Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Hvilken hytte har den mest spennende historien?

Vi kårer folkets favoritthytter. På mange av turisthyttene i Norge sitter historien i veggene. Hva er Norges mest historiske turisthytte?

Historisk bord

HISTORISKE PERLER: De ligger høyt og lavt, i nord og sør. Kanskje veldig gamle? De gir oss mulighet for unike tur- og naturopplevelser. Men hvilken turisthytte har den mest spennende historien?

Foto: Kongsberg og Omegns Turistforening

I hele sommer kårer vi folkets favoritthytter. Nye hytter presenteres hver uke – og du stemmer på din favoritt! Vi skal kåre Norges artigste hytte for barn, den vakreste turisthytta på kysten, den mest utilgjengelige hytta, den det spøker mest på og hytta med den nydeligste matopplevelsen.

Hytteturer med historisk sus

Vi starter med seks turisthytter som har en spennende historie.

  • Les mer om hyttene (og hyttehistorien) under avstemningsboksen.

Siden 1800-tallet har fotturister tatt inn på turisthytter i norske fjell og daler. Mange steder tråkker du tilbake i tid når du passerer dørstokken.

Det finnes turisthytter som en gang var gårder «der ingen skulle tru at nokon kunne bu», og det finnes turisthytter som huset rikfolk på jakt. Noen hytter var arbeidssted for arbeidsfolk, mens andre var skjulested for motstandsfolk.

Vær med å gi heder og ære til hytta med mest historisk sus!

GRATULERER: Avstemningen er avsluttet. Gratulerer til Fieldfarerhytta.

Les mer om finalistene på hyttas egen side på UT.no:

(Klikk på ønsket hytte)

Fieldfarehytta er en tro kopi av krigskvarteret som tre Kompani Linge-offiserer bygde våren 1944. De hadde utdanning som sabotører fra Storbritannia, og hadde hytta som base det siste krigsåret.

Fuglesteg var bosatt allerede fra 1650-tallet. Først som ett gårdsbruk og fra 1840 som to, i et svært brattlendt terreng. Alle bygningene utenom en gikk tapt i en storbrann i 1985, men den store toetasjes hovedbygningen i stein er restaurert.

Tidlig på 1900-tallet ble området der Heibergtunet Storevatn ligger brukt til jakt for grever, baroner og feltmarskalker. Det var den unge rikmannssønnen Thorvald Meyer Heiberg hadde en forretningside: kommersiell jakt for rikfolk.

Krukkistua er en av to gjenstående telegrafstuer i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Hovedhytta ble trolig bygd i 1881.

Skogadalsbøen huset de første fjellvandrerne, blant andre britiske Cecil Slingsby og hans følge av tindebestigere. Allerede rundt 1870 kom de første fotturistene, de fikk overnatte i sel som var i drift på sommerstid.

Vangshaugen forteller sitt tydelige språk om en svunnen tid fra fjellturismens barndom i Norge. Stedet har mange bygnings- og interiørmessige klenodier.

#favoritthytte #utno