Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Hemmelighetene om Monsen i villmarka

Lars Monsens turer i ukjent terreng er planlagt av kameraten. Han vet det meste om villmarkas største tv-kjendis.

Vet Lars Monsen virkelig ingenting?

Aner han ikke hvor han er? Har han filmet alt selv? Er det noe juks?

Spørsmålene til Lars Monsen renner inn i Monsen-chatten (nederst i artikkelen) og på #nrkmonsen på Twitter. Hver lørdag svarer han her på UT.no.

Smuglet ut i villmarka med heavyrock på ørene

Med bind for øynene og musikk på ørene smugles Lars Monsen med fly, biler og helikoptre ut i villmarka et sted i Skandinavia.

Dette er ekte.

Håvard Jenssen, regissør

– Dette er ekte, sier regissør Håvard Jenssen i NRK og forteller om en bobiltur med svarte søppelsekker som dekket vinduene. Monsen visste virkelig ingenting. Han hadde ikke sjanse til å vite om vi skulle øst, sør, vest eller nord.

Jenssen forteller at idéen til Monsen på villspor-serien var Lars Monsens, men etter at planleggingen startet har det vært ADGANG FORBUDT for hovedpersonen i NRKs redaksjonslokaler på Marienlyst. Der har NRKs villspor-team i all hemmelig planlagt turene.

Bakom-video:

BAKOMFILM: Lars Monsen fraktes ut på tur uten å vite hvor han er.

VIDEO: Dette får du ikke se i tv-serien, men slik foregår transportetappene.

– Det er et stort eventyr å ta av seg bindet foran øynene og se seg rundt, sier Lars Monsen selv. Det trigger meg å finne ut hvor jeg er.

– Vi har hatt noen morsomme scener der vi støtter ham inn på fly, forteller villmarksekspert og kamerat Trond Strømdahl som er med i alle programmene. Folk har nok tenkt: Står det så dårlig til nå?

Lars Monsen har heller ikke pakket sekken selv, og det er like spennende hver gang å se om han har fått med seg noe spesielt turutstyr eller noe god mat:

Lars Monsen pakker ikke sekken selv i Monsen på villspor-serien og er derfor spent på hva han har fått med seg.

VIDEO: Lars Monsen pakker ikke tursekken selv i Monsen på villspor-serien. Har Anne Rimmen og Trond Strømdahl vært kjipe? Eller er det noe godt i sekken?

Kjenner hverandre godt

Jeg veit hvor han har vært før.

Trond Strømdahl, kamerat

Lars Monsen ble kjent med Trond Strømdahl da de studerte sammen på slutten av 1980-tallet. Siden har de vært kamerater og vært på utallige korte og lange turer sammen. På den første langturen var de sammen 24 timer i døgnet i ett år, da de i 1989-90 gikk Norge på langs.

– Jeg veit hvor han har vært før, sier Trond Strømdahl.

De to har hatt regelmessig kontakt de siste tretti årene.

– Det er en udelt positiv opplevelse at Trond har vært med på prosjektet, sier Lars Monsen. Han har virkelig tilført programmene mye.

– Trond kjenner meg. Han visste for eksempel om svømmevegringen min i kaldt vann. Han visste at slikt slutta jeg med for minst 20 år siden, sier Monsen og ler. I det første programmet ble han forlatt på en holme og måtte svømme flere ganger over det iskalde fjellvannet for å få alt tur- og kamerautstyret til land.

Trond testet turene på forhånd

Trond Strømdahl har planlagt alle Monsen på villspor-turene sammen med NRK. Strømdahl har funnet steder der han visste at Lars Monsen ikke hadde vært før, og han har planlagt utfordringene:

– Lars har vært på tur så mange steder at det var ikke bare greit å finne områdene, sier Strømdahl.

– Jeg reiste til disse stedene, sjekket terrenget, planla hvor postene skulle være og hvor vi skulle gjemme oss. Det har vært veldig hyggelig å dra til disse stedene for jeg har heller ikke vært der før, forteller Strømdahl.

Filmer han virkelig alt selv?

NRKs team plasserer et kamera på et stativ foran Lars Monsen før de drar. Deretter filmer han alt selv, bortsett fra når programleder Anne Rimmen og Trond Strømdahl spionerer på ham.

Det betyr at Lars Monsen går den samme strekningen flere ganger.

– I episoden som skal sendes lørdag kveld går han over et fjell, før han går 20 minutter tilbake for å hente kameraet. Så vi har beregnet inn i tidsplanen at han bruker mye tid på å filme, sier regissør Håvard Jenssen.

Mange spør hvilket kamera Lars Monsen bruker. Hovedkameraet er et Sony HXR-NX70, og det går med tre batteripakker på hver tur. I tillegg hadde han med seg et reserve videokamera: Sony HDR GW55. Dette er vanntett og ble brukt for eksempel da han svømte bort fra en holme i første episode. I tillegg hadde han på noen av turene med seg et lite stillskamera.

Er det noe som måtte være med i Monsens sekk?

Trond Strømdahl forteller at han trumfet igjennom at det skulle være kaffe i sekken.

– For oss er stunden om morgenen med en kaffekopp eller to hellig. Jeg husker en tur for 15 år siden da vi knuste kaffeglasset. Så dårlig stemning har det aldri vært mellom oss, sier kameraten.

Lars Monsen kan klare seg med lite på tur, men ikke uten morgenkaffen.

VIDEO: Kaffe! Nå er turlivet herlig!

Les også:

Foreløpig er det rundt 2000 innlegg i chatten. Lørdag kveld er Lars Monsen tilbake og svarer på flere spørsmål:

Monsen på villspor chat

I kveld svarer Lars Monsen, Anne Rimmen, Trond Strømdahl og Villspor-redaksjonen på dine spørsmål.