Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Slik lager du sirup av bjørkesevje

Når vårsola begynner å varme stiger sevja i bjørka. Dette er tiden for en morsom, og smakfull aktivitet i skogen.

Bjørkesirup og pannekaker

SNOP FRA SKOGEN: Pannekaker med hjemmelaget bjørkesirup.

Foto: Jan Erik Hansen

Av bjørkesevjen kan du servere en kopp forfriskende bjørkesaft, legge vin eller lage din egen bjørkesirup som tilbehør til luftige pannekaker.

Fra sevje til sirup på tre dager

For å lage en halv liter bjørkesirup må du tappe 20-25 liter sevje før den kokes inn til sirup.

Et tre kan gi 1-4 liter i døgnet, så med litt hoderegning kan du starte tappingen på fredag ettermiddag fra fem trær, og samle inn sevjen på søndagsformiddag.

Etter noen timer med innkoking av sevje til sirup sitter du da igjen med i overkant av en halv liter ferdig bjørkesirup.

Om du ikke har egen skog der du kan tappe sevje må du huske å spørre grunneier før du begynner å sage av greiner eller bore hull i trestammer.

Utstyr for å tappe sevje

Å tappe sevje krever ikke mye utstyr. Her er listen over det jeg har med meg ut i skogen for å samle sevjen. I tillegg trenger du selvsagt en stor gryte og en varmekilde når du skal koke inn sevjen til sirup.

  • Kniv og tursag.
  • Litt tynt tau.
  • Noe å samle sevjen i. Dette kan være store Norgesglass, tomme vannflasker, eller et spann.
  • Et tøystykke til å dekke over det du samler sevjen i slik at det ikke ramler rusk og innsekter ned i sevjen.
  • En bor for å lage hull i stammen. Hånddrill har mest stil, men en oppladbar drill fungerer også.
  • En rørbit eller slange for å tappe sevjen fra hullet til spannet. Røret er kappet i 45 graders vinkel i ene enden, og har et hakk for å henge opp spannet.

Slik sjekker du at sevja stiger

Verktøy for å tappe sevje fra bjørk

NYTTIG VERKTØY: Litt tau, en rørbit, en tursag, et bor og en kniv.

Foto: Jan Erik Hansen
Tapping av sevje fra bjørk

METODE 1: Den enkleste metoden er å la sevja dryppe fra en grein.

Foto: Jan Erik Hansen
Tapping av sevje fra bjørk

METODE 2: Bor et hull i trestammen og sett inn et rør.

Foto: Jan Erik Hansen
Plugg i bjørkestamme

TREEET TAR IKKE SKADE: Spikk en plugg som bankes inn i treet og sages av. Da stopper dryppingen og treet er uskadd.

Foto: Jan Erik Hansen
Pannekaker med bjørkesirup

FERDIG: Velbekomme!

Foto: Jan Erik Hansen

Du kan tappe sevje fra snøen forsvinner rundt trærne til løvsprettinga er i gang. I sør starter det normalt i slutten av mars, mens i nord kan det vente helt til starten av mai.

Det kan derfor være greit å sjekke at sevja stiger før en skriver det på kalenderen og tar med bøtter og spann ut i skogen.

Å sjekke om sevja stiger gjør du enkelt med en kniv:

  • Stikk kniven ca. en halv cm inn i treverket med en vinkel på 45 grader.
  • Bøy kniven litt ned slik at det blir en liten glipe mellom neveren og bladet
  • Siver det ut en dråpe sevje, som på bildet, er det klart for å tappe sevje.


To tappemetoder

Det er to metoder du kan bruke for å tappe sevje.

Det enkleste er å kappe av en grein, og henge et spann på greina.

Den andre metoden er å bore et hull i trestammen, og så bruke et rør eller en slange for å lede sevjen ned i spannet.

For å være sikker på at treet ikke tar skade bør du kun tappe et sted fra hvert tre.

Tapping fra grein

Den enkleste metoden er å sage av en grein. Etter at du har saget av greinen vil du med en gang se at sevjen samler seg, før det begynner å dryppe. Når du ser hvor dråpen faller henger du noe å samle sevjen i fra greinen.

Det er en fordel at greinen er vannrett eller peker litt nedover, slik at det drypper rett ned i samlespannet og ikke renner ned langs greinen.

Tapping fra borehull

Den andre metoden er å bore et hull i trestammen, og så bruke et rør eller en slange for å lede sevjen ned i spannet.

Bor et hull 3-5 cm inn i treet i en liten vinkel slik at røret vil peke nedover. Boret bør være 1-2 mm mindre enn diameteren på røret, slik at det blir så tett at sevjen ikke renner ned langs stammen i stedet.

I hakket på røret henger du opp et spann eller glass som samler opp dråpene som kommer.

Etter et døgn vil du ha samlet opp 1-4 liter sevje i hvert av spannene du har hengende i skogen.

Det er en fordel å dekke til spannet du bruker til å samle sevjen i med et stykke tøy, slik at du unngår at det detter rusk og innsekter ned i sevjen. Et kjøkkenhåndkle er fint til dette formålet.

Skader ikke trærne

Bjørka tar ikke skade av at du tapper litt sevje. Jeg anbefaler metoden med å bore hull i stammen, siden det da er lettere å stoppe dryppingen.

Etter å ha tappet et par dager fra bjørka spikker du en plugg som bankes inn i treet og sages av. Nå stopper dryppingen og treet er uskadd.

I løpet av et år eller to vil treet ha vokst rundt hullet som om ingenting har skjedd.

Bjørkesevje er ferskvare

Etter at sevjen er tappet fra bjørka må den siles før du starter innkokingen. Dette gjøres enklest ved å dekke en trakt eller sil med et tøystykke, før du heller den over i en stor gryte.

Sevje rett fra treet må behandles som ferskvare og oppbevares kaldt. I romtemperatur vil det raskt danne seg bakterier slik at sevjen begynner å gjære.

Skal du tappe sevje over flere dager, eller vente noen dager før du koker bjørkesirup må du derfor sette den i kjøleskap eller lignede frem til du starter innkokingen.

Fra sevje til bjørkesirup

Rett fra treet smaker bjørkesevje nesten som vann, med en lite ettersmak. Du må derfor koke inn sevja for å få frem mer av den karakteristiske smaken.

Mens du koker inn sevjen kan det lukte litt natur og bli mye damp, så om du har mulighet er det en fordel å gjøre dette utendørs. Det vil resten av husholdningen sette pris på.

For å lage bjørkesirup må du koke inn sevjen til du får et sukkerinnhold på 60-65 %. Er sukkerinnholdet under 60 % vil sirupen bli tyntflytende, og er sukkerinnholdet over 66 % er det fare for at sukkeret krystalliserer seg.

1 liter sevje inneholder ca. 13 gram sukker, så med litt hoderegning vil 20 liter gi omtrent en halv liter ferdig sirup.

Når du nærmer deg slutten av innkokingen går ting raskt, og det gjelder å passe på så du ikke koker tørt. På slutten må du derfor skru ned varmen, og ta smaksprøver for å se om sirupen er ferdig.

For å få en mildere og enda søtere smak er det mulig å blande inn vanlig sukker i bjørkesirupen. For å gjøre dette blander du ut 65 gram sukker i 1 dl vann og varmer det opp til sirup. Deretter er det bare å smake til bjørkesirupen til du er fornøyd.

Pannekaker, is og boller

Min favoritt er generøse mengder bjørkesirup over en stabel med luftige pannekaker.

Bjørkesirup er også like godt over en skål med is, eller til å sette god smak på nybakte boller.

En liten innrømmelse

Det er ikke selve bjørkesirupen som er målet når jeg tapper sevje og koker sirup. Det tar lang tid å tappe og koke inn sevjen til sirup, og en sitter ikke igjen med store mengder bjørkesirup.

Om jeg bare ønsket sirup på pannekakene ville jeg tatt turen til butikken og kjøpt en flaske lønnesirup.

Målet er selve prosessen med å se at naturen våkner til liv etter en lang vinter, for så å ende opp med noen få edle dråper bjørkesirup på pannekakene.

Les også: