Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Tar et eventyrlig år ute i det fri

Nok stress. Nok A4-liv. Nok kontor. Ut på tur, tenkte Christin Oldebråten og Bjørn Tjomsland. Sammen med dattera skal de være ute i naturen i et år.

I en gammel seter, der myk østlandsnatur møter det ville vest, henger klatreutstyret til pynt under taket. Utenfor la høstens første snø seg på tunet for et par kvelder siden.

Følger du stiene mot nordvest havner du i mektige Jotunheimen. Her, i Rysndalen i Valdres, har en familie på tre dannet basecamp for et år.

– Vi jakter på kongefølelsen, sier Christin som siden 1. juli har brukt tida utendørs sammen med mannen Bjørn og dattera Nila på fem år.

Fram til neste sommer er det nesten bare lange og korte turer som på agendaen. Ingen møter, ingen dokumenter, ingen stress. Et eventyrlig år, kaller familien det – og deler sine opplevelser på sosiale medier.

Nok stress. Nok A4-liv. Nok kontor. Ut på tur, tenkte Christin Oldebråten og Bjørn Tjomsland. Sammen med dattera skal de være ute i naturen i et år.

VIDEO: Noen tar fjelldrømmen litt lenger. Christin, Bjørn og Nila skal tilbringe et helt år på hytta i Valdres… Foto og klipp: Arne Sørenes

DNT-nøkkel

UT HVER DAG: Hver dag bruker Christin og Bjørn UT.no til å planlegge, se på kart og drømme om nye turer.

Foto: Christin Oldebråten

Christin Oldebråten

MILJØSKIFTE: Å skifte miljø gir plass til å reflektere over livet, mener Christin Oldebråten.

Foto: Bjørn Tjomsland

Christin Oldebråten på skitur

SNART VINTER: På årets første skitur med utsikt fra Slettefjellet til Jotunheimen. Her møter myk østlandsnatur det ville vest.

Foto: Bjørn Tjomsland

Bjørn Tjomsland under åpen himmel

GJETER OG IT-MANN: Bjørn Tjomsland er odelsgutt fra Søgne og har vært gjeter på Hardangervidda. Til vanlig jobber med IT, men ikke de neste månedene...

Foto: Christin Oldebråten

Nila og geitene

SETERLIV: Nila (5) trives ute – og sammen med dyr av alle slag. Foreldrene ønsker at hun skal få et nært og sterkt forhold til naturen.

Foto: Christin Oldebråten

Vil ha plass til «riktige tanker»

De tok permisjon fra jobb, leid ut rekkehuset og har tatt med dattera ut i et år tett på naturen. Paret har allerede vært på sesongens første skitur – og så vidt rukket fram til barnehagen i tide etter turen. Hver eneste dag er de ute noen timer.

– Vi er lei av å sitte på kontor. Vi er ikke skapt til det. Vi vil være i bevegelse, spise godt og sundt og ha plass til de riktige tankene mellom ørene.

Paret møttes til fjells, men til daglig er også de kontorrotter. Christin som nettredaktør i KLP og Bjørn som IT-mann i Storebrand. Med lidenskapen for turliv og en drøm om å ta seg god tid sammen la de tidlig planen om et friår.

– Det begynte med at da vi skulle få barn bestemte vi oss for å ta et år fri før hun skulle begynne på skolen. Så vi har spart i bolig og hatt et lavt forbruk, forteller hun.

Sterk framtidstro i Valdres

Rekkehuset på Ellingsrud i Oslo er leid ut i et år og seterhytta de bor på har de leid på åremål i noen år allerede. Nede i bygda har både foreldre og barn fått venner. Der går Nila i en fjellbarnehage tre dager i uka og får leke med andre barn.

– Vi har møtt så mange hyggelige folk her. Det er artig med ei bygd som satser.

For i Vang i Valdres driver folk med sin egen lokale form for nyskapning kalt «innovangsjon». I den lille kommunen er framtidstroa og samholdet sterk. Akkurat som landskapet den ligger i.

– Jeg anbefaler flere å prøve å ta seg et år fri og bo her eller i andre bygder som denne. Mellom turene er det godt å være til hjelp i bygda.

Har tid til å hjelpe

Christin og Bjørn har ikke bare klatret på fjelltopper og vært på høstens første skitur – de har også vært med på sauesanking. Og som odelsgutt tar Bjørn gjerne i et tak på gårdene i Vang om noen skulle trenge hjelp.

Å bidra i lokalsamfunnet er en del av friåret. Stikker du innom DNT-hytta Tomashelleren i vinter og synes det dufter grønnsåpe er det Christin du kan takke.

– Det blir en skitur dit for å skrubbe gulv og vegger – det er skiturer som er konge!

Snart kommer vinteren og når man bor på en støl oppunder Jotunheimen uten innlagt vann betyr det nye utfordringer.

Snør inne i vinter

– Vi snør inne her snart. Da er det 40 minutter å gå fra bilen og opp til hytta – og 15 minutt ned. Noen dager vil nok dagens tur dreie seg om å komme til barnehagen, tror paret.

Hytta har strøm, men ikke innlagt vann. Det betyr at snø må smeltes og mat må hamstres. Vinteren kan bli tøff, men med riktig turutstyr i sekken har de overlevd vinterstormer før.

– Vi er opptatt av utstyr som fungerer. Det kan være forskjellen på en bra og en dårlig tur. Og noen ganger handler det om å overleve. Vi har alltid med oss to kompass, og med GPS, dunjakke, vindsekk og liggeunderlag klarer du deg godt også når det blir total «whiteout».

Tar mørketida i Månefjellene

Paret har vært verden rundt og klatret mange 2000-meters-topper. Men de er ikke i tvil om hvor de helst vil være.

– Her i Rysndalen kan vi senke tempoet og nyte stillheten og den uberørte naturen. Det er nesten ingen vanlige hytter her – bare setre. Her er det ryper, jerv, elg, ulv og noen har visst sett bjørn også, forteller Christin som selv har vokst opp med villmark og dyreliv i Afrika.

– Det er Norge som er stedet, men når det blir på det mørkeste reiser vi nok til Månefjellene i Uganda.

Der bor hennes foreldre i Rwenzorifjellene nært grensa til Kongo, og paret er godt kjent i de mektige fjellene. Både for hennes foreldre og for Bjørn og Christin er det viktig å leve ut drømmer. Og å ta seg tid til å reflektere, bare å være.

– Dette gir mening i livet

– Arne Næss skrev at folk ikke har tid til å tenke over livet lenger. Jeg er selv en litt stressa person og har problemer med å roe meg ned. Det å være her i Valdres et år gir tid til å reflektere over hva vi vil.

Den lille familien i fjellene har valgt å gå ned i standard – de har prioritert tid framfor penger.

– Jeg og Bjørn synes dette gir mening. Bare det å skifte miljø gjør at man får andre tanker i hodet – og da byr det seg plutselig nye muligheter i livet, mener Christin.

Ingen vet hvor haren hopper, men om du er nysgjerrig kan du følge familiens friår på blogg, Instagram og Facebook!