Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Friluftbloggernes verden

Blogging og kunsten å dele opplevelser er i vinden. Møt fire blide friluftbloggere.

Kilde: Fjell og Vidde, nr. 6/2013

Skitur i åpent viddelandskap. Svartkjele over bålet. Topptur med drømmeforhold. Friluftsopplevelser gjør seg særdeles godt på Internett.

Før var dagbøker noe man skrev for seg selv. Noen ble publisert som avis- og magasinartikler, andre som memoarer og reisereportasjer. Med den digitale revolusjonen skulle dette endre seg – den moderne dagboka utviklet seg online.

Vil fortelle sine egne historier

Helt vanlige mennesker begynte å skrive åpne beretninger fra hverdagslivet sitt og la det ut på Internett. De ble kalt «escribitionist» – en blanding av ekshibisjonist og skribent. Fra slutten av 1990-tallet har fenomenet blitt mer og mer vanlig;

– Mange bloggere sier de vil fremheve de gode øyeblikkene og huske dem bedre, samtidig som å dele også øker verdien for en selv, sier Jill M. Walker Rettberg, professor i digital kultur ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen.

– Folk blogger for å uttrykke seg, for å fortelle sin egen historie, fra sitt perspektiv. Iblant vil de overbevise andre – argumentere for en bestemt politikk, for miljøvern, mot klimaforskning eller for en enklere hverdag. Iblant vil de tjene penger. En del håper nok på å få sponsorer, gratis vareprøver, kanskje en bokkontrakt.

En usedvanlig bloggvennlig nisje

I dagens nettverden blogger alle – familier, matelskere, historikere, moteinteresserte, biologer, politikere og sære små subkulturer.

Ja, til og med friluftsfolk følger med i timen og står bak flere kvalitetsblogger. En blogg gjør seg nemlig aller best når den har en nisje. Og friluftsliv er en usedvanlig bloggvennlig nisje. Ikke bare gir den rom for filosofering, skildringer og utførlige tur-rapporter. Også foto og film fra friluftsliv har en tendens til å bli bra, og være nettvennlig.

– Sannsynligvis finner friluftsbloggerne glede i å føre dagbok over egne naturopplevelser og dele dem, sier Rettberg. Hun legger til at mange sikkert også vil inspirere andre til å gå tur og oppleve naturen.

– Jeg setter selv stor pris på stadig oftere å finne god og detaljert informasjon om forskjellige turer og muligheter.

Fire friluftsbloggere. Her er fire av de mest interessante norske bloggerne som skriver utelukkende om friluftsliv:

Villmarksjenta

Maria Grøntjernet

Maria Grøntjernet.

Foto: villmarksjenta.blogg.no

Hun ble kåret til «Årets villmarking». Bloggen har gjort Maria til friluftskjendis.

 • Navn: Maria Grøntjernet
 • Bosted: Roa på Hadeland
 • Alder: 18 år
 • Yrke: Skoleelev
 • Blogg: villmarksjenta.blogg.no
 • Antall lesere: Varierer med antall oppdateringer

– Jeg har utviklet meg som skribent gjennom å skrive blogg. Nå takker jeg bloggen min for at jeg i høst ga ut boka «Villmarksjenta» om turen på tvers av Norge i fjor, forteller Maria.

En brennende interesse for foto, skriving og friluftsliv førte Maria inn i bloggverdenen. Nå lærer hun stadig nye ting gjennom alle de konstruktive tilbakemeldingene på det hun gjør på bloggen.

– Jeg har alltid hatt et ønske om å inspirere andre til å dra ut på tur. For å nå ut til mange har bloggen vært et godt verktøy.

Hvordan jobber du med bloggen?

– Jeg skriver når jeg har tid og lyst, enten mens jeg er på tur eller i etterkant. Ellers redigerer jeg en del film. Det hender også at jeg helt plutselig kommer på noe jeg har veldig lyst til å skrive om, og da setter jeg meg ned for å skrive med en gang om jeg har mulighet. Det kan for eksempel være mens jeg går tur, sitter på i bilen eller ligger i teltet.

Hvilke innlegg får du mest respons på?

– Vanligvis på de innleggene som handler om de lengre turene mine, særlig den sommeren jeg gikk Norge på tvers. Film fra turer er også populært. Det er mange som sier at de blir inspirert til selv å dra ut på tur. Det er veldig hyggelig å høre, ettersom dette er noe jeg ønsker å oppnå med bloggen.

Marias bloggtips:

 1. Varier innleggene, og bruk masse bilder. Gjerne også film.
 2. Skriv ærlig, og skriv om noe som engasjerer både deg og leserne.
 3. Skriv med innlevelse, og bruk skildringer.
 4. Det blir fort kjedelig å bare lese om hvor man har gått fra og til, beskriv opplevelsene.

Turbloggeren

Bjarne Heyerdahl Sætrang

Bjarne Heyerdahl Sætrang.

Foto: bjarnesturblogg.blogspot.no

Ungdomsskolelæreren Bjarne ønsker ikke å framstå som noen ekspert på bloggen sin. Det inspirerer mange.

 • Navn: Bjarne Heyerdahl Sætrang
 • Bosted: Haugesund
 • Alder: 43 år
 • Yrke: Adjunkt i ungdomsskolen. Underviser i matte, naturfag og valgfag friluftsliv.
 • Blogg: bjarnesturblogg.blogspot.no
 • Blogger om: Allsidig friluftsliv, fisking, padling og fjellturer.
 • Antall lesere: 10 000–12 000 sidevisninger i måneden.

– Jeg tar like mye til meg av tips og råd som jeg gir fra meg. Det er mye å lære av friluftslivsentusiaster, sier Bjarne Heyerdahl Sætrang.

Bloggen er en forlengelse av friluftshobbyen, der han også får brukt skrive- og fotointeressen. Siden starten i 2010 har han blogget om 99 prosent av turene sine.

– Etter hvert har responsen fra turglade blogglesere blitt viktig. Jeg strekker meg langt for lese- og severdige blogginnlegg.

Hva ønsker du å formidle?

– Turopplevelser og natur. Jeg trenger ikke å gå lengst eller høyest. Det norske, enkle og tradisjonelle frilufts- og veidemannslivet inspirerer.

Hvem vil du nå med bloggen?

– Jeg håper å inspirere likesinnede og nybegynnere til å ta litt større skritt ut i marka, ta teltet på ryggen.

Hvordan jobber du med innleggene?

– Jeg har alltid kamera med på tur. Hver tur havner på bloggen. Andre emner innen sportsfiske og friluftsliv havner også lett på bloggen.

Hvilke innlegg får du mest respons på?

– Turbeskrivelsene. Kjente turområder som Hardangervidda, Femundsmarka og Børgefjell gir mer respons enn mindre kjente. Også turutstyr engasjerer.

Bjarnes bloggtips:

 1. Det enkle er alltid det beste.
 2. Med grei innleggsfrekvens holder man på leserne.
 3. Ha med en liten notatbok på langturene, skriv litt for hver dag.
 4. Unngå skrivefeil og ikke bruk smileys!
 5. Er du alene på tur, bruk selvutløseren så du er med på noen bilder, men ikke på alle, vær så snill.

Toppsamleren

Sondre Kvambekk

Sondre Kvambekk.

Foto: peakbook.org/500fjell

Toppsamleren Sondre går systematisk til verks med
bloggingen. Heldigvis.

 • Navn: Sondre Kvambekk
 • Alder: 23 år
 • Bosted: Sogndal/Asker
 • Yrke: Studerer friluftsliv ved Høgskulen i Sogn og Fjordane
 • Blogg: peakbook.org/500fjell
 • Blogger om: Toppturer og tindeopplevelser i inn- og utland
 • Lesere: Firesifret (har ikke konkrete tall)

– Som systematiker liker jeg å holde oversikt over turene mine. Å blogge blir en form for turdagbok, sier Sondre.

Bloggen hans inneholder nærmere 1500 fjell. Han er landets yngste til å bestige alle topper over 2000 meter i Norge. I tillegg er flere imponerende bestigninger i Sør-Amerika, Afrika og Alpene logget på bloggen.

– Det er moro å se tilbake på hva man har gjort. Turminner kan forsvinne med alderen og ende opp som rene spekulasjoner.

Hva ønsker du å formidle?

– Først og fremst turglede og vise at det meste er mulig hvis man jobber mot et mål man har satt seg. Responsen er overveldende.

Hvem vil du nå?

– Personer med forkjærlighet for natur og friluftsliv. Prøver å treffe en så bred målgruppe som mulig ved å variere innholdet i turene. Alt fra lokale ås- og skauturer i Nordmarka, toppturer på ski, klatring, kajakk, bre-leik til større ekspedisjoner.

Hvordan jobber du fram bloggpostene?

– Både under planlegging og på turen prøver jeg å danne meg et bilde av hvordan innlegget skal bli. Prøver å ikke vente for lenge med å skrive. Jeg supplerer alltid med fakta og kart med inntegnet rute. Et kart sier mer enn tusen ord.

Sondres bloggtips:

 1. Gjør det lystbetont.
 2. Ikke prøv å heve standarden for hvert eneste innlegg.
 3. Flere går lei fordi de føler at de må levere et altfor godt produkt. Da kan det hele bli et ork og en mister inspirasjon til å skrive. Legg heller lista lavere og blogg en gang iblant.

Utejentene

Elisabeth Lau-Henriksen

Elisabeth Lau-Henriksen og datteren Dina.

Foto: utejenter.blogspot.no

Elisabeth og datteren Dina tok et halvt år fri for å utforske friluftslivet. Slikt blir det blogg av.

 • Navn: Elisabeth Lau-Henriksen
 • Bosted: Oslo
 • Alder: 40 år
 • Yrke: Siviløkonom i Posten
 • Blogg: utejenter.blogspot.no
 • Blogger om: Friluftslivet sammen med datteren Dina på seks år.

– Dina synes det er moro med bloggen. Hun vil være med på å velge bilder og passer på at jeg ikke skriver noe som blir dumt for henne, forteller Elisabeth.

Sammen har mor og datter blogget i et år. I starten blogget de for at venner og familie kunne følge med på turlivet deres.

– Den gode responsen på de første blogginnleggene var motiverende til å fortsette, og gjøre mer ut av det enn jeg først hadde tenkt.

Utejenter-bloggen nådde raskt mange, og ble særlig populær blant barnefamilier. Media fikk også øynene opp for bloggen. I 2013 har blant annet NRK, TV 2, VG og Fjell og Vidde laget sak om dem.

Hva ønsker du å formidle?

– Først og fremst vil jeg inspirere. Det er så lett å se begrensningene og utfordringene, men motiverte og turglade barn klarer utrolig mye.

Hvordan jobber du med blogginnleggene?

– Jeg har bloggen i bakhodet på tur, særlig i forhold til fotografering. Jeg prøver også å legge merke til episoder som kan være bra å ta med. Skrivingen gjør jeg når vi kommer hjem. Helst legger jeg ut raskt etter tur, men med jobb og skolebarn kan det noen ganger ta litt tid.

Hvilke innlegg får du mest respons på?

– Umiddelbart får jeg mest respons på innlegg om spennende og spesielle turer, som for eksempel da vi var i Alaska i sommer. Over tid ser jeg at innlegg med praktiske tips og populære turer som Rallarvegen blir søkt opp og genererer mer praktiske spørsmål.

Elisabeths bloggtips:

 1. Det er bare å sette i gang.

LES OGSÅ: