Til Trolltunga 

Type:
Fottur, Fjelltur, Topptur
Lengde:
Ca. 20,4 km tur/retur
Varighet:
8 timer +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Krevende +
  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:
Voksen
Område:
Sesong:
jun
jul
aug
sep
okt
Trolltunga

Trolltunga

Foto: Marielle Berge Bilde fra Til Trolltunga av Marielle Berge. Tilgjengelig under en CC BY-NC-SA 4.0 lisens.
Fylke: Hordaland
Bergen og Hordaland Turlag

Trolltunga er et bergutspring som "henger" ca. 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal. Utsikten fra Trolltunga er mildt sagt spektakulær, og følelsen når du går ut på Tunga er en fjellopplevelse du vil huske i lang tid.

Presisering:
Lengden på 10,1 km er en - 1 - vei. Totalt dagstur er lengden altså det doble.
Tidsbruk på 8 timer er regnet t/r, dagstur.

Ta av fra riksvei 13 i Tyssedal og kjør den smale, men gode, veien ca. 7 km opp i Skjeggedal. Her kan man parkere der Mågelibanen (trallebane) starter. Trallebanen er ikke lenger i drift pga. nye EØS-direktiver. Til venstre for trallebanen, ved trappehuset, begynner stien opp Brakufsa. Det er en tydelig og godt brukt, men bratt sti som stiger rundt 450 høydemeter.

Stien går videre relativt flatt innover Gryteskar, og ved et skidele rett før stigningen tar man til høyre og følger skiltet, og T-merket, sti. Deretter går man mot skaret og videre mot Trombeskar der stien tar av mot Tyssevassbu og videre innover Hardangervidda.

Stien til Trolltunga fortsetter østover og slakt ned mot Store Floren, der det er murrester etter en stall for hestene som ble benyttet ved anleggsdriften for kraftutbyggingen tidlig på 1900-tallet. Her er det rennende vann og en fin rasteplass.

Videre går turen over Hestaflåene og over den tørrlagte elven Endåna, hvor du kan se tydlige spor etter anleggsvirksomheten. Bratt opp til Endanuten, og så krysser man den tørrlagte elven til Tyssestrengene. Dette var et tvillingfossefall på 300 meter fritt fall (Norges høyeste). Disse to ble bygget ut i 1967. Det anbefales å ta avstikkeren ut til kanten og kikke ned mot Ringedalsvatnet. Stien går videre forbi Tyssehylen som er oppdemmet og som har en fin badestrand.

Nå er du nesten fremme med turens høydepunkt: Trolltunga. Det er mulig å gå ut på kanten men vis ekstrem varsomhet! Omkring 5 minutters gange mot sør ligger Reinaskorsbu, men den er nedlagt fra 2013! Fra området er det mulig å nå andre hytter på Vestvidda som Tyssevassbu, Kvanntjørnsbu og Mosdalsbu.

Det er mange anmdre spektakulære utsiktspunkter rundt Ringedalsvatnet, og en halvtimes gange sørover kommer man til Preikestolen.

Høydeprofil


Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus