Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Godt med snø over hele landet

– Det er flotte forhold og i dag er det kommet litt nysnø.

Her har vi samlet en oversikt over snøforholdene i fjellet.

Vi oppfordrer alle som skal til fjells å sjekke kartet her på UT.no eller DNTs kvistekart før man legger ut på tur.

Føremeldingene beskriver forholdene i utvalgte fjell- og turområder i Norge.

De fleste selv- og ubetjente hyttene i fjellet er enten åpne hele vinteren, eller åpner 15. februar. De betjente hyttene har ulike åpningstider som det er greit å sjekke her på UT.no før du legger ut på tur.

Skredfare

I følge skredvarselportalen varsom.no er det i Sogn, Lofoten, Tamokdalen, Kåfjord og Alta om faregrad tre, som vil si en betydelig skredfare.

I disse områdene er det generelt ustabile forhold og man bør unngå terreng som er brattere enn 30 grader.

Vi anbefaler imidlertid alle å lese og sette seg inn i skredvarslet for området man tenker seg på tur i. Skredvarselet oppdateres flere ganger i uken.

Slik er snøforholdene i et godt knippe fjellområder:

Jotunheimen

Ei mild periode på nyåret sikret et godt underlag for nysnøen som har kommet den siste tida. Noen steder har det blåst mye, mens snøen har fått ligge mer eller mindre i ro og fordelt seg jevnt andre steder, særlig i vest.

Isen på vannene er stort sett grei, men vær alltid obs på regulerte sjøer som Bygdin. Fjellfolk-SolbjørgFondsbu er mer enn klar for å starte vintersesongen.

– Vi har mange barnefamilier som har tatt turen til Fondsbu nå. Det er flotte forhold og i dag er det kommet litt nysnø, sier vertinne Solbjørg Kvålshaugen.

Alle dagsturløyper fra Fondsbu og ruta Fondsbu- Olavsbu er ferdig kvista. Også alle de andre hyttene i Jotunheimen har åpnet.

Hardangervidda

På Hardangervidda er det litt igjen før alle de betjente hyttene åpner – og all kvist settes ut. Snøforholdene er imidlertid gode, så her er tre tidlige turmuligheter nå:

  • Hallingskeid: Nordøst på vidda er det flotte skiforhold og bra med snø, men litt avblåst på toppene.
  • Finse: Her holder Finse 1222 åpent, og nærområdet byr på utallige utfordringer med ski på beina.
  • Haukeliseter: Helårsåpne Haukeliseter Fjellstue er ypperlig for både faste opphold og som startsted på turer både nordover og sørover på Hardangervidda.

Rondane og Dovrefjell

På Dovrefjell er vinterrutene merket fra 15. februar, men merk at den betjente hytta Snøheim holder stengt vinterstid. De betjente hyttene i Rondane åpner først i mars, og også kvistingen her kommer først ved disse tider. Begge områdene har godt med snø.

Huldreheimen

Hele Huldreheimen er ferdig kvistatil vinterferien. Noe som betyr at både barnefamilier, ungdom og voksne kan finne akkurat passe utfordrende turer.

Ryfylkeheiene

Sør og nord i Ryfylkeheiene er kvisten satt ut , mens de sentrale strøkene kvistes først til påske. Her som mange andre steder er føret «helt strøken»

Austheiene og Setesdalsheien

I Austheiene er det knallfine forhold. Utfartsområdet Birtedalen har gode meteren med snø.

En kan merke seg at den vintermerkede løypa fra Bjørnevasshytta til Berdalsbu er endret noe på grunn av rasfare og går i år via Kleivsvatn.

Også i Setesdalsheiene meldes det om fine forhold. Merkingen er snart komplett og snødekket er relativt jevnt.

Trollheimen og Sylan

Bergdalsfjellene ved høgabu

Solen steker i Bergdalsfjellene ved Høgabu.

Foto: Torill Refsdal Aase / Bergen Turlag

Bra med snø – enkelt og greit.

Stølsheimen

Det er flotte forhold for skiturer i Stølsheimen og i helga kom det nysnø i høyden. Stordalen fjellstove meldte for noen dager siden om opp til 1 meter snø og strålende skiforhold.

Merk at området er værutsatt og at forholdene kan veksle fra dag til dag. Les mer om forholdene her.

Bergsdalen

Bergen Turlag melder om muligheter for flotte skiturer til hyttene i Bergsdalen, Høgabu, Vending og Kiellandbu. Det planlegges kvisting til Høgabu 19. februar, ellers er ingen av rutene kvistet ennå.

Skarveheimen

Normale snømengder og fine snøforhold i Skarveheimen.

Breheimen

Mye snø i Breheimen, de betjente hyttene er imidlertidlig fortsatt stengt.

Femundsmarka

Fra Svukuriset i Femundsmarka har vi fått følgende oppdatering: Her er det nok med snø og fantastiske forhold, fint skiføre, silkeføre.

Sunnmørs- og Tafjordfjella

Det har regnet i lavlandet og snødd en del i høyden, som gjør forholdene usikre i disse dager.
Generelt er det mindre snø enn normalt på denne årstiden. Høgsvora er et alternativ for dem som ønsker en trygg skitur på Sunnmøre.

Les mer om forholdene på Ålesund – Sunnmøre Turistforening sin hjemmeside.

Nord-Norge

Solide snøfall mot slutten av januar sikret skiføret i både Nordland, Troms og Finnmark. Her merkes ingen vinterruter i fjellet, så den som skal på lengre turer må ha gode kunnskaper i både kart og kompass.

I Nordland gir Statskog sin Fjelltjeneste ut grundige føremeldinger gjennom hele vinteren.