Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Årets beste fjellbøker

Fjellitteratur er en nisje vi liker godt på UT.no. Her er fem høydepunkt fra det siste året.

Fjelltur

TURDRØMMEN: Les noe som vekker utegnisten.

Foto: Petter Kirkefjord

Det er ikke godt å sette definerte rammer på hva en fjellbok er. Det første man gjerne tenker på er den tradisjonelle «ekspedisjonsboka» eller den minst like innarbeidede «områdeboka».

Polarheltinner
Foto: Gyldendal
Bokomslag
Foto: Tiden
Bokomslag
Foto: Selja Forlag
Bokomslag
Foto: Gyldendal
Bokomslag
Foto: Vigmostad & Bjørke

Begge er godt innafor, men både guidebøker, fotobøker, romaner, diktsamlinger, historiske verk og en hel drøss med andre sjangrer kan passe riktig så godt inn i fjellboknisjen.

Det sikreste kjennetegnet er at boka på den ene eller andre måten vekker utegnisten.

Her er fem høydepunkt innen sjangeren fra det siste året:

Polarheltinner

Cecilie Skog, Christiane Ritter, Monica Kristensen, Wanny Wolstad, Liv Arnesen, Ellen Dorthe Nøis og Hanna Resvoll- Holmsen er de sju heltinnene i denne boka.

Noen kjente, andre helt ukjente. Fellesnevneren – de var eller er alle norske pionerer i arktiske strøk. Og som du sikkert ser, damer. Skikkelig barske damer.

Her kommer du nært innpå dem alle. Gjennom intervju, avisklipp, bygdebøker, nasjonalarkivet, polarinstitutt, feltturer og andre kilder, forteller forfatteren troverdige og personlige historier.

Vi kommer under både pelskrage og hud, og sitter igjen med ny kunnskap og stor respekt.

Sigri Sandberg Meløy/Gyldendal

Tur – fra Nordkapp og hjem

Enda en bok om «Norge på langs».

Kan det virkelig være noe å skrive om fortsatt? Når både Olsen, Monsen og Hansen for lengst har gått turen. Og enten blogga eller gjort bok om det.

Ta det helt med ro. Dette er ei kvalitetsbok. Godt språk. Snasent design. Litt humor her og der og mange gode betraktninger og historier. Rett og slett lesbart hele veien fra Nordkapp og hjem.

Bjørn Arild Ersland og Asbjørn Jensen (foto)/Tiden

Skikompis – snøskred og trygg ferdsel

Skikompis er boka som viser deg hvordan du kan ferdes tryggere i vinterfjellet.

Den lærer deg å forstå terrenget, snøen og været, med et mål om at du skal unngå farlige situasjoner.

Første bud er at det alltid skal være minst to personer på tur sammen i vinterfjellet. Videre gir den en god guide til det relativt ferske skredvarslet på varsom.no. Og en utførlig innføring i alt annet som har med skred å gjøre.

Summen av informasjonen i boka er overveldende og den anbefales alle som er interessert i litt bratte turer med ski på beina.

Christer Lundberg Nes/Selja forlag

Vill glede – friluftsliv med barn året rundt

Etter flere år som aktiv blogger og frilansskribent i diverse magasin debuterte Mikkel Bølstad med boka «Vill glede – friluftsliv med barn året rundt» denne høsten.

Stoffet er bra. På alle måter. Familien er kreativ i sitt friluftsliv og opplevelsene som skildres inspirerer. Samtidig er bildekvaliteten av ypperste merke og tipsene som deles er gode.

Mikkel Soya Bølstad/Gyldendal

Lofoten – 50 flotte turer i verdens vakreste øyrike

En turguide til Lofoten har et visst press på seg for å innfri. Et såpass bra område trenger ei bra bok! Det har den så absolutt fått gjennom denne guideboka.

Her er både tekst, bilder, design og utvalg på et nivå Lofoten verdig.

Boka fungerer for den som først og fremst er turist, men den fungerer aller best for den typiske hyperaktive Lofotenbesøkende som ønsker å suge mest mulig ut av oppholdet.

Mange fotturer, litt bading, kanskje en padletur eller et forsøk i klatreveggen.

Toppet med flere nydelige teltovernattinger, litt rorbu og et par DNT-hytter. Her får du det meste av det beste fra «verdens vakreste øyrike».

Kristin Fosland Olsen/Vigmostad & Bjørke

Disse fem bøkene var finalistene til kåringen «Årets fjellbok» under høstens
Fjellitteraturfestival som dessverre ble avlyst.

LES OGSÅ: