Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Glem hotell! Ta fyrferie på en av verdens vakreste kyststriper

Som et perlekjede på holmer og nes ligger fyrstasjonene og venter på deg.

Skongsnes fyr

HER KAN DU BO: Den gamle fyrmesterboligen ved Skongsnes fyr er en av rundt 60 fyr du kan bo på langs Norskekysten i sommer.

Foto: Julie Maske / Ytre Nordfjord Turlag

Vil du bort fra rotteracet? Puste i åpent landskap? Du kan få ei lita øy for deg selv der hav og himmel møtes.

På vår langstrakte kyst skal folk i båt alltid kunne se lyset fra minst ett fyr. Av de 212 fyrene i Norge er rundt 60 åpne for overnatting i røff og forblåst natur.

Hele kysten, de fleste prisklasser

Våkne til bølgeskvulp? Fiske din egen middag? Ute ved havet kan du gjøre minst mulig på lengst mulig tid. Eller mest mulig på like lang tid.

Det noe for enhver smak og lommebok, men de aller fleste stedene har en overkommelig pris og er ikke så altfor vanskelig å komme seg til.

I faktaboksen til høyre finner du lenker til nesten 60 fyr hvor du kan leie overnatting.

Under ser du bilder fra og mer informasjon om noen av våre favoritter:

Svenner fyr i Vestfold.

SVENNER: Med varme svaberg, småkrabber i fjæra og lyden av bølger, latter og måkeskrik. Svenner fyr beskrives som et idyllisk sted med billig overnatting for enkeltpersoner og grupper.

Foto: Bjørn Tollefsen, Horten

Bynære svaberg og fjæresteiner

I Oslofjorden er det en rekke populære fyr å overnatte på. De fleste er Turistforeningshytter eller tilhører Friluftsrådene så sengeplasser her er rimelige.

Et av dem er Svenner som ligger 20 minutters tur i rutebåt fra Stavern. Her ute på svabergene kan ungene leke og bade i fjæra, du kan grille hele kvelden og kanskje også få meg deg en kunstutstilling.

Homlungen Fyr

HOMLUNGEN: Oslofjordens friluftsråd har mange flotte og populære overnattingsmuligheter til en lav pris. På Homlungen får du fred og ro for 750 kroner for fire personer ei natt og oppover til litt over to tusen kroner for tolv personer.

Foto: Kyrre Hurum / Oslofjordens Friluftsråd

Lenger og lengst nord

Tranøy fyr

TRANØY: Tranøy på Hamarøy i Nordland har sus av fordums storhet, og en vandring mellom de gamle, ærverdige husene gir en inntrykk av gammel velstand. Fyret har femten rom med til sammen 36 sengeplasser. De koster fra 400 til 1100 kroner per person.

Foto: Ingeborg Sandvik
Litløy fyr 100 år

LITLØY: 200 kilometer nord for polarsirkelen, i havgapet med utsikt mot Lofotfjellene i sør. På øya er det gode sjanser for å oppleve Nordlyset, spekkhoggere og hval er ofte i havområdene rundt. Dersom det stormer – kan det bli et uforglemmelig møte med naturens krefter! Men prisen på det hundre år gamle fyret er blant de stivere. Men de 3990 per person gir deg to netter, båtskyss, alle måltider, omvisning og historiefortelling.

Foto: Lucas Amaral
Nordlys over Vardø fyr, Hornøya

VARDØ: På fuglerike øya Hornøya – ikke langt fra det øredøvende levenet fra et av landets største fuglefjell – finner du Vardø fyr. Overnatting her kommer kun på noen hundrelapper per natt.

Foto: Bjarne Riesto

Sørlandet på sitt aller beste

Agderkysten har mye å by på. Du kan måle krefter med vind og bølger på Lista fyr eller ha det lunere i Lyngør, besøke populære Lindesnes eller knøttlille Saltholmen.

Saltholmen

SALTHOLMEN: Saltholmen fyr ligger ytterst ute mot havet, i Storegabet ved innseilingen til Lillesand. Fyret blinker fremdeles. Og i sommerhalvåret er anlegget åpent for allmennheten.

Foto: Lars Verket
Store Torungen fyr

STORE TORUNGEN: Fyrstasjonen ligger i sammenheng med verneverdige bygningsmiljøer ved innseilingen til Arendal. Fyrtårnet er en typisk representant for de høye støpejernstårnene.

Foto: Lars Verket
Sauer på svaberg

SLÅTTERØY: Kun villsau bor på Slåtterøy utenfor Brandasund i Sunnhordland. På fyret er det sengetøy til ti og plass til flere om man tar med soveposer.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

Enkelt eller eksklusivt ytterst i havgapet

På Vestlandskysten er mange av fyrene drevet av lokale foreninger, slik som Slåtterøy fyr ytterst i Bømlo. Er du heldig kan du bade i varme bukter sør på øya eller nyte restene av fyrmesterens hage. Litt ekstra mat kan det være lurt å ha med for blåser det opp til uvær blir du sittende værfast.

Ikke langt unna finnes også det mest eksklusive fyret. Grupper på 8–22 personer kan få båttur i rib, treretters middag og full hotellstandard på Marsteinen fyr for 2500 kroner per person.

Marsteinen fyr

MARSTEINEN: Som et alternativ til storbyferie med vennegjengen eller familien er Marsteinen et eksklusivt og eksotisk alternativ.

Foto: Johanne Holm Andersen
Geitungen fyr

GEITUNGEN: Arkitekturen på Geitungen fyr utenfor Karmøy er stilfull.

Foto: Alf Magne Grindhaug

Stabben fyr i solnedgang.

STABBEN: På et glatt, avrunda skjer midt i skipsleia, ble det på 1800-tallet bygd et kraftig fyrhus. Det overnatting på det spesielle skjæret leies via Florø turistkontor.

Foto: Vegard Haugland

Runde fyr

RUNDE: Etter en og en halv times vandring på fugleøya kommer man til fyret som nå er Turistforeningshytte med plass til mange gjester.

Foto: Asle Hella / NRK

På fugleøya Runde

Bølgene bryter mot bergene rundt fyrstasjonen ytterst på den legendariske fugleøya Runde. Her finnes det gressbakker å rulle i, vann å dykke i og fugl å se på. Eller man kan bare ta det ganske med ro:

Kjeungskjær fyr

KJEUNGSKJÆR: Dette særegne rødmalte bygget ligger på et skjær utenfor Trondheimsfjorden og leies ut til grupper.

Foto: Edel Gulseth
Ulla fyr, Haram

ULLA FYR: Med sengeplass til 18 er dette lille fyret på Kvernholmen utenfor Ålesund et spennende sted fore enkel overnatting med frisk sjøluft hele året.

Foto: Arnfinn Tønnesen

Godt tur! Og husk: Pust inn, pust ut, nyt ...

Savner du noen hytter på UT.no? Tips oss da vel!