Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

5 tøffe turer til topps!

Her får du den ubeskrivelige mestringsfølelsen!

Det er når du ankommer toppen av et fjell at du får lønn for strevet. Vi har håndplukket fem topper som gir deg den beste topp-følelsen.

Glittertinden

Vi kunne valgt en av Memurutindene eller noen av de mange andre 2000-metertoppene i området, men samme hvordan du vrir og vender på det, står Glittertinden øverst på lista over fjell som bør besøkes når man først er i disse traktene av Jotunheimen.

Norges nest høyeste fjell er en relativt enkel topptur. Ruta går nordvestover via Steinbudalen omtrent langs sommerstien øst for Glitterbreen og etter hvert opp selve breen.

Sett igjen skiene hvis det er hardt og glatt på slutten.

Turforslag: På ski til Glittertinden 2465 moh.

Adkomst: Bil eller buss til Veolie i Heidal. Herfra er det person- og bagasjetransport med beltebil hver onsdag og lørdag - bestilles hos Glitterheim.
Tid til toppen: 4-6 timer

Utstyr: Både fjellski og mer spesialisert toppturutstyr fungerer fint på turen til
Glittertinden.

Nedkjøring: 1070 herlige høydemetre har du foran deg etter at toppen er besteget.
Disse gjør man vanligvis langs samme rute som man gikk opp.
Andre toppturer: Austre Memurutinden (2301 moh.) Store Memurutinden (2364 moh.) eller Nørdre Veotinden (2120 moh.).

Mer om hytta Glitterheim.

Tverrådalskyrkja

Den høyeste toppen i Breheimen er en finfin dagstur fra den betjente hytta Sota Sæter. Fra hytta følger du kvistinga mot Trulsbu og Nørdstedalseter opp den første kneika, opp i Tverrådalen og fram til kanten av Fortundalsbreen.

Fortsett innover breen til du har passert de bratteste partiene av østveggen før du går av breen og opp den bratte ryggen mot selve toppen. Toppen er en luftig opplevelse!

Turforslag: Topptur på ski til Tverrådalskyrkja

Adkomst: I påska går det DNT-buss til Sota Sæter fra Oslo enkelte dager. Ellers er hytta tilgjengelig med bil eller lokalbuss. Ta av riksvei 15 i Skjåk ved Dønnfoss bru og kjør de 27 kilometerne inn til Sota Sæter. (Bomveg)
Tid til toppen: 6-8 timer

Utstyr: Fjellski eller toppturski. Ved vanskelige forhold har man fordel av stegjern og isøks det siste stykket mot toppen.

Nedkjøring: Drøye 1340 høydemeter fra toppen og ned til Sota Sæter. Vanligvis følger man samme rute ned som opp.
Andre toppturer: Tundradalskyrkja (1970 moh.), Sotskarvet (1564 moh.) og Kollen (1781 moh.).

Mer om Sota Sæter.

Kyrkjenuten

Sandvatnbrakka ligger en liten times skitur fra toppen av skisenteret i Røldal i et terreng som byr på dagevis med turutfordringer.

Turen til den høyeste toppen i området, Kyrkjenuten (1602 moh.) er kanskje den aller fineste. Den går langs vestbredden av Øvre Sandvatnet før den fortsetter inn Sandvassbotnen og opp dalen mot nordvest.

Vel oppe gir ruta mot Kyrkjenuten seg selv. På tilbaketuren er det mulig å legge turen om Hallet – Grønetjørnane for å få ei runde.

Turforslag: Topptur til Kyrkjenuten fra Sandvatnbrakka

Adkomst: Korteste vei til Sandvatnbrakka er fra toppen av skitrekket i Røldal, ca. en times skitur.
Tid til toppen: 6-8 timer

Utstyr: Fjellski eller toppturski.

Nedkjøring: Ca. 600 meter høydeforskjell, men nedkjøringa går litt stykkevis og delt. Her er turen viktigere enn selve nedkjøringa.
Andre toppturer: Inste Tinden (1527 moh.), Søre Tinden (1564 moh.) og Røldalssåta (1422moh.).

Mer om Sandvatnbrakka

Lurfjelltinden

Hvorfor ikke legge helgeturen til Bodøs høyeste topp, Lurfjelltinden? (1284 moh.) Lurfjellhytta ved foten av fjellet er nemlig en ypperlig base for toppturer.

Turforslag: Topptur på ski til Lurfjelltind 1284 moh.

Adkomst: Fra hytta går du langs sommerstien noen hundre meter vestover før du forlater stien og skrår oppover mot det lett synlige skaret sør for høyde 708 moh. Herfra og opp følger du den markerte ryggen videre.
Tid til toppen: 3-4 timer

Utstyr: Helt mot toppen kan stegjern og isøks som man bruker i isklatring være nødvendig om det er avblåst og hardt. Ellers er fjellski et fint turfølge på denne turen.

Nedkjøring: 970 høgdemeter med jevn helling fra toppen og ned til hytta. Perfekt! Det er også flere muligheter for brattere kjøring om forholdene er trygge.
Andre topper: Bortinden (1046 moh.) , Djeveltanna (1968 moh.) og Sandvasstindan(1073 moh.).

Mer om Lurfjellhytta.

Tydalsnebba

Rundt Kårvatn ligger det mange flotte topper. Her er det bare å velge og vrake, men Tydalsnebba peker seg ut som spesielt fin. Fra hytta går du over brua, videre opp mot det åpne feltet til høyre for Storsvaet.

Herfra opp til østenden av Kvernabotnvatnet og så til ryggen på vestsida av Tydalsnebba. Herfra er nedkjøringen som oftest best.

Vil du helt til topps, følg ryggen østover. Da må en ha skiene på sekken, og litt småklyving må til. Toppen byr på flott utsikt mot kystfjell i vest og resten av Trollheimen i øst.

Turforslag: Topptur til Tydalsnebba

Adkomst: Det er helårsvei helt fram til hytta. Følg fylkesvei 670/671 fra Surnadalsøra til Todal, derfra videre sørover. God plass til parkering.
Tid til toppen: ca. 5 timer

Utstyr: Toppturski er å anbefale på denne turen.

Nedkjøring: 1060 meter nedkjøring som krones med en avslutning ned Norges beste li med spredt, gammel furuskog og artig, kupert terreng.

Andre topper er Snøfjellet (1330 moh.), Skjerdingfjellet (1465 moh.) og Ytre Sula (1318 moh.)

Mer om hytta Kårvatn.

Dette trenger du til toppturen

På beina:
Skiutstyret avhenger av hvor bratt turen er, eller du velger tur ut fra hvilket utstyr du
har. Mange av de fineste og mest gåtte toppturene er best å gjennomføre på tradisjonelle fjellski med stålkant.

For den som vil kjøre brattere, er telemarksutstyr eller spesialisert randonneutstyr å anbefale. Eventuelt truger og snøbrett.

I sekken:
Vann, mat og ekstra klær. Om turen er av en viss lengde, anbefaler vi vindsekk.
Er føret hardt og toppen bratt, bør også stegjern og isøks vurderes, samt en dunjakke.

Sikkerhet:
Spade og søkestang må alltid være med på topptur. Det samme må kunnskapen om hvordan det brukes. Til krevende topper anbefaler vi også å ta med skredsøker.

På kroppen:
Vanlige vinterturklær. Ull innerst og skall ytterst. Skallbekledningen eller fjellanorakken bør ha gode luftemuligheter.

I godvær kan du bytte ut skallbekledningen med en langrennsjakke eller lett anorakk. Lue, votter eller hansker, solbriller og/eller skibriller bør også med. For brattere turer byttes lua ut med hjelm.

Les også: