Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Ta bedre turbilder med mobilen!

Kameraet er alltid parat i lomma og film er ikke lenger en hindring. Her er ti Instagram-tips for turfolk!

I kajakk på Instagram

DET GYLDNE SNITT: Synøve Dreyer er fotograf og har tatt dette bildet med sin iPhone 4 og redigert det i appen BeFunky.

Foto: @sweetn_sour/Synøve Dreyer / Instagram

Bildedeling på sosiale medier som Facebook og Instagram kan gjøre dørstokkmila kortere. En tur ut er en finfin mulighet til å knipse bilder, være kreativ, og å vise det til venner og verden. For mange har mobilbilder blitt motivasjon til å komme seg ut på tur.

Og trenger du julegavetips, eller dekorasjon på egen vegg, finnes det lite som slår dine egne blinkskudd trykket opp og rammet inn.

Men hvordan ta de gode bildene med lommekameraene? Sammen med sin android-telefon har Pernille Scheele blitt en ekspert på mobilfotografering.

Motlys på stranda

REDIGERING: Pernille Scheele anbefaler alle redigerer bildene sine før de legges ut. Selv er hun en mester bilderedigering med mobilen.

Foto: @pernillescheele / Instagram
Selfie på tur

SELFIE: Yvonne Hauge har tatt bile av seg selv på tur med sin Samsung Galaxy 3 og redigert det enkelt for å få fokus på solbrillene.

Foto: @yvohau/Yvonne Hauge / Instagram
Fra teltet

DYBDE: Med teltåpningen som ramme har @erikh74 skapt dybde i bildet sitt før han tagget det med #utno og postet det på Instagram.

Foto: @erikh74/Erik / Instagram
Tannpuss på Ulriken

KOMPOSISJON: Er motivet på plass gjelder det bare å finne riktig komposisjon. Jentenes plassering skaper dybde foran tjernet og Ulrikens topp.

Foto: Andreas Grimsæth/@ahgrimz / Instagram

1. Puss linsa

– Det aller viktigste, som veldig mange ikke tenker på, er: Tørk av linsa! Man tar mye på mobilen, og fingrene kommer borti kameraet, sier Scheele som er med drive populære Instagram-profiler som @AMPt i tillegg til sin egen @pernillescheele.

2. Hold mobilen stødig

– Mobilen er lett og dermed vanskelig å holde i ro når man tar bilde. For å få de så skarpe som mulig, len albuene eller kroppen mot noe, eller klem armene inntil kroppen, anbefaler Scheele.

– Om du skal ta bilder ut av vindu på for eksempel tog eller i bil, legg telefonen på ruta. Da er den stødig, samtidig som du unngår refleksen fra vinduet og ev smuss fra ruta.

3. Rediger!

– Litt etterbehandling er greit for å få bildet best mulig før du legger de ut. Det er mange apper som raskt kan hjelpe deg: Snapseed er mest populær, her kan du lett skjære til bildet, rette det opp og justere på farger og lys. Tilgjengelig for både Android og iPhone.

– Det kan også være lurt å bruke en kamera-app for å ta bilder. De gir mer kontroll enn det innebygde kameraet. iPhone kan forsøke Camera+. For Androide telefoner anbefaler jeg PerfectShot Unlimited, forteller Scheele.

Frost på strå

BØY DEG NED: Eli Solvik har bøyd seg ned funnet detaljene og lyset og knipset dette med et lite Sony lommekamera.

Foto: @apriliadamen/Eli Solvik / Instagram

Månelys

LYS: @brynjulfmedstaven har brukt tre ulike lysbilder for å ta bilde seint en kveld. Med syklist, sykkel, furutre og by får bildet også masse dybde.

Foto: @brynjulfmedstaven / Instagram
Linjer i kjerrevei

LINJER: Vibeke P. Valestrand knipset dette bildet med en Sony Xperia i direkte motlys og redigerte det med Snapseed etterpå.

Foto: @vibekepvale/Vibeke P Valestrand / Instagram

Flere fototips fra UT.no...

UT.no er selvsagt på Instagram. Og etter å ha bladd tusenvis av flotte turbilder tagget #utno har også UT.no-redaksjonen noen tips å dele med alle som tar turbilder.

Tagger du dine Instagram-bilder med #utno kan det hende ditt bilde blir vist fram på UT.no-forsida!

4. Bruk lyset

Kveldslys og morgenlys gir stemning. Bruk blåtimen eller de gyldne minuttene når sola er på vei opp eller ned. Erfarne fotografer vet at det ikke bare gir vakkert lys, men at du også slipper de harde skyggene og de skarpe kontrastene som sola gir midt på dagen.

Også motlys er til for å brukes. Mange av de beste bildene på Instagram har sollyset strategisk plassert i bildet.

5. Se etter detaljene

En dråpe, ei kråke, en skygge, et spor… Gode bilder har som regel et punkt, en kontrast eller en fargeklatt som oppmerksomheten trekkes mot. Enten du går tett på, eller lar detaljen være en detalj i et større bilde, er den avgjørende for å fange oppmerksomhet og gjøre bildet interessant.

6. Vent på øyeblikket

De fleste dyktige fotografer knipser utallige bilder som aldri blir brukt. Og de venter på at spennende ting skal skje. Med mobilen kan nesten trekke og skyte raskere enn din egen skygge. Eller du kan lese «spillet» slik en fotballspiller gjør, eller instruere som en regissør for å fange Kodak-/Insta-øyeblikkene.

  • Har du tips og spørsmål? Bruk kommentarfeltet under!

7. Gå nærmere – gå lavere

Når man er ute på tur kan bildene lett bli overfylte og rotete eller tomme og flate. Beveg deg tett på det som fascinerer deg, og skrell vegg alt som forstyrrer.

Tar man bilde av folk som sitter, barn eller andre ting som skjer i lavere høyde er det lurt å bøye seg ned for å få blikkontakt og rydde unna unødvendige elementer i bildet.

8. Skap dybde

Bruk linjer i landskapet, vegetasjon og mennesker til å skape dybde i bildene. Ved å komponere bildet med blomster i forgrunnen, fjorden i midten, en turkamerat i fjæra og fjellene i bakgrunnen får flere lag innover og blir langt mer interessant.

  • Tagg dine Instagrambilder med #utno!

9. Finn uvante vinkler

Rett forfra er ofte kjedelig. Gå litt til siden, leit etter linjer og dybde til høyre og venstre. Og igjen – bøy deg ned! Eller strekk deg oppover og utover…

10. Lek med og ekstrautstyr

Skarpe bilder er gull! Det finnes stativer for de fleste smarttelefoner. På nett og i fotobutikker får du kjøpt mibilstativ fra teskje-størrelse til store lette kamerastativ tilpasset mobilen.

Det er også mulig å kjøpe små ekstralinser til smarttelefoner. Med makrolinse, fisheye og vidvinkel blir fototuren fort full av nye muligheter uten å måtte dra på tungt utstyr.

God fototur!

Og du… – Følg UT.no på Instagram og Facebook, da vel!

Vanndråper i makro

MAKROLINSE: Med en liten linse som hektes på mobilen får de små detaljene tre fram og verden ser annerledes ut.

Foto: Andreas Grimsæth/@ahgrimz / Instagram