Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Alpin moro på eventyrøya Senja

Tross sine stupbratte fjell har skiforholdene på Norges nest største øy lenge nesten vært en hemmelighet. Her er fem av Senjas beste toppturer!

Med rundt 50 topper på mer enn 750 meter er Senja et paradis for toppturer. Her stuper fjellene i havet og kneiser brått opp fra hvite sandstrender. Om vinteren og våren er ofte fjellene dekket av hvitt pudder.

– Senja har vært et ukjent paradis for vintersport, men har blitt oppdaget nå de siste årene, forteller Bent Vidar Eilertsen til UT.no.

Flere av de flotteste toppene for toppturer med ski ligger helt i nord, rundt Mefjorden hvor Eilertsen driver Senja Lodge and Mountain Guides.

Senja er beskrevet som et Norge i miniatyr. Selv om fjellene ikke har imponerende høyder er de desto brattere. Over hundre fjell på mellom 300 og 750 meter gjør dette til et topptureldorado hvor man kan rekke flere topper selv uten mye erfaring.

Frikjøring på Store Hesten

STORE HESTEN: En moderat topp, men den har også sine utfordrende sider.

Foto: Bent Vidar Eilertsen/Senja Lodge and Mountain Guides

Store Hesten – 874 moh

Med start i fjæra og en uslåelig utsikt er Store Hesten en favoritt for Eilertsen og hans gjester. Turen starter i bukta kalt Svarthola hvor det er en parkeringsplass. Gå opp til opp til Lille Hestvannet og vær obs på skredfare i de bratteste partiene oppover mot toppen herfra. Etter å ha tatt inn den fantastiske utsikten over hav, fjord og fjell er det flere fine nedkjøringsmuligheter.

– Store Hesten og Keipen er moderate topper i vanskelighetsgrad og lengde. De gir fin kombinasjon av skigåing og utsikt, sier Eilertsen.

Frikjøring på Keipen på Senja

KEIPEN: Vinterklassikeren med mange muligheter for alle som liker å stå på ski og snowboard.

Foto: Bent Vidar Eilertsen/Senja Lodge and Mountain Guides

Keipen – 938 moh

Dette er den virkelige klassikeren og et mest besøkte fjellet på vinterstid. Her kan du nyte bare nyte utsikten på en rolig skitur eller du kan også kjøre så ekstremt du tør. Turen starter ved Mefjordvatnan. Hold deg unna de «grytene» hvor skredfaren kan være stor. Nedturen kan by på heftige hopp om du ønsker det. Turen er perfekt å kominere med det litt mindre nabofjellet Grytetippen!

Topptur på Kvænan på Senja

KVÆNAN: De karakteriske sagtaggene på toppene av fjellet som skyter til værs mellom to fjorder sør på Senja.

Foto: Bent Vidar Eilertsen/Senja Lodge and Mountain Guides

Kvænan – 964 moh

Sør på Senja ligger en mer unorsk topp med en rad pinakler på langs toppkammen. Den mektige toppen er det tredje største fjellet på Senja og gir utsikt sørover mot Vesterålen. Den er moderat i vanskelighetsgrad og er tøffest mot toppen. Her er det mange nedkjøringsmuligheter mot nord-nordøst fra den østlige toppen, forteller Eilertsen. Turen starter på havnivå i Kvænanbukta og det er flere ulike ruter opp etter hvor bratt man vil gå.

Stormoa på Senja

STORMOA: Et vanskelig fjell, men veslesøster Litjmoa er lett, trygg og fin å bestige og nyte utsikten fra.

Foto: Bent Vidar Eilertsen/Senja Lodge and Mountain Guides

Litjemoa – 839 moh

– Dette er en lett og veldig sikker tur som starter høyt over havet i et fjellpass. Om det er vått lengre nede er det ofte tørr snø der oppe, sier skiguiden.
I det åpne skogsterrenget er det mulighet for mye fin frikjøring selv på dager med dårlig vær, dårlig sikt og stor skredfare. Det pyramideforma nabofjellet Stormoa er et tøffere fjell å bestige. Toppen rager nesten 1000 meter opp fra fjordene rundt og er Senjas nest høyeste fjell.

På toppen av Segla på Senja

SEGLA: Fra kammen på toppen av seilet gir utsikten sug i magen.

Foto: Bent Vidar Eilertsen/Senja Lodge and Mountain Guides

Segla – 639 moh

Det store seilet som reiser seg stupbratt mellom Mefjorden og Øyfjorden ser nærmest umulig ut fra alle kanter. Dette er den mest populære sommertoppen på Senja. Mot vest har fjellveggen overheng og man kan sitte og dingle med beina over fjorden.

Oppstigningen går fra Fjordgård i øst og man kan kjøre sammenhengende på ski helt dit igjen på vei ned. Dette er ikke en lang tur, men det er en eksperttur med helninger opp i 35-40 grader, forteller Bent Vidar Eilertsen.

Kvasse fjell stuper i sydenstrender

Også om sommeren er Senja et eventyr. Som Kari Slaatsveen har fortalt UT.no tidligere – dette er Nordens Borneo…

– Vi overnattet i telt på de hvite sandstrendene. Det er fantastiske skjell overalt, det er et rikt fugle- og dyreliv. Vi våknet til at det beitet rein utenfor teltet. Vi gikk opp i fjellheimen og så utover havet og hele øyriket. Senja er et av de vakreste stedene jeg har vært i hele mitt liv.

Om sommeren er mulighetene mange og øys er et eventyr folk alle som trives utendørs.

Hvor kan du sove?

Selv om det utover våren er lyst til langt på natt må tindebestigere både med og uten ski sove. Planlegger du å ta ei helg eller uke på Senja er det flere overnattingsmuligheter selv om de fire kommunene her enda ikke opplever stor turisttrafikk.

Turistforeningens hytte Senjabu og Eilertsens Senja Lodge er to alternativer for friluftsfolk i tillegg til vandrerhjem, hoteller, rorbuer og campingplasser.