Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Monsen på villspor i Ryfylkeheiene

Lars Monsen fant frem til Lysebotn i Rogaland, men han skjønte aldri hvor han var. Her er vår guide til Ryfylkeheiene.

– Dette er et utrolig fint fjellområde, sa Lars Monsen i første program i Monsen på villspor-serien. Er jeg på Hardangervidda? Eller i Setesdalsheiene, eller kanskje det er Ryfylke?

  • Se Monsen på villspor i Ryfylkeheiene nederst i artikkelen.

– Kjempefin opplevelse, sier Lars nå etter turen. Fine høyfjell og bratte fjellsider.

Lars Monsen og kjentmannen

MÅL: Lars Monsens første tur «på villspor» endte på gården til Kjell Lyse i Lysebotn i Rogaland.

Foto: Håvard Jenssen / NRK

Villmarkas største tv-kjendis har aldri vært her før. Mens folk flest valfarter til Kjerag og Preikestolen var Lars Monsens mål Lysebotn, innerst i Lysefjorden. Lars Monsen kom gjennom Ryfylkeheiene og ned Lysedalen.

I dette området skal du være lokalkjent for å finne stien ned. Lars fant den ikke, og brukte lang tid ned gjennom det bratte terrenget.

Fem MÅ SE-steder i Ryfylke:

Anbefalte aktiviteter:

  • Toppturer i Haukeliområdet.
  • Fjellplantesafari i Stranddalsområdet.
  • Fiske i Suldal og Nilsebuområdet i Hjelmeland.
  • Kano/kajakk på de store vannkraftmagasinene Blåsjø og Svartevassmagasinet.
  • Sykkeltur på anleggsveiene inn langs Blåsjø og til Svartevassmagasinet.

Odd Inge Worsøe kjenner Ryfylkeheiene langt bedre enn Lars Monsen. Han har vært på utallige turer i dette fjellområdet, blant annet som mangeårig ansatt i Stavanger Turistforening (STF).

Odd Inge Worsøe

KJENTMANN: Odd Inge Worsøe kjenner Ryfylkeheiene svært godt etter utallige turer i området.

Foto: Aslaug Skog

– Her kan du gå langs ville fjorder, i småkuperte heier, over blankskurte golde steinheier og i myke, frodige stølsområder, sier Odd Inge Worsøe.

– Her kan du også bestige topper helt opp i 1658 m.o.h. eller ligge fast på en turisthytte i flere dager og gå småturer i området. Den store variasjonen i landskapet er det som kjennetegner Ryfylkeheiene best.

Ryfylkeheiene på kryss og tvers

Odd Inge Worsøes beskrivelse av tur-perlene:

Ryfylkeheiene som begrep strekker seg fra Haukeliseter i nord til Frafjord i sør.

De færreste planlegger å gå hele Ryfylkeheiene på langs. Det vanligste er å velge turområde ut fra hvor mange dager man har til rådighet, tilgjengelighet til området og ikke minst kommunikasjoner.

Grovt kan Ryfylkeheiene deles inn i seks områder ut ifra naturlige innfallsporter, merkede ruter og naturlige avgrensinger av områdene som hovedveier, fjorder og daler.

På UT.no finner du over 40 hytter i Ryfylkeheiene. Disse er knyttet sammen med cirka 1150 kilometer med T-merkede stier.

Fjell og heier fra nord til sør:

Haukelifjell

Stinettet mot sør starter ved Haukeliseter fjellstue ved E134. Her oppe finnes også mange av de høyeste toppene i Ryfylkeheiene bl.a. Vassdalseggi på 1658 m.o.h.

Suldalsheiene

Dette er et stort og svært variert område. Her finner du alt fra frodige stølsområder i 600–700 metersbeltet til ville steinheier hvor reinen har sine leveområder.

Stavanger Turistforening bygde sin første hytte allerede i 1891, Bleskestadmoen i Suldalsheiene.

Rundt Stranddalshytta består geologien for det meste av kalkholdige bergarter noe som gjør området til et eldorado for blomsterelskere og fiskeentusiaster.

Naturlige innfallsporter er: Bleskestad og Bråtveit. Begge på østsiden av Suldalsvatnet, ta av fra riksveg 13 ved Nesflaten.

Hjelmelandsheiene

Her er det den ville Jøsenfjorden som naturlig avgrenser området i nord og vest.

Flere steder kan geologien minne om Suldalsheiene med blandingen av blankskurte steinheier og fyllittområder. Dette gjør området interessant for både fiskere og bærplukkere.

Karakteristisk er også ville daler som skjærer seg inn i området. Naturlige innfallsporter er Nes og Kleivaland i Hjelmeland kommune.

Lyse- og Sirdalsheiene

Disse heiene øst for Lysefjorden er frodigere enn de foregående. Fjellbjørk, lyng- og grashei dominerer. Flere gode fiskeområder ligger i heiene. De østlige delene er også leveområde for villreinen.

Naturlige innfallsporter er Lyseveien ved Grytdalslegå, Brokke-Suleskardveien ved Håhellervatnet og anleggsveien fra Ådneram i Sirdal.

Lysefjorden og Frafjordheiene

Området strekker seg både nord og sør for Lysefjorden. Det går merkede stier både nord og sør for fjorden.

Landskapet langs Lysefjorden er enestående både i norsk og internasjonal sammenheng. Enkeltsteder langs fjorden som Preikestolen og Kjerag er etter hvert kjent verden over.

Naturlige innfallsporter til nordsiden av fjorden er Preikestolen fjellstue og Lysebotn. På sørsiden er det Flørli (med rutebåt).

Frafjordheiene består av dramatisk, spennende og storslått natur. Storslagne fjellvegger, vakre daler, barskt og karrig høgfjell, mektige fossefall og idylliske vassdrag. De mest sentrale delene av området har status som landskapsvernområde.

Naturlige innfallsporter til området er fylkesveg 45 Hunnedalsveien ved Høgaleitet og Lortabu ved Valevatn. Lyseveien ved Børsteinen og Øygardstølen. Flørli (båt) ved Lysefjorden.

Bjerkreimsheiene

Disse heiene er annerledes. Et grått og grønt heiområde oppskåret av dype daler og høye topper til nesten 1000 m.o.h. Innimellom er det mer åpent terreng og et mangfold av større og mindre vann og vassdrag.

Naturlige innfallsporter er fylkesveg 45 Hunnedalsveien ved Tverråna. Skreå i Sirdal (ta av ved Åmlid), Stavtjørn, Eikebrekka og Bjordal i Bjerkreim.

Les også:

Monsen i Ryfylkeheiene

Lars Monsens tur startet på en liten holme i Urdeviksvatnet i Valle i Aust-Agder. Herfra tok han seg vest/sørvest i retning post 1, som var plassert på østsiden av Storevatn.

Ved Storevatn ligger Turistforeningens selvbetjente hytte, Heibergtunet. Den ligger i nordenden av vannet, Monsen ble styrt utenom denne. På post 1 var det lagt ut et kart som viste veien videre, i tillegg til en sammenleggbar kano.

Videre på turen tok han seg i kano ned vassdraget. Over Taumevatn, Krogete Taumevatn, Djupevatnet og ned til Holmevatn. På vestsiden av Litle Holmevatn var post 2, der han kunne lagt igjen kano og tatt seg til fots til inngangen av den trange Lysedalen. Men Lars Monsen valgte å padle videre ned vassdraget, utenfor det kartutsnittet han hadde fått, til Store Salomonsvatn. Dermed sparte han noen kilometer til fots, men fikk en mye vanskeligere nedstigning til Lysedalen. Dalen er i seg selv spektakulær og vanskelig tilgjengelig.

Målet for turen var på gården til Kjell Lyse, cirka to kilometer øst for Lysebotn. Beskrivelsen blir lagt til som turforslag på UT.no i løpet av noen dager.

Lars Monsen utfordres på det han kan best: Å overleve i villmarka. Det eneste han vet er oppdraget: Overlev, finn fram til målet innen fem dager, ellers blir du hentet ut. Lars får seg en overraskelse når helikopteret drar og han tar av seg bindet for øynene. Han står nemlig på en holme i et iskaldt fjellvann. Programleder er Anne Rimmen. (1:5)

MONSEN PÅ VILLSPOR (1:5): Lars Monsen utfordres på det han kan best: Å overleve i villmarka. Det eneste han vet er oppdraget: Overlev, finn fram til målet innen fem dager, ellers blir du hentet ut. Lars får seg en overraskelse når helikopteret drar og han tar av seg bindet for øynene. Han står nemlig på en holme i et iskaldt fjellvann. Trond Strømdahl har kjent Lars og vært med på ekspedisjoner i over 30 år, og han har vært med å planlegge alle turene. Programleder er Anne Rimmen.

Les også: Slik holdt vi øye med Monsen på villspor