Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Hvor lang tid tar turen din, egentlig?

Turistforeningen oppgir at det tar fem timer fra en hytte til en annen. Hvorfor bruker jeg sju? Turekspert Nils Bloch-Hoell viser deg hvordan du beregner tiden riktig.

Kartlesing på tur

TURKART ER FERSKVARE: Planlegger du turen i mai, men ikke drar før i juli MÅ du sjekke siste versjon av kartet på UT.no før avmarsj.

Foto: Ida Amelie Helgesen / Turistforeningen

Ikke sjelden dreier samtalen rundt langbordene på hyttene seg om turerfaring og avstandsberegning. Med kartet på bordet og dagens tur i kroppen diskuteres det høylytt.

– Åh, den ruta gikk vi på fem timer, sier en.

– Vi brukte sju, sier en annen.

– På UT.no står det seks timer, fastslår en tredje.

Også til leserbrevspaltene i Fjell og Vidde kommer det kommentarer på tidsangivelsene på rutene. Turistforeningens mangeårige turekspert Nils Bloch-Hoell må inn på teppet og forklare hvordan rutetidene i fjellet egentlig beregnes.

Har senket farten

Nils Bloch-Hoell

3 ELLER 4 KM/T? – Hva er din hastighet? Prøv deg fram, så kan du snart regne ut gangtiden din fra A til B, anbefaler DNTs turekspert Nils Bloch-Hoell.

Foto: Julie Maske

– Helt siden Turistforeningen startet i 1868 har spørsmålet om avstand mellom A og B vært et viktig tema. Den gangen, som i dag, var det gangtiden som indikerte hvor lang en rute var. Helt til 1990-tallet var dette fire kilometer i timen, forklarer Bloch- Hoell.

– Dagens tider beregnes ut fra gangtiden til en voksen person i vanlig god form, med sekk på 10 kilo. Vi regner med tre og en halv kilometer pr. time på merket sti i delvis kupert fjellterreng, utdyper Bloch-Hoell.

Egen kondisjon, tempoet til de andre i turfølget og størrelsen på gruppen, vær- og føreforhold kan føre til at turen blir lengre enn beregnet.

– Er det spesielt vått, snø eller tåke, blir tidsangivelsene for snaue. Som regel er folk i fjellet så fornuftige at de skjønner dette, og legger opp turen deretter.

Bratt opp og bratt ned

Tidsangivelsene er altså den tiden det tar å gå ruten. Nils Bloch-Hoell og andre som beregner ruter, er eksperter på å lese kart, og bruker en kort trillemåler for å telle kilometer fra A til B. I tillegg legger de inn alle variantene som gjør at avstanden mellom de to stedene ikke kan regnes om i 3,5 km/t.

– I beregningene legges det inn 15 minutter pr 100 meter bratt stigning, det vil si at de aller fleste av oss stiger 400 meter i timen når terrenget er bratt. Der det er bratt nedover, går det fortere, da beregnes 30 minutter på 400 meter. Tidene tar også hensyn til forhold som grov ur, myr og vading.

Regn med rasten

Tidene som er oppgitt, er uten pauser. På en femtimerstur anbefaler Bloch-Hoell å legge inn minimum en time til rast og hvile. På turer som er over sju timer, blir man mer sliten, og det bør legges inn mer tid til pauser.

– Tiden man er ute, er ofte lengre enn den oppgitte gangtiden. En solskinnsdag er det ikke noe poeng å komme tidlig fram. Om det regner, vil man helst komme fram så fort som mulig.

Over bekken

HINDRE PÅ VEIEN: Trygt og godt med ei hand å holde i når bekken er litt stor. Far og sønn på tur ned fra Gråfjellhytta til Brygfjelldalen

Foto: Bodil Tamnes
Bærtur

FRISTELSER PÅ VEIEN: En tommelfingerregel er å doble gangtiden for barn under ti år. Er de mellom ti og 14 år, forlenges gangtiden med 50 prosent.

Foto: Linda M.Hantveit / Turistforeningen

Dobling med barn

Flere og flere tar med seg barna på tur over Besseggen eller opp til Galdhøpiggen, men glemmer å legge til timer som samsvarer med ungenes lengde på beina.

– Mange av klagene kommer fra barnefamilier som tror at tidene gjelder for dem også. En tommelfingerregel er å doble gangtiden for barn under ti år. Er de mellom ti og 14 år, forlenges gangtiden med 50 prosent. Dette er selvfølgelig avhengig av barnas tidligere turerfaring.

Forberedelser

– Mitt råd til alle som skal gå i fjellet, er å finne sin rytme og ganghastighet, og legge opp turen etter dette. Før gikk jeg fire kilometer i timen, medregnet fotografering. Nå er jeg nede i tre.

Bloch-Hoell har gått nesten alle turene i Norge – på kartet. 63-åringen har jobbet med redigering og oppdatering av norske turkart i en mannsalder, og kjenner stiene i Jotunheimen, Rondane og Trollheimen bedre enn de fleste. Han vet hvor kloppene i Huldreheimen ligger og har vært med på å stenge ruter på Dovrefjell.

– Hva er din hastighet? Prøv deg fram, så kan du snart beregne din gangtid fra A til B. Vi har laget en grov veiledning. En vestlending vil kanskje slite på flate Hardangervidda. En østlending vil lide i de bratte partiene på Vestlandet. Trønderen har egne marsjtider gjennom myr, understreker Bloch- Hoell, og legger til:

– Alle som opplever at tidene ikke stemmer, må melde fra. Dagens turkart er ferskvare og korrigeres ofte. Planlegger du turen i mai, men ikke drar før i juli MÅ du sjekke siste versjon av kartet på UT.no.