Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Lyst på sol i nakken, spisse tinder og sug i magen? Dra hit!

Skisesongen varer lenge mellom spisse tinder i Troms. Her er tre toppe skiturer som er best nå.

Topptur til Kjølen

BYNÆRT: Kjølen ligger ikke langt fra Tromsø sentrum og er en favoritt for mange i midnattssola.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Kilde: Fra Fjell og Vidde 2/2014

Lyngsalpan. Legendariske Lyngen. Spisse tinder. Skikjøring fra tind til tare. Stupbratte fjellsider rett ned i irrgrønne fjorder.

Vi hadde alle sett fristende bilder og hørt entusiastiske historier fra folk som hadde vært der. Endelig var det vår tur.

– Dokker e vel ikke fræmmed førr å gå litt i ura?

Turleder Svein Mortensen fra DNTs fjellsportgruppe i Tromsø gliser. Han aner en svak skepsis bre seg i noen av ansiktene som nå myser oppover det golde steinlandskapet. Mistanken hadde kommet snikende allerede da vi kjørte ut av ferga og inn på Lyngenhalvøya.

Topptur til Kjølen i Lyngsalpene

PÅ KVALØYA: Caroline Haugsten på Kjølen, en av tre toppturer som du finner mer om nederst i artikkelen.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Snøen? Hvor er snøen?

Kalenderen hadde så vidt bikket juni, og sommeren sneket seg inn over Troms som i resten av landet. Alt vi ser er spredte snøflekker i fjellmassivet foran oss.

– Æ kan garantere dokker at det finnes nok snø til å kjøre på ski, forsikrer Svein og finner fram kartet.

Og ganske riktig, langt der oppe, ute av syne, ligger en liten isbre. Store Kjostinden (1488 moh.) som vi skal opp på, er regnet som snøsikker, og er en av de mest populære sommerskiturene i Troms.

Midtvinters er den en topp forbeholdt eksperter med god kjennskap til vær- og snøforhold ettersom terrenget er svært utsatt for snøskred.

Topptur Store Kjostind

FJELLFRELSE: Drømmeforhold, kongeutsikt og magesug venter den som tar turen opp på Store Kjostinden.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Varm sol i nakken

Utover i mai og juni, når lagdelingen i snøen har opphørt, kan man ferdes tryggere og kjøre brattere.

– Skredfare er det definitivt ikke nå, sier Nina Pettersen og gyver løs på ura sammen med turlederen.

Hun er toppturentusiast fra Nord-Trøndelag og ser ikke mørkt på å måtte gå litt for å finne god snø. Vi andre følger etter i en lang rekke. Sola steiker allerede i nakken.

På ryggen har vi sekker lastet med ski, støvler, sikkerhetsutstyr, klær, mat og drikke. Og som prikken over i-en har vi blitt utstyrt med stegjern og isøks. Slikt utstyr vitner om én ting. Det blir bratt.

Henning Hoff Wikborg på topptur på Store Kjostind

TOPPSAMLER: – Jeg trener gjennom hele vinteren for å kunne oppleve nettopp slike øyeblikk når våren kommer, sier Henning Hoff Wikborg fra Asker.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Siste rest av vinter

En svalende vind blåser en siste sky av grusstøv ned mot fjorden. Vi har endelig kommet opp på toppen av en morenerygg etter 600 heite og steinete høydemeter.

Foran oss ligger akkurat det vi var lovet, en siste rest av vinter som venter på våre skispor. Etter en kort mat- og skiftepause legger vi av gårde innover snøbeltet som snirkler seg mellom klippeformasjonene.

– Vi e veldig heldige med for holdan, konstaterer Svein fornøyd og forteller at det ofte kan ligge rester av skred eller steinsprang på breen, noe som vil gjøre nedkjøringen mer utfordrende.

På vei oppover får vi tid til å nyte følelsen av å være på snø og ser oss ut hvor det kan være lurt å legge svingene senere. Et par klippepartier ligger og lurer, det er viktig å merke seg disse og holde god avstand på vei ned.

For flere i følget begynner det å bli dårlig med feste for de brede skiene. Heftige gloser ljomer i bergveggene idet et par stålkanter må gi tapt for grovkornet snø og is. Eieren sendes en kort rutsjetur nedover. Det er på tide å skifte taktikk.

Anne-Mari Planke på topptur på Store Kjostind

TOPPEN AV LYKKE: Anne-Mari Planke gleder seg til nedkjøringen fra Store Kjostinden.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Bratt utfordring

Full konsentrasjon. Den knitrende lyden av isklumper som danser rundt beina. Skistøvlene har blitt utstyrt med hoggtenner av metall som glefser til i underlaget. Vi har tatt fatt på den siste og bratteste snøflanken mot toppen.

Skikjøringen er altoppslukende den korte intense tiden den varer.

Sola har gjort jobben enklere for oss, og etter hvert får de i følget som går bakerst fine trappetrinn å gå i. Flere bruker stegjern for første gang og mange brede glis vitner om mestringsfølelse og glede over å overvinne de bratte utfordringene.

Til slutt er det ikke mer snø å gå i og vi fortsetter den siste lille biten mot toppen uten det tunge utstyret. Utsikten over Lyngshalvøya er upåklagelig. Vi ser. Vi nyter. Vi gleder oss til nedkjøringen.

– Jeg trener gjennom hele vinteren for å kunne oppleve nettopp slike øyeblikk når våren kommer. Henning Hoff Wikborg skuer ut over fjellene, ned mot fjorden.

– Toppturene har så mye større verdi hvis du er i god form, det gjelder å ha nok saft igjen i beina for å få mest mulig ut av nedkjøringen også, sier han og gliser.

Få sekunder senere setter han utfor, tegner store svinger i fjellsiden. Snøen er jevn og fin, det er bare å gi gass.

Én etter én følger vi hans eksempel. Skikjøringen er altoppslukende den korte intense tiden den varer.

Det er en lykkerus bestående av sol, slusj og sesongens siste svinger.

(Fra Fjell og Vidde 2/2014)

Topptur til Store Kjostind

GÅR I URA: Bratt og lite snø i sikte på vei opp til Store Kjostind. Snart kan skiene spennes på...

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Bratt favoritt – Store Kjostinden 1488 moh.

En av fylkets mest populære sommerskiturer. Vanligvis snøsikker til ut i juni. Skredutsatt før førefall.

 • Adkomst: Fra Tromsø til fergekaia på Breivikeidet er det 45–50 minutters kjøring. Ta ferga over Ullsfjorden til Svendsby og følg skilt mot Lyngseidet. Stopp i Ura ved fjorden Kjosen, 5 kilometer vest for Lyngseidet. Parkering ved rassikringsanlegget like ved veien i Ura.
 • Opp: Turen starter i Ura der det er anlagt en «halfpipe» som skal styre retningen på mulige snøskred. Følg denne og ta kurs mot laveste punkt på endemoreneryggen du ser. Fortsett deretter langs venstresiden av en stor sidemorenerygg og videre oppover brearmen som ligger øst for Urdkjerringa. Videre oppover breen i nordøstlig retning. På ca. 750 meter må du dreie mot øst oppover mot Store Kjostind. Ruta blir etter hvert så bratt at du må ta skiene på sekken. Stegjern og isøks kan være nødvendig.
 • Ned: Kjør på ski så lenge du finner snø samme veien som du gikk opp.
 • Se kart, høydeprofil og flere bilder
Topptur til Kjølen

BYNÆRT: Kjølen ligger ikke langt fra Tromsø sentrum og er en favoritt for mange i midnattssola.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Klassiker på Kvaløya – Kjølen 790 moh.

En av Kvaløyas mest besøkte topper. Ikke en topp for deg som må ha kvasse egger og bratte nedkjøringer, men en fin topp som gir god skikjøring.

 • Adkomst: Vi parkerte på sørsiden av Finvikvatnet, et av mange startpunkter. På toppen står en varmebu reist på dugnad av Troms Turlag i 2010. Hit kommer mange stamgjester. Bua er en fin rasteplass og ei kjærkommen nødbu i ruskevær
 • Opp: Om snøen har begynt å smelte, følg stien så langt det lar seg gjøre. Legg deretter ruta opp mot den synlige radaren på toppen.
 • Ned: Snømengden avgjør mulighetene dine på vei ned. Følg snøfeltene så langt det lar seg gjøre, unngå åpenbare terrengfeller og bekkedaler.
 • Se kart, høydeprofil og flere bilder
Topptur til Blåtinden

TOPP TOPP: Blåtinden er en «10 på topp»-topp. Det er lett å skjønne når forholdene er som dette.

Foto: Sindre Thoresen Lonnes / DNT

Konkurransefjellet – Blåtinden 1180 moh.

Blåtinden ble foreslått som utforløype i et eventuelt OL i Tromsø. Den er også brukt som arena for skialpinister som konkurrerer i å komme seg fortest mulig opp og ned. Et flott toppturfjell med ubetalelig utsikt og en gigantisk varde.

 • Adkomst: Fra Tromsø kjører du E8 sørover mot Balsfjorden og Kantornes. Parkering ved bygdehuset på Kantornes.
 • Opp: Blåtinden har vært med i «10 på topp» og det er merket rute oppover gjennom skogen der det er hogd en bred renne. Gå opp til høyde 590 moh. og gå videre mot Blåtinden. Etter førefall om våren og sommeren vil det være mulig å gå på ski opp renna før det blir slakere mot toppen.
 • Ned: Spenn på deg skiene og følg snøen nedover samme vei som du gikk opp.
 • Se kart, høydeprofil og flere bilder