Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Endre studerte i spektakulær natur

Her har det trolig vært færre mennesker enn på månen. Denne gjengen var blant de første i verden som besteg fjelltoppen Kongen på Nordvest-Spitsbergen.

Endre Før Gjermundsen har jobbet og studert på Svalbard i mange år og han har vært på toppen av både Munken (1205 moh), Hornemantoppen (1197 moh) og Kongen (1458).

Ekstrem studieplass

Toppene på Nordvest-Spitsbergen er svært utilgjengelige, men doktorgradstipendiaten og medhjelperne Halvor Dannevig og Helge Kaasin har vært der:

Endre Før Gjermundsen har jobbet og studert på Svalbard i mange år. Her er han på tur med Halvor Dannevig og Helge Kaasin til fjelltoppene Kongen og Langskipet.

VIDEO: Spektakulært studiested, fra dokumentaren «Kongen og Langskipet». Foto: Helge Kaasin

– Det har vært noen veldig opplevelsesrike år. Det har vært spennende å bevege seg i områder der det kanskje ikke har vært folk. Du kan liksom ikke ringe noen kjentmann og spørre om råd, forteller Endre Før Gjermundsen.

– Aldri har datainnsamling til en doktorgrad kostet så mange kalorier, sier feltassistent og forsker Halvor Dannevig.

Han og feltassistent og fotograf Helge Kaasin var turfølge på Endres siste ekspedisjon, til Kongen og Langskipet. Turen vises på NRK TV og NRK1 i kveld kl. 19.45.

– Det er veldig anderledes å være på tur i tre-fire uker enn i én, sier Endre. På en slik tur, her oppe, får man mye bra vær - og mye dårlig.

På denne turen kjempet de seg gjennom grov sjø mot kalvende breer, over ustabile morenemasser, opp oppsprukne breer, isrenner og fjell. Hele tiden med usikkerheten om de vil lykkes i bakhodet, og ikke minst om været vil holde.

Endres doktorgrad

Endre Før Gjermundsens doktorgrad har vært et av de mest krevende feltprosjektene ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), og deltakerne i prosjektet har samlet inn data i noen av Svalbards mest ugjestmilde områder.

Flere sommer- og vinterekspedisjoner med spektakulære fjellbestigninger har avdekket interessante vitenskapelige funn. Ekspedisjonen til Endre har hentet steinprøver som gir viktig informasjon om istykkelse og nedsmelting etter siste istid for 20 000 år siden.

Ved hjelp av datainnsamling fra tidligere uutforskede områder har forskningsprosjektet Icebound prøvd å finne ut hvor tykt isdekket over innlandet på Spitsbergen var under siste istid.

Økt bevissthet om tykkelsen og oppførselen til isdekket som dekket Svalbard under siste istid skal gjøre forskerne bedre i stand til å forutsi hva som vil skje med isdekkene på Grønland og i Antarktis ved økt global oppvarming.

Turkamerater

– Det har vært noen veldig opplevelsesrike år, sier Endre Før Gjermundsen.

Foto: Endre Før Gjermundsen

Endre avsluttet sin doktorgrad i begynnelsen av mars, og nå har han bestemt seg for å bli værende på Svalbard i to år til. Nå venter nye turer og videreføring av prosjektet, men denne gang sør på Spitsbergen.

Studer utendørs på Svalbard

Endre har klatret, gått over breer der ingen andre har vært - og kjørt på ski ned stupbratte fjellsider.

Må man kunne takle ekstremt friluftsliv for å studere på Svalbard?

– Vi kunne ikke ha gjort feltarbeidet vårt uten å ha hatt en god dose bre- og klatreerfaring, svarer Endre. Dette har gjort oss i stand til å dra på turer og få tatt de prøvene vi vil.

På andre studier, som f.eks. marinbiologi, er båttokter det mest vanlige.

Søknadsfrist for høstsemesteret på Svalbard er 15. april.

Les også: