Arkivert artikkel

Denne artikkelen vil ikke lenger bli oppdatert. Mer informasjon

Er sykkelturen til fjells Norges vakreste?

Sykkelturen fra Krossobanen på Rjukan til Kalhovd turisthytte byr på luftige svev, utsikt til Gaustatoppen og villrein om du er heldig.

Sykkeltur til fjells

Sykkelturen fra Krosso til Kalhovd er kandidat nummer fire i kåringen av Norges flotteste sykkeltur.

Foto: NRK

Den vakre sykkelturen høyt til fjells på Hardangervidda er kandidat nummer fire i kåringen av Norges flotteste sykkeltur .

Populær høyfjellstur

Krossobanen

LUFTIG: Start med å ta krossobanen opp og slipp unna over 800 meter motbakke!

Foto: NRK

Sykkel har blitt et svært populært framkomstmiddel på de gruslagte anleggsvegene i høyfjellet nord for Rjukan. Sykkelsesongen starter i juni og varer til snøen kommer.

På turen kan du oppleve nydelig høyfjellsnatur, fiskevann og sildrende bekker. På klarværsdager har du også fenomenal utsikt til Gaustatoppen. I 2010 var det 200 år siden toppen først ble besteget.

Her sykler du også i historiske omgivelser. Har du barn med kan du bruke anledningen til å lære dem litt om Tungtvannsaksjonen som foregikk her.

Tar du med fiskestang kan du også prøve lykken i et eller flere fjellvann dere sykler forbi.

Se video fra turen, Hege Næss fra Rjukan turistkontor er med som guide, reporter er Else Jorunn Saga:

Video Sykkeltur i Telemark

Overnatting eller rundtur

Villrein

VILT: Er du skikkelig heldig og skikkelig stille får du kanskje se villrein på turen.

Foto: Per Jordhøy
Høst og regnbue

VÆR: Forbered deg på skiftende vær uansett årstid.

Foto: NRK
Kalhovd

MÅL: På Kalhovd turisthytte kan du snu, eller overnatte og fortsette dagen etter.

Foto: NRK

Fra Krosso til Kalhovd er det 30 kilometer. På Kalhovd velger mange å overnatte (husk å forhåndsbestille i høysesongen!). Deretter fortsetter mange til fots på Hardangervidda , kjente turistforeningshytter i området er Helberghytta, Mårbu og Mogen.

Andre velger å sykle en rundtur tilbake til Rjukan via Atrå og Mæl. Hele rundturen blir på rundt ti mil. Om sommeren er det også mulig å returnere til Rjukan med buss.

Luftig start

Den beste starten på turen er med Krossobanen til topps! Da slipper du mange motbakker og særlig barna synes det er en flott og spennende start på turen.

I år har banen fraktet over 2500 sykler. Langt de fleste sykkelturistene i området velger å bli fraktet med taubanen fra Rjukan til Gvepseborg på drøyt 880 meter, i steden for å sykle Ryes veg.

Mange velger også å ta banen ned; Ryes veg er en steinete, svingete og bratt sti som kun egner seg for trenede syklister med godt utstyr.

Krossobanen er Nord-Europas første taubane og ble bygget i 1927 av Norsk Hydro som en gave til Rjukans befolkning. Byen er uten sola flere måneder i vinterhalvåret, og taubanen skulle sørge for å bringe rjukaninnbyggerne rimelig og raskt opp i sola.

Taubanen har to vogner, Blåbæret og Tyttebæret, og den går hele året. Sjekk likevel åpningstidene, som varierer gjennom året. Særlig barn setter pris på å starte eller avslutte turen med taubanen.

Fakta om turen

De første to kilometerne fra Krossobanen i retning Kalhovd er den tøffeste utfordringen for både barn og voksne, her stiger det et par hundre høydemeter før tregrensa er nådd og vidda åpner seg opp.

Videre er det fint og lettsyklet. Du kan gjerne ta med barn i sykkelvogn eller på egen sykkel. Kanskje det kan være lurt å gå det første stykket da.

Du klarer deg fint på vanlig sykkel og trenger ikke spesialutstyr. Veiene er gamle anleggsveger i grus og i ok stand. Det høyeste punktet på løypa er på 1100 meter.

Kart over sykkeltur Krosso-Kaldhovd

Gode, varme klær anbefales uansett årstid; været kan skifte raskt.

På toppen av Krossobanen er det enkel servering dersom du trenger litt å starte på! Deretter må du nyte medbrakt mat og drikke. Det er mange fine rasteplasser underveis. Stopper du omtrent halvvegs, ved Grotte, kan du raste med utsikt til et idyllisk setertun. Det er også mange flotte teltplasser.

Rjukan turistkontor kan du kjøpe sykkelpakker med overnatting, trenger du å leie sykkel kan du gjøre det hos Rjukan Gjestegård eller Rjukan Adventure.

Alle kandidatene

  1. Rallarvegen
  2. Fra Bodø til Kjerringøy
  3. Sykkeltur i Maridalen
  4. På to hjul til Hardangervidda
  5. Sykkeltur i Rogaland
  6. Fra ville fjell til vakre Sognefjord
  7. På sykkeltur på Atlanterhavsveien