Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Monsen gikk og padlet 10 mil over Finnmarksvidda

– De kan ikke sende meg hjem, vet du. Denne tar jeg med en gang, sa Lars Monsen. Men det var før han visste noe om lengden på turen!

110 kilometer i luftlinje på kun fem dager. Den siste Monsen på villspor-turen er ikke for pingler. Lars Monsen gikk og padlet over store deler av Finnmarksvidda, fra sør til nord.

Anne Rimmen og Lars Monsen

Anne Rimmen, Kuling og Lars Monsen.

Foto: Håvard Jenssen / NRK

Utfordringen på denne turen var de store avstandene - og å få hunden Kuling til å sitte stille i kanoen. Dette var Kulings første padletur.

  • Se Monsen på villspor på Finnmarksvidda nederst i artikkelen.

Målet for turen var Jergul fjellstue, som på samisk heter Jergul Astu.

Lars Monsen kjente seg igjen idet han gikk inn på tunet. Han hadde vært der før, men da var Finnmarksvidda dekket av snø. Jergul er nemlig ett av sjekkpunktene i det 1000 kilometer lange Finnmarksløpet.

– Som å gå inn i stua

Lars Monsen sier at dette kanskje var den Monsen på villspor-turen som det var lettest å finne løsningen på.

– Dette var typisk Nordkalotten-terreng. For meg var det som å gå inn i stua.

Lars Monsen har vært mye på tur i slikt terreng. For NRK har han blant annet laget tv-serien Nordkalotten 365: Et år på tur med Lars Monsen.

Samtidig er det så likt mange steder at han ikke visste nøyaktig hvor på Finnmarksvidda han var. Det kan også programleder Anne Rimmen skrive under på. Hun skulle for første gang bruke kart og kompass og rotet seg skikkelig bort.

Her gikk Lars Monsen

Lars Monsen ble satt ut ved Hávgajávri, et vann nær finskegrensa, ca 10 kilometer sør-øst for Šihččajávri fjellstue. Herfra gikk han forbi Bajášjávri til post 1 som lå ved tjernet Gorsajávri, cirka 24 kilometer i luftlinje.

På post 1 lå det en kano som han brukte ned vassdraget som fører til Kárášjohka, cirka 50 kilometer i kano.

På post 2 ble kanoen lagt igjen, og Lars Monsen fortsatte videre til fots cirka 25 kilometer i luftlinje mot nord.

Post 3 lå ved Iešjohka der han kun hadde cirka 10 kilometer i elvebåt inn til målet som var ved Jergul. Ifølge NRKs Monsen på villspor-team har fjellstuen god mat og flotte rom med høy standard. Også Kronprinsesse Mette-Marit har overnattet her.

MONSEN PÅ VILLSPOR (5:5): Navigasjon, næring og vær har vært utfordringer for Lars Monsen hittil. Denne gangen føler han seg virkelig på hjemmebane, men han har en distanse på over 110 km i luftlinje og kun fem dager på å nå målet. Men på startstedet venter en turkamerat.

MONSEN PÅ VILLSPOR (5:5): Navigasjon, næring og vær har vært utfordringer for Lars Monsen hittil. Denne gangen føler han seg virkelig på hjemmebane, men han har en distanse på over 110 km i luftlinje og kun fem dager på å nå målet. Og på startstedet venter en turkamerat.

Les også: