Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Slik får du vist fram turbildene dine på UT.no!

Høsten 2015 overtar DNT drift og utvikling av nye UT.no. Tjenesten «Bilder i kart» vil derfor ikke være tilgjengelig etter 4. oktober 2015.

Del de deiligste, råeste, og mest magiske øyeblikkene fra turene dine!

Instagram: Legg til på bildekart

BILDEKART: Gir du både kamera og Instagram-appen tillatelse til å bruke GPS så viser vi dine #utno-taggede bilder på nettsidene våre.

Foto: NRK

Vil du være med å dekke hele Norge med turbilder? Over 120 000 bilder allerede tagget med #utno. Du kan se de ferskeste bildene nederst i denne artikkelen og i bildekartet over.

Vi er spesielt glade i bilder som har stedsinformasjon i seg. Da havner de nemlig på stedsidene og på vårt bildekart. Er bildene tatt i nærheten av en av de tusen hyttene på UT.no, dukker de også opp på hyttesidene.

Slik blir dine Instagram-bilder vist på UT.no:

  • Slå på «GPS» i kamera på telefonen din slik at vi kan se hvor bildet er tatt. Slik gjør du det med iPhone og Android.
  • Hvis du ikke ønsker å slå på GPS på kamera må du poste bildet der du tok det. Instagram vil da selv finne en brukbar posisjon.
  • Ta/velg bildet i Instagram-appen og legg til taggen #utno
  • Slå på «legg til bildekart», post turbildet ditt og høst «likes»

Slik ser #utno-brukernes oppelvelser på Galdhøpiggen ut her på UT.no:

Instagram-bilder fra Galdhøpiggen på UT.no

SLIK SER DET UT: Vi er glade i motiver som viser folk på tur, landskapsbilder og fine detaljer fra turene dine i norsk natur, og viser dem fram på stedsider som denne for Galdhøpiggen. Vi er ikke like glade i collager eller nærbilder av utstyr og lignende.

Foto: NRK

Ikke på Instagram? Last opp her!

Hvis du ikke ønsker å bruke Instagram, kan du selvfølgelig også laste bildene dine opp her:

Du kan også:

Instagram har ikke alltid rett

Noen ganger viser Instagram feil posisjon. Selv om Instagram viser at bildet ditt fra «Kongenuten» har posisjon «Kongenuten», betyr ikke dette nødvendigvis at bildet er rett posisjonert til «Kongenuten». Instagram tillater deg nemlig å definere hvilket som helst stedsnavn, hvor som helst i landet. Du kan posisjonere bildet til «månen» for den saks skyld. Hvis du gjør det vil Instagram bruke posisjonen du er på når du laster opp bildet og kalle det for "månen".

Feilen oppstår altså når du poster bilder som ikke har posisjonsdata fra et annet sted enn der du tok det. Vårt beste råd er: Slå på stedstjenester, eller post bildet fra der du tok det.

Aktiver stedstjenester

Aktiver stedstjenester på smarttelefonen din. Så sørger vi for resten.

Foto: Anders Nøkling / NRK

Hva med bilder som allerede er posisjonert og delt?

Instagram tillater ikke (reell) omposisjonering av bilder. 3djeparts systemer som eks. UT.no får tak i ikke den nye posisjonen til bildet ditt. Vårt råd her er å laste bildet opp på nytt og tagge det korrekt fra listen i Instagramappen.

Hva med bilder jeg har tatt uten posisjon/GPSdata?

Det er mulig å posisjonere gamle bilder. Du kan for eksempel bruke appen Geotagmypic til å plassere bildene dine rett på kartet. Appen legger posisjonsdataene inn i bildefilen slik at Instagram kan bruke denne posisjonen når du laster opp bildet som et nytt bilde.

Kjenner du til en god app for Android som posisjonerer bildene dine? Tips oss gjerne i kommentarfeltet nederst på denne siden.

Ta gjerne kontakt med oss på post@ut.no hvis du ikke får det til :-)

Instagram-kart med bilder

SJEKK: Finner du turbildene dine på riktig sted i under kartknappen på din Instagram-profil så kan de også friste UT.no sine lesere til å gå på tur der du har vært.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK/Instagram
Bading i bekken @aase_vee

TURGLEDE: UT.no er glade i bilder som viser opplevelser i norsk natur.

Foto: @aase_vee / Instagram

Når du sender inn bilder til UT.no aksepterer du følgende vilkår:

  • UT.no ønsker å vise turbilder fra hele Norge. Ved å laste opp bildene dine eller ved å bruke emneknagg (hashtag) #utno på Instagram godkjenner du at NRK kan bruke bildet i enhver redaksjonell sammenheng både på TV og på nett.
  • Vi ønsker alle typer bidrag velkommen, men forbeholder oss retten til å moderere bilder. Vi ber om at du kun sender inn bilder du selv har tatt og at opphavsrett blir respektert.
  • Som fotograf står du også inne for at de som er avbildet på bildet vi publiserer har godkjent at dette bildet brukes både på TV og på nett i enhver redaksjonell NRK-sammenheng.
  • Bilder som er publisert på Instagram lagres ikke hos NRK, kun en referanse til der bildet ligger på nett. Om du sletter et bilde merket med #utno fra din Instagram-profil, vil det automatisk bli fjernet umiddelbart fra våre sider. Hvis vi har gjengitt et bilde som du ikke ønsker vi skal vise på våre sider, kan du sende en epost til post@ut.no så skal vi fjerne det.
  • Hvis du ikke har smarttelefon eller Instagram, kan du laste opp bildene dine fra http://ut.no/lastopp
  • Bildekart- og bildestrøm-siden benytter Instagrams åpne API, men er ikke sponset eller sertifisert av Instagram.

Ta bedre turbilder med mobilen!

Her er de nyeste bildene som er tagget med #UTNO: