmåling på kartet, velge kartlag med ulike turer og få et hint om skiføre ved å se snøkvaliteten på kartet.

Det nye UT-kartet

TIL TURBRUK: Mens mange kart har for mange eller for få detaljer er det nye UT-kartet et kart tilpasset turbruk. Dette kartet er under stadig utvikling.

Foto: UT.no

Fyldigere og fyldigere turbase

Adkomst og veibeskrivelse på turforslag fra UT.no

VEIEN UT: På turforslagene finner du adkomstinformasjon og mulighet til å få veibeskrivelse fra Google.

Foto: UT.no

Hver dag dukker nye turer opp på UT.no og antallet publiserte turforslag nærmer seg i skrivende stund 5000 forslag.

Alle kan legge inn sine turfavoritter med bilder, rute på kartet, tekst og lenker. Da får turforslaget også en høydeprofil, GPX-nedlasting, oversikt over andre turer i nærheten og de nærmeste nettkameraene.

På sidene for de over 1100 allment tilgjengelige hyttene som er registrert på UT.no er det også mulig å se Instagram-bilder som er tatt i nærheten og tagget med #utno, og å se værvarsel fra YR.

Har du spørsmål eller ønsker? Gå til våre spørsmål og svar-sider!