Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Nye UT.no – din turvenn på mobil, nettbrett og pc

Nytt kart, ny design, ny konstruksjon og ny motor. UT.no skal vise deg veien ut uansett hvor i Norge du er!

Nye UT.no på mobil

BLA DEG UT: Med tusenvis av turforslag i hele landet viser UT.no og fingerspissene dine deg veien ut på tur.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

Turinteressen vokser i Norge og teknologien vi bruker til daglig er i rasende utvikling. Nå har de over 100 000 som hver uke besøker Norges største turside fått bedre innhold servert raskere.

Oversikt over de siste oppdateringene av UT.no, uke for uke, finner du alltid her.

Selv om UT.no kun er fire år fornyer nå Turistforeningen og NRK turplanleggeren betydelig. Ikke bare ser nettsidene nye ut – alt under panseret er også nytt og mye bedre.

UT.no-utviklerne ute på tur

ENDELIG UTE: Bjørn Sandvik, Nina Khalayli og Tommy Skarateppen er noen dem som det siste året har tegnet, snekret og kodet sammen den nye versjonen av Norges største turplanlegger.

Foto: privat
UT.no turforslag på mobil

NÆR DEG: UT.no ber om å få bruke stedet du er – og du får se turer og hytter i nærheten av der du er.

Foto: UT.no

– Det viktigste er at UT.no nå funker på alle dingser – mobil, nettbrett og desktop. Jeg har spesielt tro på at mange nå vil sitte med nettbrettet i sofaen og planlegge turer, sier prosjektleder Anders Nøkling i NRK.

Ta turinformasjonen med i lomma

De tre største forandringene med nye UT.no er helt nye kart skreddersydd for turbruk, nytt design og bedre søk. Men det er også mer som er nytt.

– Nye UT er mer turinspirert: Presentasjonen av over 1100 hytter og 5000 turer er atskillig bedre med flotte bilder og god tekst. Og så kommer det snart en ny app også, sier Anders Sten Nessem som er prosjektleder i Turistforeningen. Han har noen tusen turer som skal kvalitetssikres og plottes på UT.no-kartet.

Nessem er spesielt glad for å kunne fortelle at folk som er på tur ikke bare kan bruke UT.no sine kart og turinfo på mobil, men nå kan man også laste ned GPS-sporene og ta dem med.

Alle som har gått flotte turer kan dele dem på UT.no med bilder, beskrivelse, rute på kartet og høydeprofil. Driver du en nettside selv kan snart du også hente turinformasjon fra Turbasen bak UT.no til din nettside. Det samme gjelder hytter og overnattingssteder ute i naturen som er allment tilgjengelige.

Inspirerer til turer i nærheten av der du er

Når du besøker UT.no blir du spurt om å oppgi din posisjon. Dermed kan du få forslag til turer i nærheten av der du er. Målet er at UT.no skal bli nærere og tilby stoff som i større grad er tilpasset deg.

– Vi har en helt ny visning ut med større bilder og bedre visning av videoer. Målet er at det skal bli naturlig for folk å starte turen med et besøk på UT.no, sier Nøkling som nå har fått stengt ned serverne som inneholdt UT.no slik det nettstedet har fungert siden lansering høsten 2009.

  • Fortell oss hva du synes i kommentarfeltet under eller med den røde tilbakemeldingsknappen helt til høyre på UT.no-forsida!

UT.no-kartet

TUSENVIS AV TIPS: UT.no-kartet er pepret med turer og hytter lagt inn av en rekke organisasjoner og privatpersoner i hele landet.

Foto: UT.no

Anders Sten Nessem

STOLT FJELLMANN: Ikke bare opplever Anders Sten Nessem at nordmenn elsker å være ute i naturen – stadig flere finner veien dit via UT.no.

Foto: Åshild Woie
Anders Nøkling

GLAD I DINGSER OG TUR: Anders Nøkling i NRK har ledet arbeidet med å lage UT.no i raskere og bedre versjon tilpasset alle dine dingser.

Foto: Anders Nøkling / NRK

Ikke lenger bil- og bykart

UT.no-kartet er også helt nytt – og spekket med informasjon for turfolk.

– Kartet er tar utgangspunkt i turfolks behov. Stier, løyper, vann og hytter er gjort viktigere enn bilveier og byer. Det er turmulighetene som går ut fra veier og byer som betyr noe, forteller Nøkling.

Han skryter av utviklerne bak kartet som du finner ved å velge «UTkartet» oppe til høyre på kartsidene. Å «tegne ut» nye kart er en stor jobb som ennå ikke er helt ferdig.

Stolte og ambisiøse

I tillegg til å være en praktisk turplanlegger skal UT.no inspirere enda mer, og da blir etter hvert NRKs rikholdige arkiv viktig. Vil du til Rondane så skal du etter hvert finne etter hvert finne inspirerende tv-programmer fra fjellheimen sammen med turforslag og hytteinformasjon.

Privatpersoner, kommuner og en rekke organisasjoner bidrar med turforslag på UT.no. Bak sida står erfarne fjellfolk i Turistforeningen og NRKs mediehoder.

– Vi er en liten gjeng med høyere ambisjoner enn vi har ressurser, smiler Nøkling.

De to Anders-ene som leder prosjektet sammen har mange tanker om hvordan turplanleggeren kan inspirere enda flere til å komme seg ut.

– Store ressurser både i NRK og DNT er blitt lagt ned for å få dette til. Jeg er stolt over jobben hele teamet har gjort. UT.no vokser raskt og det viser vel at vi er på rett spor, sier Nessem i Turistforeningen.